Yasq Opublikowano 26 maja 2020 o 05:51 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 maja 2020 o 05:51 Pytanie jak w temacie, ktoś ma już za sobą montaż niefabrycznego haka? Na rynku jest sporo tego, steinhof, westfalia, brink...na co zwrócić uwagę przy wyborze albo jakie macie przemyślenia po zakupie i montażu? Hak będzie potrzebny sporadycznie, ciągnięcie przyczepki z materiałami przy wykończeniu domu, czasem bagażnik na rowery. Wszelkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrobert Opublikowano 26 maja 2020 o 07:38 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 maja 2020 o 07:38 kup używany ale oryginał z instalacją i sterownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 26 maja 2020 o 08:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 maja 2020 o 08:53 (edytowane) Ja świeżo jestem po instalacji, kupiłem nową westfalię (czyli to co szło na pierwszy montaż) ale z po za aso (dużo taniej) + wiązka dedykowana do Octavii. Wszystko plug&play, sterownik działa po CAN. Montaż banalnie prosty. https://ehaki.pl/westfalia-hak-holowniczy-skoda-octavia-iii-2013,sp,6,2313https://ehaki.pl/dedykowana-wiazka-13-pin-scaron-koda-octavia-iii-kombi,sp,38,1782 wszystko razem wyszło mnie po rabacie 1400 zł z groszami, ale auto w działalności więc bez VAT. Jak chcesz używać sporadycznie to kup wypinany nie szpeci zderzaka. Brink z tego co wiem ma kulę wpinaną pod takim kątem że zderzak trzeba mocno podciąć, przy Westfalii nie ma tego problemu, po zdjęciu haka (co zajmuje 30 sekund) z zewnątrz nic nie widać dopóki nie zajrzysz pod zderzak. Do tego wycinasz otwór fabrycznych miejscach - na zderzaku jest zaznaczony obrys gdzie powinien być otwór, wiec wystarczy dremel albo bardzo ostry nóż i chwila i wycięte. Jeśli chodzi wiązkę to bierz taką dedykowaną do auta po mimo że droższa bo te uniwersalne wymagają rzeźby w instancji, co samo w sobie nie jest złe jeśli zrobisz wszystko zgodnie ze sztuką natomiast czas który nad tym spędzisz nie jest nie warty różnicy w cenie. Dodatkowo w uniwersalnych wiązkach nie będziesz miał wyłączania czujników parkowania i specjalnego trybu ESP do ciągnięcia przyczepy. Minus haka który zamówiłem w porównaniu do tego z aso jest taki że kula ma inną dźwignię do odpinania, przez co kula nie pasuje do styropianu w kole zapasowym, trzeba go podciąć jednym miejscu, ale to niewielki problem w stosunku do różnicy w cenie. Jeśli chcesz taniej to poszukaj używki, aby tylko były kluczyki a kula i mechanizm zapinania nie był zardzewiałe. Edytowane 26 maja 2020 o 09:07 przez Lipski (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calus79 Opublikowano 4 czerwca 2020 o 19:54 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 czerwca 2020 o 19:54 Witam chce tez u siebie zamontowac hak i chcialbym zrobic to samemu poza elektryka czy jest duzo zabawy z montazem? Czy musze sciagac zderzak? A moze ma ktos filmik albo zdjecia z montazu??? Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 4 czerwca 2020 o 20:17 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 czerwca 2020 o 20:17 Demontujesz zderzak (bardzo proste), lewy boczek w bagażniku, progi od strony kierowcy żeby przeciągnąć przewody. Belkę haka przykręca się na 4 śruby. Warto mieć klucz dynamometryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 5 czerwca 2020 o 11:20 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 czerwca 2020 o 11:20 Nie wiem czy znasz niemiecki ale to powinno Ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calus79 Opublikowano 5 czerwca 2020 o 12:39 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 czerwca 2020 o 12:39 Ok dzieki obczaje to wieczorkiem bo tetaz w robocie mi tnie troche 😁 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 8 czerwca 2020 o 07:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 czerwca 2020 o 07:12 Cytat @calus79 Duzo jest pierniczenia sie zeby to podlaczyc? Trzeba podlanczac auto pod kompa i kodowac cos potem??? A zamiast westfalii jak bym zakupil cos tanszego i taka wiazke co ty kupiles ten zamiennik dedykowany? Mozesz mi wyjasnic jaka jest roznica pomiedzy https://ehaki.pl/dedykowana-wiazka-13-pin-scaron-koda-octavia-iii-limuzyna,sp,38,1778 a https://ehaki.pl/uniwersalna-wiazka-elektryczna-13-pin-z-modulem,sp,38,3609 dla ciebie pewno to smieszne i proste ale sorki ale ja jestem troche zielony i wole sie 5 razy zapytac niz dac d..y przy zakupie Najwięcej roboty jest z plastikami, trzeba się do tego przyłożyć bo potem powstają mity na forach że rozebrana tapicerka to już nie to samo co fabryka i że musi trzeszczeć. Nawet spotkałem się z opinią że ktoś wolał rzeźbić instalacje uniwerslanym modułem haka bo bał się plastików rozebrać... 😹 Samo podłączenie wygląda tak: odłączasz dwie wtyczki pod kolumną kierowniczą i wpinasz się w ich wiązkę: CAN i czujnik stopu, a potem jeszcze zasilanie z skrzynki bezpieczników. Zasilanie możesz zrobić na dwa sposoby - bypass bezpiecznika albo dokładasz piny do skrzynki ale musisz ją zdemontować żeby to zrobić. Działa tak sama ale drugi sposób lepiej wygląda. Ta druga wiązką nie wspiera CAN przez co musisz podłączyć sygnały ze wszystkich żarówek sam do modułu. Do tego nie będziesz miał odcięcia czujników parkowania i trybu do ciągnięcia przyczepki w ESP. Kodować nie musisz ale jest to wskazane. Jak nie zakodujesz to będą Ci czujniki parkowania działać i ESP będzie pracować tak jak by przyczepki nie było, a czym to sie może skończyć nie muszę chyba mówić. BTW ja się produkuje a na stronce z Twoich linków jest szczegółowa instrukcja montażu obu wiązek 😀 87501946-21500601cd-pl-skoda-octavia-limo-ab-02-13.pdf 13pin-witter.pdf Załączyłem obie instrukcje do postu. Ps moim zdaniem uniwersalna wiązka kompletnie nie ma sensu jeśli jest dostępna dedykowana. Szkoda auta na rzeźbę i szkoda Twojego czasu potrzebnego na podłączenie tego, 200 zł różnicy w cenie to jest nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calus79 Opublikowano 8 czerwca 2020 o 12:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 czerwca 2020 o 12:00 Lipski sorki ale slepy jestem boniewiem jak patrzalem ale niewidzialem tych instrukcji hihi a do angola tez bedzie pasowala ta wiazka chyba co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 8 czerwca 2020 o 12:17 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 czerwca 2020 o 12:17 na 100% tego nie wiem, ale na 99% tak, bo skrzynka bezpieczników jest w tym samym miejscu w angliku więc prowadzisz wiązkę w to samo miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calus79 Opublikowano 8 czerwca 2020 o 12:20 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 czerwca 2020 o 12:20 Jak w tym samym? U ciebie jest pod kierownica a i mnie pod schowkiem 😂😂😂😂 a na serio teraz ile dales za swoja wiazke bo pisales ze tansza gdzies kupiles??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bickik Opublikowano 10 czerwca 2020 o 08:45 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 czerwca 2020 o 08:45 witam czy moduł 5Q0907383J + wiazka z audi 3 bedzie pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 10 czerwca 2020 o 08:47 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 czerwca 2020 o 08:47 Moduł będzie dzialal, komunikacja z modułem haka jest bardzo prosta, stąd dostępna jest duża ilość zamienników. Nie wiem jak z długością przewodów. Z A3 mogą być nieco krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bickik Opublikowano 10 czerwca 2020 o 08:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 czerwca 2020 o 08:53 no własnie tego się obawiam ze trzeba będzie sztukować kable albo wezmę ta https://www.ehaki.pl/dedykowana-wiazka-13-pin-scaron-koda-octavia-iii-kombi,sp,38,1782 tylko trochu droższa a tak wogóle to ten moduł https://www.ehaki.pl/dedykowana-wiazka-13-pin-scaron-koda-octavia-iii-kombi,sp,38,1782 ma te same funkcje co 5Q0907383J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 12 czerwca 2020 o 14:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2020 o 14:00 No tak, ma te same funkcje, sam mam ten moduł, wszystko działa jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calus79 Opublikowano 12 czerwca 2020 o 19:48 