Skocz do zawartości

Kodowanie VCDS

1bizkit

Rekomendowane odpowiedzi

Hm... wszystko, co potrzebne, masz dobrze poustawiane:

central_locking_0x0D: activated
            central_locking_0x0D_msg_bus: Comfort data bus
            menu_display_central_locking: activated
            menu_display_central_locking_clamp_15_off: Not activated
            menu_display_central_locking_over_threshold_high: activated
            menu_display_central_locking_standstill: Not activated
            menu_display_central_locking_after_disclaimer: Not activated

Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne - widziałem już takie jazdy, że jakieś menu znikało i wracało dopiero po resecie do ustawień fabrycznych.

• Dzięki 1

W dniu 20.11.2024 o 22:50, pab567 napisał(a):

Hm... wszystko, co potrzebne, masz dobrze poustawiane:

central_locking_0x0D: activated
            central_locking_0x0D_msg_bus: Comfort data bus
            menu_display_central_locking: activated
            menu_display_central_locking_clamp_15_off: Not activated
            menu_display_central_locking_over_threshold_high: activated
            menu_display_central_locking_standstill: Not activated
            menu_display_central_locking_after_disclaimer: Not activated

Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne - widziałem już takie jazdy, że jakieś menu znikało i wracało dopiero po resecie do ustawień fabrycznych.

Dzięki za sprawdzenie.

Podobno jest soft 1800 masz może do niego dostęp ?

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.11.2024 o 20:30, rrobert napisał(a):

a co to ma być daj zdjęcie mam na warsztacie scale i zobaczę 

Brak menu zamykanie i otwieranie w ustawieniach auta ( auto zamykanie, otwieranie jednej szyby ) 

Edytowane przez Mefju (wyświetl historię edycji)

• 3 tygodnie później...

Po rozmowach z instalatorami i inżynierami VW oto, co wiem o SFD2:
- SFD2 wdrożono w wyniku przyjęcia bardziej rygorystycznych przepisów UE dotyczących pojazdów. Przepisy, o których mowa, to: UNECE R155 (system zarządzania bezpieczeństwem cybernetycznym i cyberbezpieczeństwem [CSMS]) i UNECE R156 (systemy zarządzania aktualizacjami oprogramowania i aktualizacjami oprogramowania [SUMS]). 
- SFD2 nie działa jak SFD. Token SFD2 to dwuczęściowy token uwierzytelniający - zwolnienie zostaje przyznane, jeśli część tokena przechowywana w Twoim samochodzie pasuje do połowy przechowywanej na serwerach VW.
Możliwe, że osoba trzecia nigdy nie będzie w stanie odblokować jednostki chronionej SFD2, ponieważ wymagałaby bezprecedensowego dostępu do baz danych VW... Nie wiem, czy VW się na to zgodzi.
Ale VW lubi pieniądze, więc z czasem być może uda nam się uzyskać diagnostykę innej firmy obsługującą SFD2, ale na pewno nie będzie to tanie...
- Niektórych zmian nie można dokonać nawet w przypadku ODIS online - mój kolega z uprawnieniami dealera do ODIS miał problem z wyłączeniem ISA (inteligentnego wspomagania prędkości) w Golfie 8 FL. Zakładam, że tak samo będzie w przypadku wyłączania innych „funkcji bezpieczeństwa” ze względu na bardziej rygorystyczne naciski regulacyjne na VW ze strony organu ustawodawczego UE, aby je aktywowały. 
- Nawet w przypadku ODIS musisz uiścić „opłatę sesyjną”, aby zalogować się do jednostki chronionej SFD2.
To prawdziwy drenaż pieniędzy. Jedna sesja kodowania (za sztukę) to koszt ok. 130 euro + VAT.
Teraz wyobraź sobie, że kodujesz funkcję rozłożoną na kilka jednostek...
- Dodawanie lub zamiana jednostek chronionych SFD2 może nie być możliwa - w przypadku jednostki, która nie była oryginalnie zamontowana w samochodzie, tokeny SFD2 na jednostce i serwerze VW nie będą pasować, co może blokować parametryzację jednostki. 

Więc dziewczyny i chłopaki, jeśli lubicie pracować nad swoimi samochodami, najlepiej pozostać przy modelach sprzed SFD-2. Może minąć trochę czasu, zanim będziemy mogli cokolwiek zrobić z nowymi samochodami.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Cześć,

chciałem wykonać to kodowanie: 

Ustawiłem wszystko jak podano, ale nie działa - zakładam, że jednak mam złą wersję oprogramowania modułu drzwi. Gdzie się sprawdza wersję softu tych modułów? Które to liczby?

Adres 42: Elektr.drzwi kier. (J386)       Plik etykiet:| 5QX-959-X93-42.clb
   Oznaczenie elementu SW: 5Q4 959 593 K    HW: 5Q4 959 593 K
   Komponent: TSG FS        007 0485  

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich jestem nowm  grupowiczem mam pytanie   czy ktoś przeprowadzi adaptacje  szyb i lusterek .po rozładowaniu aku brak sterowania prawa strona szyb  od strony kierowcy ,lusterk nie składa się  prawa strona. Brak możliwości otworzenia szyb pilotem