Skocz do zawartości

Wentylacja / klimatyzacja: usterka klapy nawiewu (błędy 328964 328965)

jaco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zauważyłem dziś nieprawidłowe działanie systemu wentylacji w mojej działającej dotąd niemal bezawaryjnie Octavki - brak możliwości wyłączenia nawiewu na kratki centralne w desce rozdzielczej. Po chwili weryfikacji zauważyłem, że pomimo włączania nawiewu na nogi - powietrze nie jest kierowane do dolnych dysz. Włączenie danego kierunku nawiewu powoduje zapalenie kontrolki pod przyciskiem sterującym, ale nie ma reakcji na elementach wykonawczych.

Szybka diagnoza podręcznym ELM-em oraz apką Carista: dwa błędy w sterowniku HVAC:

• 328964 - Motor for Front Air Distribution Flap
  • 328965 - nie znalazłem opisu do tego błędu

Kasowanie błędów nie przynosi żadnego rezultatu - wracają natychmiast. Wywołanie szybkiej adaptacji klap z panelu klimatronika również nie wnosi niczego do sprawy. Zarówno podczas włączania manualnego nawiewu na nogi czy wyłączenia kratek "na twarz" nie dzieje się nic, nie słychać żadnych prób przestawiania klap. Wszystkie inne funkcje klimatyzacji / wentylacji działają prawidłowo: dwustrefówka, ogrzewanie, chłodzenie, obieg zamknięty.

Zapewne ktoś z Was przerabiał już to u siebie, dlatego będę wdzięczny za wskazówki. Czy za przełączanie tego co przestało mi działać odpowiada silniczek oznaczony w dokumentacji HVAC jako V426 (front air distribution flap control motor) - prawdopodobny numer części 5Q0907511L? Da się do tego ustrojstwa dotrzeć nie zdejmując całej deski (np. od strony licznika?) Wiem z własnego doświadczenia zebranego w innych autach grupy VAG, że jeśli w instrukcji serwisowej jest napisane "remove dash panel", to nie we wszystkich przypadkach jest to konieczne. 

• 5 tygodni później...
  • 6 miesięcy temu...

Wielkie dzięki kolego!

Już przygotowywałem się do zdejmowania deski, a tu taka niespodzianka👍😁

Dodam tylko, że w wkładaniu śrubek, przy montażu nowego silniczka, bardzo przydatny okazał się uchwyt do bitów z wysuwaną tulejką (można nasunąć ją na śrubkę), która minimalizuje szansę na to, że śrubka gdzieś sobie poleci:spacer.png

Więcej problemów, niż ze śrubkami,  miałem z trafieniem silniczkiem na trzpień mechanizmu, ale się udało. Dzięki Twojemu opisowi czas naprawy spokojnie zamyka się w godzinie.

• 1 rok później...

Dzięki za instruktaż. Uzupełniłbym tylko, że stosunkowo łatwo można wypiąć sobie ten "kominek", który pozostaje po zdjęciu nawiewów na nogi, co znacząco ułatwia dostęp do dolnego wkrętu. Górny wkręt - tak czy inaczej tylko lusterko inspekcyjne albo kamera endoskopowa i końcówka magnetyczna. Ja przyczepiłem mały magnes neodymowy do zwykłego bita T10.

Instrukcja pasuje też do VW Golfa 7 i Seata Leona 3 (oraz zapewne Audi A3).

Znalazłem też bardo pomocny film na YT:

Edytowane przez TzOk (wyświetl historię edycji)

• 1 miesiąc temu...

Dzień dobry, mam problem z wypadającą zębatką nastawnika temperatury V68. Czy po wykręceniu silniczka i wstawieniu zębatki, będzie można go zamontować tak by pasował do półksiężyca ? Chodzi mi o to czy mogę wstawić silniczek w dowolnym ustawieniu względem półksiężyca i kalibracja załatwi sprawę czy musi być to w specyficznym ustawieniu ?

edit:

Po godzinie odkręciłem silniczek, wsadziłem zębatkę, po włączeniu adaptacji klap, silniczek robi obrót za daleko i powoduje ze zębatka wypada przekręcając się poza obszar plastikowej blokady na obudowie silniczka. Jedna strona tych wypustek jest ścięta przez wypadającą zebatkę. Czy to oznacza uszkodzenie silniczka ? Ktoś coś ? Jak powinien działać sprawny silniczek, czy po dotarciu do końca zakresu pracy powinien się zatrzymać ?

edti2:

Wymiana całego silniczka pomogła, uwaga zamiennik topran nie ma w zestawie zębatki, trzeba przełożyć, uszkodzenie starego silniczka polegało na uszkodzeniu potencjometru, silniczek kręcił się cały obrót i zębatka wypadała. Wydaje się że teraz jest ok. Dostęp nie taki zły, ale konieczna dobra latarka i dużo cierpliwości. 

Edytowane przez radoszczak (wyświetl historię edycji)