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2020 o 19:48 Lipski a duzo roboty jest z kodowaniem tej wiazki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 14 czerwca 2020 o 20:57 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 czerwca 2020 o 20:57 Malo: 2.5 minuty roboty. Pierwszy lepszy filmik o tym z google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calus79 Opublikowano 14 czerwca 2020 o 21:36 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 czerwca 2020 o 21:36 Ok super dzieki 👌😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bickik Opublikowano 19 czerwca 2020 o 06:16 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 czerwca 2020 o 06:16 Witam posiada ktoś schemat tylnej części bezpieczników Skoda octavia 3 fl tej koło kolumny kierowniczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipski Opublikowano 19 czerwca 2020 o 06:18 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 czerwca 2020 o 06:18 Jest serwisowka na forum,a w niej schematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bickik Opublikowano 19 czerwca 2020 o 06:21 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 czerwca 2020 o 06:21 (edytowane) no tak ale tylko przód opisany potrzebuje ze zdjęciem tył, chodzi ci o ten ? bezpieczniki.pdf wiazka z a3 pasuje nawet jest pakiet do wiazki z 4 bezpiecznikami i miejsce koło bezpieczników na całe gniazdo i w dolnej części na tyle jest możliwość podpięcia się właśnie specjalnymi kablami już przygotowanymi tylko ze nie widzę numeru juz wzrok nie ten 🙂 , p.s pod piołem się tym kablem w zaznaczony slot jak się ten kabel wypina (pomyliłem się bo późno było) i tak wyglada wiązka z 4 bezpiecznikami(czarna obudowa) Edytowane 19 czerwca 2020 o 06:45 przez bickik (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bickik Opublikowano 23 czerwca 2020 o 21:23 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 czerwca 2020 o 21:23 witam hak założony wiązka podpięta i wali błędami na haku zacisk 15 niewiarygodny sygnał błąd u140500 oprócz tego tempomat aktywny przestał działać i front asyst na silniku pojawia się tez błąd u112300 czym to jest spowodowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balard12 Opublikowano 23 czerwca 2020 o 21:36 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 czerwca 2020 o 21:36 @bickik jakie robiles kodowania i w których sterownikach? U112300 przepływ danych (odbiór sygnału)- problemy z połączeniami- sprawdź jeszcze raz okablowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bickik Opublikowano 23 czerwca 2020 o 21:48 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 czerwca 2020 o 21:48 (edytowane) obd eleven sterownik 19 (funkcje przyczepy "wartość zakodowana"), 76 ( przyczepa "zaczep do holowania zdejmowany ręcznie " ) w tym sterowniku jeszcze jest asystent manewrowania z przyczepą też kodujemy ? w sterowniku 13 nie mogę nic znaleźć o przyczepie tak samo w A5 , w 01 silnik w obd elewen nie wyświetla podpowiedzi jest tylko możliwość kodowania 0/1 w konkretnych bitach a co z błędem na haku ? U112300 elektryczne czy połączenie can +/- ? Edytowane 23 czerwca 2020 o 21:54 przez bickik (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balard12 Opublikowano 23 czerwca 2020 o 22:33 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 czerwca 2020 o 22:33 (edytowane) OBD 11 - tym to sobie tylko można namieszać ..........jak nie masz pojęcia kodowaniu i nie wiesz co robisz. A gdzie masz kodowanie centralnej elektryki ,parktronika, silnika, radaru i kamery? Skąd mają sterowniki wiedzieć, ze masz hak? Stad Twoje błędy. Zrób najpierw porządne kodowanie jak należy i dopiero później pisz, że coś sypie błędami i nie działa. Jak kodowanie zrobisz w 1/3 to nic dziwnego, że chce działać. 01 - Byte 5 bit 4 09 - Byte 1 bit 1 10 - Byte 3 bit 0-1 13 - Byte 2 bit 3 A5 - Byte 16 bit 01 76 -Byte 4 bit 0-7 (02) Zakoduj jak wyżej i daj znać czy są błędy i czy wszystko działa. Poszukaj kogoś z VCDS-em - znacząco ułatwia kodowanie. Edytowane 24 czerwca 2020 o 15:47 przez balard12 (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi