skrystos Opublikowano 22 marca 2018 o 15:19 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 marca 2018 o 15:19 Witajcie,Dziś wracając z Krakowa zauważyłem dziwna rzecz. Od około 60 km/h zaczyna być słyszalne i odczuwalne w formie wibracji dudnienie (dźwięk podobny jak najechanie na pas na autostradzie taki wypukły). Wraz z przyspieszaniem staje się głośniejszy a wibracja silniejsza. Dudnienie ma amplitudę mniej więcej stała jakieś 2 razy na sekundę jak jadę wolno to jest kapkę wolniejsze jak szybko to kapkę żwawsze, ale różnica niewielka. Przebiegu mam 30kkm dopiero co był serwis wszystko działa Ok ale zastanawiam się jakie mogą być przyczyny. Gdyby to była półoś piasta albo koło to amplituda byłaby jednostajnie związana z prędkością a nie jest. Początkowo myślałem że coś jest nie tak z nawierzchnia drogi ale na innych było to samo. Nie jestem w stanie zidentyfikować czy to lewa czy prawa strona dobiega to zza deski rozdzielczej i wibracje czuje na pedale. Zdaje sobie sprawę ze nikt nie jest jasnowidzem ale nawet jak mam iść do serwisu to jakoś muszę in to wytłumaczyć a nie że duchy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriandeska Opublikowano 22 marca 2018 o 15:47 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 marca 2018 o 15:47 Opony czasami jak nierówno zdarte to takie łuuuu robią abo łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrystos Opublikowano 22 marca 2018 o 19:23 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 marca 2018 o 19:23 Opony czasami jak nierówno zdarte to takie łuuuu robią abo łożyska. Tylko to nie łooooo i nie ma przełożenia bezpośredniego prędkości obrotowej koła na częstotliwość zjawiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrystos Opublikowano 25 marca 2018 o 13:07 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 marca 2018 o 13:07 Zmieniłem dziś koła na letnie, dudni dalej. Piasty wydają się być Ok tak na podnośniku. Zauważyłem ze te wibracje ustają gdy dohamowuje, jak znów przyspieszam to nic nie słychać i nie czuć aż chwile się prędkość nie ustabilizuje. Wtedy znów to powraca. Jakby coś wpadało w rezonans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriandeska Opublikowano 25 marca 2018 o 14:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 marca 2018 o 14:12 Ja po wymianie lewego łożyska na tyle znów jedynie wydech słyszę ☺️ Ciekawe co u Ciebie hałasuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowyGość Opublikowano 14 czerwca 2021 o 18:36 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 czerwca 2021 o 18:36 Cześć, mam taki sam problem, wiadomo co było przyczyną problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ham3r78 Opublikowano 19 października 2021 o 20:31 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 października 2021 o 20:31 Witam, mam podobnie. Jest tak, że przy prędkości około 60 km/h i potem 95 km/h jest jakby amplituda. Stawiałbym na łożyska. Tyle że łożyska dają CIĄGŁE łuczenie, a tutaj jest jakby przerywane... dlatego dziwne to jakoś... (tak jak kolega napisał - jakby przejeżdżał po farbie wypukłej na drodze). Czy udało się Wam zdiagnozować problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żuraw85 Opublikowano 4 grudnia 2021 o 09:38 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 grudnia 2021 o 09:38 U mnie bylo pidobnie . Tak dziwnie jak nie łożysko ale niestety okazalo sie łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg139 Opublikowano 31 sierpnia 2023 o 07:34 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 sierpnia 2023 o 07:34 Witam. Chciałbym odświeżyć post. Czy ktoś rozwiązał problem przerywanego szumienia? Szumienie jest również odczuwalne na pedale gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fusz123 Opublikowano 12 września 2023 o 06:50 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 września 2023 o 06:50 Witam, U mnie też występuje te dudnienie, tak jakby huczenie, 3 rodzaje kół zmieniane, dalej to samo i nie nasila się. Między prędkościami 60-120km/h tak się dzieje, potem ustępuje i dopiero wracając do tej prędkości znowu zaczyna się to samo. Jeżdżę już tak chyba z 50 tyś km i problem się nie nasila. Czy to faktycznie mogą być łożyska ? Na pedale gazu również to czuję, wygląda to tak jakby przejeżdżać po przerywanej linii na autostradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi