Bandini Opublikowano 23 lutego 2020 o 18:18 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 lutego 2020 o 18:18 Mam coś takiego. Fakra to wiem pod radio pin 6 i 12. Czerwony pod zasilanie do radia. Brązowy masa a ten niebieski? To jest kamera low.Czerwony - plus (bezpiecznik SC18 7,5A)Brązowy - światło cofania (prawe) Masa z sygnału video. Ekran z koncentrykaCzarnego nie używasz.Tak jest w oryginale i na schemacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrobert Opublikowano 24 lutego 2020 o 08:04 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 lutego 2020 o 08:04 który niebieski? ja widzę czerwony , czarny i brązowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angel Opublikowano 25 lutego 2020 o 17:54 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2020 o 17:54 Łap schemat Printing from Tmplt6.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrobert Opublikowano 25 lutego 2020 o 20:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2020 o 20:53 @Mietek065 załapałeś czy jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek065 Opublikowano 25 lutego 2020 o 22:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2020 o 22:00 Dzięki za pomoc! Tak, teraz już nie ma problemu, zrobie tak jak mówicie i zobaczym co z tego wyjdzie. No ten przewód na żywo jest ciemno granatowy, ale niewazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy603 Opublikowano 29 lutego 2020 o 16:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 lutego 2020 o 16:53 Zainspirowany forum zabrałem się do roboty w mojej Octavce. W razie czego służę pomocą. Po obróbce i zakonserwowaniu Później na to lakier i po temacie :) Muszę jeszcze tylko powalczyć z kablami. Dotarłem do bagażnika i muszę ściągnąć tylny słupek o dostać się do klapy. Niestety nie wiem gdzie w słupku są zaczepy a siedzi mega sztywno i nie chce połamać. Może jutro będzie cieplej to popróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek065 Opublikowano 9 marca 2020 o 16:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 16:58 Panowie mam jeszcze jedno pytanie. Zamontowałem kamerę cofania podpinając czerwony pod plus stały z radia ponieważ łatwiej było mi się podpiąć niż pod bezpiecznik, brązowy pod plus (prawa lampa), niebieski nie podpinałem. Następnie podpiąłem dwa przedwody z fakra do pinu 6 i 12. Zaprogramowałem kamerę, ale po wlaczeniu wstecznego biegu jest czarny obraz. Co mogło pójść nie tak? Jak sprawdzić czy dochodzi sygnał do kamery? Bo prąd na pewno jest sprawdzalem miernikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gilbertos Opublikowano 9 marca 2020 o 17:15 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 17:15 16 minut temu, Mietek065 napisał: Panowie mam jeszcze jedno pytanie. Zamontowałem kamerę cofania podpinając czerwony pod plus stały z radia ponieważ łatwiej było mi się podpiąć niż pod bezpiecznik, brązowy pod plus (prawa lampa), niebieski nie podpinałem. Następnie podpiąłem dwa przedwody z fakra do pinu 6 i 12. Zaprogramowałem kamerę, ale po wlaczeniu wstecznego biegu jest czarny obraz. Co mogło pójść nie tak? Jak sprawdzić czy dochodzi sygnał do kamery? Bo prąd na pewno jest sprawdzalem miernikiem. Ten tego masę podłączyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek065 Opublikowano 9 marca 2020 o 17:44 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 17:44 Sugerowałem się tym co napisali chłopaki wyżej. Czyli masa to który przewód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandini Opublikowano 9 marca 2020 o 17:52 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 17:52 (edytowane) 18 minut temu, Mietek065 napisał: Sugerowałem się tym co napisali chłopaki wyżej. Czyli masa to który przewód? A co napisałem parę postów wyżej? Na schemacie też masz narysowane gdzie jest masa. Bez masy nie zagada. Możesz być pewny. Wrzucam fotkę byś mógł zakminić. Ten brązowy dolutowany do ekranu koncentryka to masa! Edytowane 9 marca 2020 o 18:03 przez Bandini (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek065 Opublikowano 9 marca 2020 o 19:06 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 19:06 1 godzinę temu, Bandini napisał: A co napisałem parę postów wyżej? Na schemacie też masz narysowane gdzie jest masa. Bez masy nie zagada. Możesz być pewny. Wrzucam fotkę byś mógł zakminić. Ten brązowy dolutowany do ekranu koncentryka to masa! Zrobiłem tak jak na zdjęciu podłączyłem mase i dalej nie mam obrazu. Sory, że musisz mi to tłumaczyć łopatologicznie, ale moja wiedza z tej dziedziny jest bardzo słaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek065 Opublikowano 9 marca 2020 o 19:25 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 19:25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandini Opublikowano 9 marca 2020 o 19:50 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 19:50 Spoko rozumiem. Nie każdy się rodzi kucharzem czy elekyrykiem, ale prościej już się nie da. Sprawdź jeszcze raz wszystkie