Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych
Zaloguj się, aby obserwować  
mattRS

octavia 3 Skaczące koło/ wheel hop rs/ manual

Recommended Posts

Panowie, albo jestem przewrażliwiony albo coś jest nie tak. Przy ostrym ruszaniu z jedynki, pełen gaz słuchyć głośne dudnienie jakby z prawej strony, później 2-jka też zadudni - na filmie kilka startów nagrałem. Najlepiej to słychać przy pierwszym ruszaniu (ESP wyłączone całkowicie, aczkolwiek wiadomo kontrolka coś tam mruga), będąc w aucie wrażenie jest jakby koło skakało i to jest naprawdę głośne. Na mokrym oczywiście efekt występuje dużo wcześniej. Też tak macie w RS-ach czy coś u mnie jest nie tak z amorem albo ... no właśnie czym?!

Zgłaszałem w ASO, na jeździe próbnej też byliśmy, żeby pokazać o co chodzi (było mokro, więc łatwo taki efekt było uzyskać)  i niby jest ok, ponoć jest jakiś element, który w RS-ach właśnie jest twardszy i który ma ściągać koło w dół i go sprawdzili i wszystko jest ok.

 

 

Edytowano przez mattRS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Reklamy dla niezalogowanych
55 minut temu, mattRS napisał:

Też tak macie w RS-ach

Nie.

56 minut temu, mattRS napisał:

sprawdzili i wszystko jest ok

ehe, zaczyna się


baner.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ok, byłem u "prawdziwych" mechaników znajomych, robiliśmy kilka testów + najzwyklejszą obserwację z zewnątrz czy koło faktycznie skacze - i z zewnątrz jest ideał, aczkolwiek nawet z zewnątrz słychać stukot!!

Przy startach z otwartą maską widać jak silnik cały chodzi przód- tył ...diagnoza jest jedna, wyrobiona tylna poduszka pod silnikiem - boczna być może również ale tylna na pewno. Na podnośniku tylna ma wyraźny luz.

Diagnoze mamy teraz ASO ... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie też tak jest ale dopiero jak zaczyna telepać całą budą :D może jak będe miał chwile to nagram coś dla porównania :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie mały update ... wymienione wszystkie poduszki silnika i skrzyni (tzw. łożysko) na gwarancji i dalej to samo. Wg serwisu w innym RS-ie (benzyna manual) jest to samo, ba! pan z serwisu zainspirowany tą przypadłością, zaczął sprawdzać demówki i nawet przy 1,4 tsi jest to samo ... tylko trochę ciszej, siedziałem z nim w aucie, i startowaliśmy na śliskiej nawierzchni serwisu z zerwaniem przyczepności, więc nie "na słowo". Przy dieslach tego ponoć nie ma, choć @szuwarEg piszesz, że też tak masz, identyczne jak na moim filmie?

Co ciekawe łożysko skrzyni już jest przeprojektowane i ma zupełnie inny numer seryjny i inaczej wygląda - prawie dwa lata różnicy (mam foto to wrzucę później).

Pytanko czy jest w krk i okolicach ktoś jeszcze jest z benzyną i manualem, żebym mógł porównać/ posłuchać na żywo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Wolf napisał:

Nie ma co porównywać bo jest to znana przypadłość wszystkich mocnych aut z napędem na jedną oś (tył czy przód bez znaczenia), tutaj jest opisane to zjawisko (tekst po angielsku): http://www.mc2racing.com/tech/20061012a/

podobnie mi to tłumaczył znajomy mechanik...moc+moment (w moim przypadku aż 184ps?) i wystarczy by napier....?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wszystko super, ale wg mnie nie powinno coś takiego się dziać i to producent czyli skoda/vw na etapie projektu i później testów powinni takie "doznania" eliminować albo przez twardsze łączniki albo całkowicie przekonstruowane. Jeśli w 1.4 tsi to występuję to pół biedy, ale sami RS-a reklamują częściowo jako samochód na okazjonalne wypady na tor a przy głupim przyśpieszaniu nawet ze świateł człowiek ma czasem wrażenie, że silnik albo skrzynię zostawi na skrzyżowaniu.

Faktycznie trzeba się zaintereosować twardszymi pouliretanowymi elementami.

Ciekaw jestem czy w Cuprze jest to samo O.o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A jakie masz opony? Może spróbuj założyć jakieś bardziej "klejące" na przód, albo dla próby zmniejsz lekko ciśnienie z przodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam w 1.4TSI też to jest :-P standardowy wheel hop... w Leonach Cuprach wiem że wkładali jakieś "wkładki" w tuleje żeby je utwardzić i podobno to pomagało... @Adriandeska chyba ma to u siebie założone jak dobrze pamiętam, więc może on powie czy coś to pomogło :-) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No u mnie już dwa razy wydech odpadł od tego ruszania z telepaniem ;-) Założyłem sztywną podkładkę pod tzw. łapę, ale też ograniczyłem starty z miejsca, więc ciężko powiedzieć co to pomogło.

  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeżeli masz konto, zaloguj się aby pisać ze swojego konta.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link został automatycznie osadzony.   Wyświetl tylko jako link

×   Twoja poprzednia zawartość wypowiedzi została przywrócona..   Wyczyść edytor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   8 użytkowników, 0 anonimowych, 39 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team