Skocz do zawartości

Enriquez

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie, otóż potrzebuję podłączyć jeden przewód pod +12v od żarówki wstecznego aby moduł Carplay przełączył mi widok na czujniki/kamerę cofania. Pytanie czy mogę znaleźć gdzieś bliżej deski rozdzielczej taki przewód +12V, a najlepiej gdyby taki przewód był od czujników parkowania żeby nawet gdy włączają się przednie czujniki aby wtedy też przełączyło mi widok, a nie tylko przy wstecznym. Może ktoś się orientuje skąd by można takie +12v wziąć? 

W dniu 19.08.2024 o 19:18, abuk napisał(a):

Pytanie czy można cos z tym zrobić? Skoro mam już tą kamerkę to fajnie by było to uruchomić tak aby działała i kamerka i wyświetlała się grafika z czujników. Posiadam MIB1 Columbus'a i jest zaktualizowana do najnowszej możliwej wersji.
Wchodząc w kodowanie w module 5F  pokazuje mi się błąd "Sory, no coding information is available for this ECU" przez co też nie chce na ślepo zmieniać tego bitu 4 w bajcie 19 bo nie mam żadnych opisów. Czy można to jakoś "naprawić" aby pokazywały się te opisy? W innych modułach nie ma tego problemu.
Jeżeli chodzi o mój moduł PDC to jest on następujący 5Q0 919 298 F
natomiast Gateway to 5Q0 907 530 T
Czy można je jakoś aktualizować czy trzeba je wymienić? ewentualnie na jakie?

najpierw podnieś soft w gateway do AM i wszystko będzie działać jedynie ba columbie nie będzie dostępna funkcja ustawień kamery.

wszystkie gatki poniżej AM miały problemy z kamerami HIGH

• 2 tygodnie później...
Aktualizacja mojej walki z kamerą cofania. Faktycznie ten bit 4 w bajcie 19 pomógł i teraz już wyświetla mi się OPS z boku przy obrazie z kamery (obawiałem się trochę czy wszystkie 12 czujników pokaże ale na szczęście pokazuje). Da się przełączyć z widoku kamery na sam OPS, jedynie to nie można włączyć kamery przyciskiem uruchamiającym czujniki parkowania (kamera włącza się tylko po wbiciu wstecznego), a szkoda (chyba, że da się to jeszcze jakoś aktywować?). Tak więc zostało mi tylko powiększyć otwór w klapie bagażnika bo niestety mam mały  i podpiąć spryskiwacz   
Można bez problemów włączyć kamerę cofania przyciskiem w każdej chwili. Na postoju lub podczas jazdy do przodu lub do tyłu. Jest tylko jeden warunek. Nie możesz przekroczyć bodaj że 7 lub 10 km/h

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Dzień dobry.

Posiadam Skoda Karoq 2020 1.0 tsi.

Czy do tego nr urządzenia da radę podłączyć i zakodować oryginalną kamerę cofania.

3V0035820C

będę wdzięczny za informację

Edytowane przez karoq (wyświetl historię edycji)

W dniu 19.02.2025 o 20:51, pab567 napisał(a):

Da się

Mam wszystko podłączone w skoda Karoq tak jak dostałem w instrukcji. Niebieska kostka pin 6 i 12. Kabel wciągnięty w światło cofania masa podłączona. Kodowanie5F  19 bajt 4 bit i na ekranie nic niema co z tym zrobić czy coś jeszcze trzeba dokodować vcds.

Dodam kamera jest oryginalna z klamką ze spryskiwaczem z karoq2019

Jeżeli możecie to podpowiedzcie.

Wielkie dzieki

W dniu 25.02.2025 o 14:26, pab567 napisał(a):

W schowku masz jednostkę infotainment, PDC (Park Distance Controller) to kontroler czujników parkowania, na adresie 10. Jak wejdziesz w jego kodowanie to szybko znajdziesz opcję do zakodowania kamery. 

Dzięki wielkie.

Faktycznie w schowku jest taka skrzynka z wtyczką kwadrok tam gdzie wpinałem się w niebieską kostkę w pin 6 i 12 to zakodowałem.

Ten adres 10 to w tez w tej samej sekcji czy w innnej.

Jakbyś mógł naprowadzić lub napisać bo z vcds jestem zielony a pożyczam grzecznościowo od kolegi.

Będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

W dniu 25.02.2025 o 18:19, pab567 napisał(a):

Po uruchmieniu VCDS tam, gdzie masz moduły do wyboru, w które wchodzisz, będziesz miał jeden z adresem 10.

Dzięki.

Znalazłem i aktywowałem kamerę rozwinęły sie 4 linie i wybrałem drugą.

Niestety dalej kamera nie działa czy coś jeszcze trzeba ogarnąć.

Pozdrawiam

Witam. Mam problem. Zakupiłem kamerę z klamką na temu. Wszystko podłączyłem jak należy. Zakodowałem w module 5f kamerkę. Po wbiciu wstecznego wchodzi w tryb kamery ale nie ma obrazu. Czy jeszcze coś trzeba zakodować ? Octavia 2014 Radio bodajże mib1 z bluetooth.    

W dniu 27.02.2025 o 00:07, Warren33 napisał(a):

Witam. Mam problem. Zakupiłem kamerę z klamką na temu. Wszystko podłączyłem jak należy. Zakodowałem w module 5f kamerkę. Po wbiciu wstecznego wchodzi w tryb kamery ale nie ma obrazu. Czy jeszcze coś trzeba zakodować ? Octavia 2014 Radio bodajże mib1 z bluetooth.    

Dodam, że nr sprzętu to 5E0 035 819 A

Przewody chinch zarobiłem konektorami w niebieskiej wtyczce w piny 6 i 12.

No i masz odpowiedź - ten infotainment nie wspiera kamery cofania, jednostka w schowku do wymiany. Zastanów się, czy od razu nie iść w MIB2 - jesli byś był zainteresowany to zapraszam na PW, jeśli nie zalezy Ci na nowych funkcjach typu Android Auto i Apple CarPlay to potrzebujesz 5E0035840A (pamiętaj, że potem musisz go przypisać ONLINE do samochodu i spersonalizować pod Twój VIN co kosztuje w ASO jakies 300-500 zł).

W dniu 26.02.2025 o 15:14, pab567 napisał(a):

To powinno wystarczyć, jeśli nie działa to więcej na odległość nie pomogę.

Dzięki wielkie za pomoc.

Już jest coś widać światełko w tunelu bo wyskoczył błąd

131689 sterownik układu kamery cofania

U104C 00 [00001001]brak komunikacji.

Jutro będę szukał dalej co może być