połączenia i jeżeli masz wszystko dokładnie jak na schemacie i według naszego opisu i dasz sobie za to obciąć rękę to pozostaje tylko właściwe kodowanie lub uszkodzona kamera. Innej opcji nie ma. Światło cofania prawe powinno mieć czarno-niebieski przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek065 Opublikowano 9 marca 2020 o 20:48 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 20:48 Tak podpiąłem. Sprawdziłem prąd miernikiem i jest stały na czetownym i drugi jak załączę światło wsteczne. A można jakoś sprawdzić sygnał? Czy dochodzi do kamery. Kodowanie myślę że jest ok bo po wbiciu wstecznego załącza się kamera tak jak powinno być tylko nie ma obrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandini Opublikowano 9 marca 2020 o 21:44 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 21:44 Napisz co kodowałeś i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek065 Opublikowano 9 marca 2020 o 23:44 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 marca 2020 o 23:44 Za pomocą vcds Moduł 5f-> pomocnik kodowania(07)->bajt19-> aktywujemy bit 4 ->koniec -> wykonaj Jest szansa że coś źle podłączyłem i uszkodziłem kamerę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gilbertos Opublikowano 10 marca 2020 o 11:42 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 marca 2020 o 11:42 11 godzin temu, Mietek065 napisał: Za pomocą vcds Moduł 5f-> pomocnik kodowania(07)->bajt19-> aktywujemy bit 4 ->koniec -> wykonaj Jest szansa że coś źle podłączyłem i uszkodziłem kamerę? Może ten czarny kabel sie uszkodził przez szybkozłącze? Sprawdz w module kamery czy nie ma błędów 6C: Kamera wsteczna. Mozesz tam tez jakies testy sygnału wideo zrobić jak masz odpowiedni kabel bo mi Chińczyk nie chce testów robić (VCDS) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandini Opublikowano 10 marca 2020 o 11:47 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 marca 2020 o 11:47 Może ten czarny kabel sie uszkodził przez szybkozłącze? Sprawdz w module kamery czy nie ma błędów 6C: Kamera wsteczna. Mozesz tam tez jakies testy sygnału wideo zrobić jak masz odpowiedni kabel bo mi Chińczyk nie chce testów robić (VCDS)To jest kamera Low ona nie ma modułu 6C! Za pomocą vcds Moduł 5f-> pomocnik kodowania(07)->bajt19-> aktywujemy bit 4 ->koniec -> wykonaj Jest szansa że coś źle podłączyłem i uszkodziłem kamerę? Jakie masz długie kodowanie w 5F? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gilbertos Opublikowano 10 marca 2020 o 11:59 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 marca 2020 o 11:59 10 minut temu, Bandini napisał: To jest kamera Low ona nie ma modułu 6C!Jakie masz długie kodowanie w 5F? OK. Nie miałem Low. Myślałem że każda ma moduł. Mój błąd.😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek065 Opublikowano 10 marca 2020 o 12:08 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 marca 2020 o 12:08 Zrobiłem kodowanie według tego filmiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
callgirlpimp Opublikowano 18 marca 2020 o 12:39 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 marca 2020 o 12:39 Cześć Panowie. Podłączyłem dzisiaj kamerę, zakodowałem i jak włączam samochód wywala mi informacja, że "sygnalizacja przy parkowaniu obecnie niedostepna". Wie kto co może być nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrobert Opublikowano 18 marca 2020 o 15:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 marca 2020 o 15:00 padaj błędy ze sterowników 6c i 10 lub 76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
callgirlpimp Opublikowano 19 marca 2020 o 12:33 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 marca 2020 o 12:33 dzięki za chęć pomocy. Błąd był tylko 1 "brak sygnału z kamery". pogrzebałem w kabelkach i okazało się, że masa byla kiepska. Juz wszystko śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LDzwonek Opublikowano 30 marca 2020 o 10:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 marca 2020 o 10:29 Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum. Widzę, że jest tu kilka bardzo obeznanych forumowiczów. Do tej pory dzięki obserwacji udało mi się doposażyć moją octavie o kilka rzeczy, i mam ogromny problem z kamera cofania. Moje radio jest na liscie bez obslugi kamery. Koduje jak na starszych postach co tu znalazlem, sprawdzam sobie aparatem fotograficznym, dotykam kabelki do tych wyprowadzonych i nic. mam czarny ekran, jest od lewej to auto od parktronika, z prawej pasek od obslugi kontrastu,a ekran czarny. czy pomimo ze radio jest na "czarnej liscie" da sie jakos dolozyc? Dodam jeszcze do poprzedniego postu, że auto marzec 2015r. bolero z bt. mib1, duza klamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrobert Opublikowano 30 marca 2020 o 19:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 marca 2020 o 19:12 wejdz w menu - ustawienia - informacje o systemie zrób zdjęcie i wstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi