Skocz do zawartości

1.0TSI szarpnięcia gałki po dodaniu gazu.

Myszak_1992

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Panowie i Panie

Przekopałem forum i nic nie znalazłem, więc zakładam nowy wątek.

Pacjent Octavia 4 1.0TSI 110KM, skrzynia manual 6 biegów, produkcja początek 2023. przebieg 25 tys km.

1. Rzecz dzieje się praktycznie tylko na biegach 2,4,6. Najmocniej na biegach 2 i 4 na 6 biegu dopiero przy prędkościach autostradowych (na filmiku ruch lewarka przy 160km/h dodawanie i odejmowanie gazu)
  2. Objaw; po zapięciu biegu i dodaniu gazu lewarek idzie do przodu/do góry o 3-5mm jakby chciał się wypiąć. Biegi wskakują pewnie i nie wyskakują, nie ma zgrzytu ani szarpania silnikiem, nie ma spadku obrotów ani nic. Gałka ma kilka milimetrów ruchu po gwałtownym dodawaniu gazu (nie wiem czy to widać na filmiku, ale pod ręką czuć)
  3. Zgłaszane dwa razy w ASO i oni oczywiście nie widza żadnych problemów, natomiast:
  • sprawdzili poduszki pod silnikiem i skrzynią twierdzą, że wszystko ok,
  • ASO dokonało regulacji cięgien (niby trochę pomogło ale dalej jest),
  • rzecz dzieje się praktycznie zawsze i rośnie wprost proporcjonalnie do dynamiki dodania gazu,
  • czuć to na lewarku zaraz po zmianie, ale również po odpuszczeniu gazu do zera i dynamicznym dodaniu,
  • biegi wchodzą płynnie, bez oporów/zgrzytów /itp. nic tutaj nie budzi podejrzeń,
  • silnik pracuje dynamicznie bez szarpnięć falowania, a na jałowym praktycznie bez wibracji, nic tutaj nie budzi podejrzeń,
  • ASO twierdzi, że nie ma żadnych obaw i to po prostu charakterystyka 1.0 TSI 110 w każdy modelu koncernu VW i nie musze się martwić (gwarancja kończy się w lipcu 2026 :)).

Przekopałem fora anglojęzyczne i nasze i nic. Co myślicie i czy ktoś na forum ma to samo albo słyszał coś podobnego? podkreślam że na biegach 1/3/5 tego nie czuć. Może to jest wskazówka? Z góry dziękuję za każdą sugestię i Waszą pomoc.