xpower29 Opublikowano 28 listopada 2017 o 15:43 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 15:43 Witam,Octavia II Kombi 4x4, 1.9 TDI BKC 105kM, 2005, haldex 2 gen.Po odpaleniu silnika wszystko działa jak należy, napęd działa bez problemu. Po przejechaniu kilku kilometrów zapala się kontrola kontroli trakcji i napęd na tył przestaje działać.Komputer pokazuje błąd pompy ciśnienia wstępnego. Dodam że po ponownym uruchomieniu silnika napęd znowu działa (ale nie zawsze).Postanowiłem zdemontować pompe i sprawdzić problem z bliska. I tu moje pytanie... Macie jakieś rady i wskazówki jeżeli chodzi o wyjęcie/ wymianę pompy haldexa? Jak sprawdzić czy rzeczywiście pompa jest uszkodzona a nie np sterownik? Myślałem żeby ją podłączyć "na krótko" ale nie wiem czy tak da sie ją sprawdzić. Z drugiej strony jakby była spalona czy coś to napęd nie działał by od początku a tak jak wspominałem - napęd dziąła przez jakiś czas po odpaleniu (sprawdzone na śniegu). Jeżeli ktoś miał już styczność z takim problemem to bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 28 listopada 2017 o 15:45 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 15:45 2 minuty temu, xpower29 napisał: zdemontować pompe i sprawdzić problem z bliska podpinałeś pod kompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpower29 Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:08 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:08 Tak. Komputer pokazuje błąd pompy haldex. Z tym że na początku pompa działa, dopiero po chiwli sie wyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:16 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:16 @xpower29 z Żywca jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpower29 Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:18 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:18 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:21 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:21 Siema somsiad. Przydała by się jakaś pompa na próbę, może taka z allegro i konsumencki zwrot w ciągu 14 dni jeśli by to nie ona powodowała błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpower29 Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:25 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:25 A teraz zauważyłem że Ty z Twardorzeczki No własnie myślałem nad używką ale nie moge znaleźć do II gen żadnej. W jednym sklepie znalazłem nową za 799. Ogólnie o to miałem taki zamysł żeby wyciągnąć pompke i sprawdzić ją na "krótko". Być może szczotki bądź komutator już jest na wykończeniu. A jeśli na sucho bedzie działać normalnie to uznam że pompa jest ok. https://www.youtube.com/watch?v=W8O7Oif16bA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:30 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:30 5 minut temu, xpower29 napisał: sprawdzić ją na "krótko" Zadzwoń do Pana Wisły co Ci powie, on w naszej okolicy nie robi ludzi w balona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpower29 Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:35 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2017 o 17:35 O, dzięki. Jutro będę sie kontaktował także popytam co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpower29 Opublikowano 29 listopada 2017 o 17:56 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2017 o 17:56 Dzisiaj wjechałem autem na najazdy i postanowiłem że sam wymienie pompe od haldexa. Zastanawia mnie jak wyciągnąć wtyczke ze sterownika bo kabel od pompki idze ponad mostem i jest przymocowany na kilku zaczepach a nie ma tam dużego pola manewru. Jak ktoś sie już z tym bawił to liczę na jakieś wskazówki ;) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpower29 Opublikowano 25 stycznia 2018 o 16:40 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 stycznia 2018 o 16:40 Witam Pisze tutaj żeby nie zakładać nowego tematu. Jakiś czas temu wymieniłem pompe haldex. Napęd działa... cały czas. Z jakiegoś powodu tył nie chce sie rozłączyć. Chce wyciągnąć bezpiecznik który odpowiada za 4x4 ale nie wiem który to. Szukałem opisu w necie ale wygląda na to że mam jakąś inną skrzynke Pomoże ktoś? Zamieszczam fotke bezpieczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Jarosz Opublikowano 11 lutego 2021 o 18:36 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2021 o 18:36 Dla potomnych doprowadzenie haldexu 5 generacji do użycia Marcin Sąsiadek Ropczyce 3 Maja 272a tel 889563007 mój błąd wg vcdsa C1112 koszt 400 pompka olej 200 i ......działa :)Polecam sam korzystałem z naprawy 🙂 Nie wiem...może ktoś by zrobił sam lepiej taniej ..ja skorzystałem z oferty jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi