Mefju Opublikowano 20 listopada 2024 o 20:02 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 listopada 2024 o 20:02 W dniu 20.11.2024 o 17:32, pab567 napisał(a): Tak, OBD Eleven backup z jednostki 5F zawierający kodowanie i adaptacje Chyba mi się udało. Soft 1310 Sprzęt 040 history.txt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pab567 Opublikowano 20 listopada 2024 o 21:50 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 listopada 2024 o 21:50 Hm... wszystko, co potrzebne, masz dobrze poustawiane: central_locking_0x0D: activated central_locking_0x0D_msg_bus: Comfort data bus menu_display_central_locking: activated menu_display_central_locking_clamp_15_off: Not activated menu_display_central_locking_over_threshold_high: activated menu_display_central_locking_standstill: Not activated menu_display_central_locking_after_disclaimer: Not activated Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne - widziałem już takie jazdy, że jakieś menu znikało i wracało dopiero po resecie do ustawień fabrycznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefju Opublikowano 21 listopada 2024 o 11:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 listopada 2024 o 11:00 W dniu 20.11.2024 o 22:50, pab567 napisał(a): Hm... wszystko, co potrzebne, masz dobrze poustawiane: central_locking_0x0D: activated central_locking_0x0D_msg_bus: Comfort data bus menu_display_central_locking: activated menu_display_central_locking_clamp_15_off: Not activated menu_display_central_locking_over_threshold_high: activated menu_display_central_locking_standstill: Not activated menu_display_central_locking_after_disclaimer: Not activated Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne - widziałem już takie jazdy, że jakieś menu znikało i wracało dopiero po resecie do ustawień fabrycznych. Dzięki za sprawdzenie. Podobno jest soft 1800 masz może do niego dostęp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pab567 Opublikowano 21 listopada 2024 o 11:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 listopada 2024 o 11:27 Niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefju Opublikowano 29 listopada 2024 o 18:05 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2024 o 18:05 W dniu 21.11.2024 o 12:27, pab567 napisał(a): Niestety nie Udalo mi się wgrać soft 1800 czyli ostatni. Menu dalej się nie pokazało. Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych i nic. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrobert Opublikowano 29 listopada 2024 o 19:30 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2024 o 19:30 a co to ma być daj zdjęcie mam na warsztacie scale i zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefju Opublikowano 29 listopada 2024 o 21:07 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2024 o 21:07 (edytowane) W dniu 29.11.2024 o 20:30, rrobert napisał(a): a co to ma być daj zdjęcie mam na warsztacie scale i zobaczę Brak menu zamykanie i otwieranie w ustawieniach auta ( auto zamykanie, otwieranie jednej szyby ) Edytowane 29 listopada 2024 o 21:09 przez Mefju (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langusta Opublikowano 20 grudnia 2024 o 03:18 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 grudnia 2024 o 03:18 Po rozmowach z instalatorami i inżynierami VW oto, co wiem o SFD2: - SFD2 wdrożono w wyniku przyjęcia bardziej rygorystycznych przepisów UE dotyczących pojazdów. Przepisy, o których mowa, to: UNECE R155 (system zarządzania bezpieczeństwem cybernetycznym i cyberbezpieczeństwem [CSMS]) i UNECE R156 (systemy zarządzania aktualizacjami oprogramowania i aktualizacjami oprogramowania [SUMS]). - SFD2 nie działa jak SFD. Token SFD2 to dwuczęściowy token uwierzytelniający - zwolnienie zostaje przyznane, jeśli część tokena przechowywana w Twoim samochodzie pasuje do połowy przechowywanej na serwerach VW. Możliwe, że osoba trzecia nigdy nie będzie w stanie odblokować jednostki chronionej SFD2, ponieważ wymagałaby bezprecedensowego dostępu do baz danych VW... Nie wiem, czy VW się na to zgodzi. Ale VW lubi pieniądze, więc z czasem być może uda nam się uzyskać diagnostykę innej firmy obsługującą SFD2, ale na pewno nie będzie to tanie... - Niektórych zmian nie można dokonać nawet w przypadku ODIS online - mój kolega z uprawnieniami dealera do ODIS miał problem z wyłączeniem ISA (inteligentnego wspomagania prędkości) w Golfie 8 FL. Zakładam, że tak samo będzie w przypadku wyłączania innych „funkcji bezpieczeństwa” ze względu na bardziej rygorystyczne naciski regulacyjne na VW ze strony organu ustawodawczego UE, aby je aktywowały. - Nawet w przypadku ODIS musisz uiścić „opłatę sesyjną”, aby zalogować się do jednostki chronionej SFD2. To prawdziwy drenaż pieniędzy. Jedna sesja kodowania (za sztukę) to koszt ok. 130 euro + VAT. Teraz wyobraź sobie, że kodujesz funkcję rozłożoną na kilka jednostek... - Dodawanie lub zamiana jednostek chronionych SFD2 może nie być możliwa - w przypadku jednostki, która nie była oryginalnie zamontowana w samochodzie, tokeny SFD2 na jednostce i serwerze VW nie będą pasować, co może blokować parametryzację jednostki. Więc dziewczyny i chłopaki, jeśli lubicie pracować nad swoimi samochodami, najlepiej pozostać przy modelach sprzed SFD-2. Może minąć trochę czasu, zanim będziemy mogli cokolwiek zrobić z nowymi samochodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stojak1234 Opublikowano 16 lutego 2025 o 13:41 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 lutego 2025 o 13:41 Witam. Mieszkam w Rumi Pomorskie. Pomoże ktoś z forumowiczów w doposażeniu Octavii 3 w kilka nowych funkcji. 501580311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psx Opublikowano 3 marca 2025 o 20:23 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 marca 2025 o 20:23 Cześć, chciałem wykonać to kodowanie: Ustawiłem wszystko jak podano, ale nie działa - zakładam, że jednak mam złą wersję oprogramowania modułu drzwi. Gdzie się sprawdza wersję softu tych modułów? Które to liczby? Adres 42: Elektr.drzwi kier. (J386) Plik etykiet:| 5QX-959-X93-42.clb Oznaczenie elementu SW: 5Q4 959 593 K HW: 5Q4 959 593 K Komponent: TSG FS 007 0485 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrobert Opublikowano 4 marca 2025 o 07:56 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 marca 2025 o 07:56 zmiana kodowanie SFD2 jest możliwa ale koszty jak na razie są znaczne. kodowałem już radar w fabia 4 z MY24 i jednostkę z seata 5FA. więc się da ale drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertW Opublikowano 22 kwietnia 2025 o 10:05 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 kwietnia 2025 o 10:05 Witam wszystkich jestem nowm grupowiczem mam pytanie czy ktoś przeprowadzi adaptacje szyb i lusterek .po rozładowaniu aku brak sterowania prawa strona szyb od strony kierowcy ,lusterk nie składa się prawa strona. Brak możliwości otworzenia szyb pilotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMi Opublikowano 26 maja 2025 o 12:22 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 maja 2025 o 12:22 Hej, mam pytanie, czy w O3 2019r jakoś inaczej się koduje?. Próbowałem koledze uruchomić parę funkcji np. test wskazówek, mrugnięcie długimi wraz z halogenami i jeszcze jakieś tam inne i tak na prawdę udało mi się tylko wyłączyć start/stop-a. Do innych ustawień mnie nie chciało wpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pab567 Opublikowano 26 maja 2025 o 12:30 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 maja 2025 o 12:30 A maskę uchyliłeś? Bo może ma już w GW soft z tzw. firewallem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMi Opublikowano 26 maja 2025 o 12:45 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 maja 2025 o 12:45 (edytowane) no nie...he he he spróbuję, dzięki. Edytowane 26 maja 2025 o 12:58 przez PioMi (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerminator Opublikowano 26 czerwca 2025 o 17:55 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 czerwca 2025 o 17:55 Czy wiecie może jak wyłączyć wyświetlanie komunikatu: Dla własnego bezpieczeństwa zawsze przestrzegaj przepisów ruchu drogowego po włączeniu radia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pab567 Opublikowano 26 czerwca 2025 o 20:54 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 czerwca 2025 o 20:54 jeśli się nie mylę to w kodowaniu wyłącz bajt 23, bit 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langusta Opublikowano 26 czerwca 2025 o 23:32 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 czerwca 2025 o 23:32 Wyłącz ostrzeżenie „Dla własnego bezpieczeństwa należy postępować zgodnie z przepisami ruchu drogowego Module 5F 2. Adaptation 3. Search "Function_configuration_hmi" 4. There are settings for on/off for both "hmi_inital_disclaimer" and "hmi_legal_disclaimer" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi