piasek1977 Opublikowano 10 września 2023 o 15:40 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 września 2023 o 15:40 Cześć,ostatnio zostałem posiadaczem octavi 3 2.0tdi 184km i po zgaszeniu auta pracuje wentylator jeszcze z 3 min,obroty 900,czy to normalne czy tylko tak u mnie się dzieje,proszę o info czy u was jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 10 września 2023 o 16:28 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 września 2023 o 16:28 To normalne w VAGach w dizelku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piasek1977 Opublikowano 11 września 2023 o 09:06 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 września 2023 o 09:06 Czyli to normalka, bo myślałem że już jakiś problem się stworzył ?dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stu21 Opublikowano 17 września 2023 o 12:01 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 września 2023 o 12:01 Też to ostatnio zauważyłem po krótkiej jaki i dłuższej trasie czyli : po powrocie działa wentylator chłodnicy i 1tys obr , Poczekałem zanim zgasze silnik, po paru minutach dodałem trochę gazu obroty nie spadły więc poczekałem kilka kolejnych minut przy kolejnym lekkim dodaniu gazu obroty spadły na normalne wtedy zgasiłem a po zgaszeniu wentylator chłondnicy działał jeszcze parę minut. Ktoś na forum pisał, że jak było dopalanie sadzy w DPF to wytarzana jest bardzo duża temperatura i wtedy nawet po zakończeniu procesu wentylator pracuje dłużej aby schłodzić komorę silnika. PS pytanie czy w trakcie dopalania DPF po wciśnięciu funcki CAR na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Nie wyłaczaj silnika" a po zakończeniu znika ten komunikat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piasek1977 Opublikowano 17 września 2023 o 13:22 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 września 2023 o 13:22 Dokładnie tak mam ,ale komunikatu żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 września 2023 o 19:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 września 2023 o 19:29 W ksiazce do Octavii jest napisane, ze wentylator moze dzialac jeszcze nawet do 10 minut. Wiec wszystko jest ok 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piasek1977 Opublikowano 23 września 2023 o 08:29 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 września 2023 o 08:29 Byłem w końcu na kompie bo zapaliła mi się kontrolka wypalania DPF wyszło że uszkodzona sonda lambda a DPF jest w bdb kondycji ,jadę w PN na wymianę więc zobaczę czy ta praca wentylatora po wył silnika była przyczyną,dodam że wychodziło że dość często chciał się wypalić DPF patrząc na obroty 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 października 2023 o 00:28 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 października 2023 o 00:28 I jak Ci poszlo z wymiana lambdy? Udalo sie zlokalizowac przyczyne zwiekszonych obrotow wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piasek1977 Opublikowano 1 października 2023 o 13:37 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 października 2023 o 13:37 Hej ,lamde wymienili a wentylator zazwyczaj działa i tak po zgaszeniu auta ,ale widzę że skody chyba tak mają bo dwie osoby już spotkałem z takim samym problemem niby a to podobno z normalka w tych silnikach 184 Km 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 października 2023 o 15:07 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 października 2023 o 15:07 (edytowane) Zauwazylem, ze u mnie tez tak sie dzieje. Bede jechal w tygodniu do mechanikow, zobacze co oni mi powiedza i dam znac. Silnik 1.6 tdi cr 90tys. IMG_5033.mov Edytowane 1 października 2023 o 15:09 przez LeTourArek (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMi Opublikowano 12 czerwca 2024 o 12:13 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2024 o 12:13 Też się nad tym zastanawiałem jako, że to mój pierwszy VAG, ale widocznie ten typ tak ma. Wiązałem to z wystudzeniem po wypalaniu dpf. Zastanawiałem się tylko czy skończyło się wypalanie, czy trwa i lepiej nie wyłączać silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi