Jump to content

Dodanie portu USB w schowku podłokietnika

poppymajster
Go to solution Solved by KamiX,

Recommended Posts

Witam, jak w tytule. Planuję dodać port USB wewnątrz schowka podłokietnika, ale nie wiem jak się za to zabrać, gdzie podłączyć przewody itd. Chcę tam podłączyć na stałe urządzenie typu carlinkit (przykładowo: https://allegro.pl/oferta/carlinkit-4-0-android-auto-apple-carplay-23-13706233652 ) i nie musieć korzystać z Android Auto po kablu. Robił ktoś kiedyś coś podobnego?

W dniu 27.10.2023 o 09:39, poppymajster napisał(a):

Witam, jak w tytule. Planuję dodać port USB wewnątrz schowka podłokietnika, ale nie wiem jak się za to zabrać, gdzie podłączyć przewody itd. Chcę tam podłączyć na stałe urządzenie typu carlinkit (przykładowo: https://allegro.pl/oferta/carlinkit-4-0-android-auto-apple-carplay-23-13706233652 ) i nie musieć korzystać z Android Auto po kablu. Robił ktoś kiedyś coś podobnego?

U mnie tak to wygląda i działa rewelacyjnie. Do tego zyskujesz większy prąd ładowania od standardowego pojedynczego USB bez Hub - a. 

Hub.jpg

USB-2.jpg

• Lubię to 2

• 2 months later...
  • 3 months later...
  • 5 months later...
W dniu 29.10.2023 o 13:10, Bandini napisał(a):

Prosta sprawa. Trzy kabelki. Jeden radio, drugi bezpiecznik i trzeci masa. 

Zasilanie_Hub_1.jpg

Zasilanie_hub_2.jpg

Czesc mam zapytanie o to napiecie 5V mozesz objasnic dokladniej gdzie sie podpiales - rowniez chce dolozyc usb ale w skodzie superb 3. Z gory dziekuje. 

W dniu 2.10.2024 o 16:42, Bandini napisał(a):

Na zdjęciu widać wyraźnie niebiesko-biały kabelek w kostkach. Tam jest 5V.

W Superb 3 jest tak samo.

Tylko ze jeszcze nie rozbieralem kokpitu i nie wiem skad ta kostka. Nie wiem tez dokladnie skad dokad prowadzisz te przewody.  Jeden radio i jeden masa - skad je wyprowadzasz ? Jestem typowym laikiem stad prosba o lopatologiczny opis 🙂 dziekuje 

Nie wiem jak można dokładniej to opisać. Wszystko w tym wątku jest jasno opisane. W radiu masz kostkę i tam 5V w zielonej kostce. W bezpiecznikach masz 12V, a masa to minus. Masa jest prawie na wszystkich metalowych częściach samochodu.
Nie chcę byś mnie źle zrozumiał jednak jak naprawdę tego nie załapiesz to lepiej oddaj to w ręce elektryka byś sobie czegoś nie zepsuł.

A czy to 5v nie idzie z kostki w radiu do USB pod ekranem? Kolor przewodu z tego co pamiętam jest taki sam, a łatwiej pociągnąć w tego miejsca.
Tak, idzie, ale czerwony nie niebiesko-bialy. Ja omawiam umieszczone tu w wątku zdjęcia by więcej nie mieszać.
To i tak czasem dla laików jest skomplikowane.
No i nie wszyscy mają gniazdo pod ekranem.
  • Lubię to 1