Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych
Zaloguj się, aby obserwować  
MaciekStr

octavia 2 Klima nie działa, zwarcie w instalacji?

Recommended Posts

Witam,

jestem tutaj nowy, przesiadłem się miesiąc temu z japończyka (Toyota Corolla ) na Octavię 2 z 2007 roku, 1.9 tdi 105 km. Jeżeli już gdzieś był poruszany podobny przypadek to przepraszam, że zakładam nowy temat, proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Dzisiaj w drodze do lekarza z dzieckiem włączyłem klimatyzację (niestety manualna), ponieważ było bardzo gorąco to ustawiłem na pozycję 3 z 4. Wszystko było ok, klima chłodziła. Po chwili włączyłem nawiew na 4 czyli max, dalej chłodziło aż w pewnym momencie dmuchawa zaczęła pracować szybciej (jakby dostała turbo-doładowania) i z nawiewu przestało lecieć zimne powietrze. Na postoju wyłączyłem silnik, klimatyzację, później znowu włączyłem - nie chłodzi, przekręciłem na grzanie - grzeje. Pomyślałem, że poprzedni właściciel zrobił mnie w balona, że klima była serwisowana, nastawiłem się na wizytę w serwisie. Dojechałem na parking, wyłączyłem silnik. Światła gaszą się automatycznie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Tym razem słychać było sygnał o zapalonych światłach, który po czasie ucichł, zamknąłem samochód i poszedłem dalej. Po powrocie do samochodu zauważyłem, że w reflektorze świeci się kierunkowskaz - jakby było zwarcie. (Reflektory były wymieniane 2 dni temu w serwisie Skody na dwa nowe, oryginalne). Odpaliłem Octavię i pojechałem pod dom, gdzie zgasiłem silnik i już nic się nie świeciło. 

Nie wiem co to może być, czy winna jest klimatyzacja czy jeszcze coś innego? Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu tej sytuacji.

Maciek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobny problem gdy miałem golfa - klima nagle przestała działać najlepiej skontaktować się z serwisem. Mi pomogła wymiana czujnika temperatury zewnętrznej https://www.motostacja.com/p/MEYLE-100-919-0028/ takie ustrojstwo przed chłodnicą temperatura po podłączeniu kompa wskazywała -30 stopni i klimatyzacja nie załączała się poprawnie, dodatkowo ten czujnik jest czasem na tej samej wiązce co halogeny przeciwmgielne, może wymieniając reflektory coś tam poruszyli? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   7 użytkowników, 0 anonimowych, 27 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team