Skocz do zawartości

Kodowanie VCDS

1bizkit

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Octavia 3 FL, czujnik zmierzchu/deszczu + AUTO światła. CH/LH

Potrzebuję podpowiedzi bo już nie wiem, gdzie popełniam błąd.

Dołożyłem w Octavii 3 FL czujnik zmierzchu i włącznik AUTO świateł (wraz z dodatkowym kablem pomiędzy włącznikiem a BCM).

Jako, że jest to polift to nie miałem opcji kodowania tylko robiłem adaptacją.

Działa mi czujnik deszczu, działają auto światła ale nie mogę ustawić CH/LH.

Czy mógłby ktoś zerknąć na moją adaptację i podpowiedzieć mi, gdzie popełniłem błąd?

Z góry dziękuję za pomoc bo już tracę cierpliwość i nadzieję...

Update: jak zasłonię czujnik, włączę zapłon, wyłączę zapłon i zamknę drzwi/samochód to przez 10s świecą się światła. Jak otwieram samochód światła się nie świecą. Jak zamknę auto bez włączania wcześniej zapłonu - światła się nie włączają. Tylko po wyłączeniu zapłonu działają.

adaptacje_09_dla_CH_LH.csv

Edytowane przez Łoniaq
Przeprowadzone testy CH/LH (wyświetl historię edycji)

• 2 miesiące temu...

Mam problem z kodowaniem Carscannerem Coming Home w O3. A dokładnie nie mogę ustawić czasu świecenia się świateł. Np na 10 sekund.

I mam informację

Aktualny stan:

Nieobsługiwany.

Screenshot_20251216-155229_CarScanner.thumb.jpg.3f084319471b89294e8ca6e93aaa1dfc.jpg

Czy spróbować normalnie VCDSem zakodować ?

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Zna może ktoś kodowanie/adaptację, która umożliwia zaświecenie się podświetlenia przełączników szyb w drzwiach (i innych elementów podświetlenia m.in. w desce) w momencie otwarcia drzwi?

Chodzi mi o to żeby za każdym razem po otwarciu drzwi - niezależnie czy jest ciemno, czy nie - zapalało się podświetlenie tych elementów. Tak jak zapalają się lampki sufitowe.

W dniu 8.09.2025 o 21:56, pab567 napisał(a):

Nie rzeźb, przyjedź (Ochota)

Kurcze, przegapiłem jakoś, że jesteś "po sąsiedzku" 🙂 Tak to nie zawracałbym Ci głowy w kilku sprawach na briskoda, tylko z Grodziska na Ochotę przyjechał 😉 Ale będę na przyszłość pamiętał 🙂 

W dniu 5.10.2025 o 18:50, Łoniaq napisał(a):

Cześć,

Octavia 3 FL, czujnik zmierzchu/deszczu + AUTO światła. CH/LH

Potrzebuję podpowiedzi bo już nie wiem, gdzie popełniam błąd.

Dołożyłem w Octavii 3 FL czujnik zmierzchu i włącznik AUTO świateł (wraz z dodatkowym kablem pomiędzy włącznikiem a BCM).

Jako, że jest to polift to nie miałem opcji kodowania tylko robiłem adaptacją.

Działa mi czujnik deszczu, działają auto światła ale nie mogę ustawić CH/LH.

Czy mógłby ktoś zerknąć na moją adaptację i podpowiedzieć mi, gdzie popełniłem błąd?

Z góry dziękuję za pomoc bo już tracę cierpliwość i nadzieję...

Update: jak zasłonię czujnik, włączę zapłon, wyłączę zapłon i zamknę drzwi/samochód to przez 10s świecą się światła. Jak otwieram samochód światła się nie świecą. Jak zamknę auto bez włączania wcześniej zapłonu - światła się nie włączają. Tylko po wyłączeniu zapłonu działają.

adaptacje_09_dla_CH_LH.csv 233.74 kB · 3 pobrania

Mam dokładnie ten sam problem co ty i też nie mogę znaleźć przyczyny.

Ktoś coś?

Hej, kombinuje i rozpocząłem przygody z vcds, na chińskim kablu, pacjent octavia rs z 2021 roku. Przebrnąłem przez instalację i kabel działa, jest to wersja V2 - niby. Końcowo kabel łączy się z autem ale nie widzi większości modułów, tak więc kupiłem pod kątem zamiany odgłosu silnika z głośnika, a nie widzę nawet tego modułu, dodatkowo program zgłasza unsupported vehicle please upgrade to a current ross tech interface. Czy to normalne? Ktoś walczył z takim problemem?

IMG_20260103_134943.jpg

Pierwsza sprawa to, czy zwróciłeś uwagę do którego rocznika obsługuje twój ,,VCDS", bo być może masz obsługę do 2017.

Po drugie, to masz informację, że tego nie obsługuje i żąda aktualizacji, ale jak wiadomo, ten chińczyk nie może mieć kontaktu z netem, bo od razu będziesz miał blokadę kabla (co jest właśnie w moim przypadku, ale już mam info jak go odblokować).

Sprawdź na stronie sprzedawcy w opisie jakie obsługuje roczniki twój zakup.

W dniu 4.01.2026 o 19:53, rgoliat napisał(a):

Pierwsza sprawa to, czy zwróciłeś uwagę do którego rocznika obsługuje twój ,,VCDS", bo być może masz obsługę do 2017.

Po drugie, to masz informację, że tego nie obsługuje i żąda aktualizacji, ale jak wiadomo, ten chińczyk nie może mieć kontaktu z netem, bo od razu będziesz miał blokadę kabla (co jest właśnie w moim przypadku, ale już mam info jak go odblokować).

Sprawdź na stronie sprzedawcy w opisie jakie obsługuje roczniki twój zakup.

Wg opisu do 2024 powinno być ok, kabel działa ale jego możliwości są ograniczone. Racja, że chińczyk i aktualizacja to kiepski pomysł, myślałem że może bardziej jakieś ustawienia w opcjach. Nic może jeszcze rozkręce wtyczkę bo chyba po układzie płytki coś powinno się stwierdzić. Opis z akcji: Najnowszy interfejs diagnostyczny H-ex V2 z najlepszym procesorem Atmega162 w polskiej wersji językowej 24.7 do całej grupy VAG (audi, skoda, seat, volkswagen).

Obsługuje roczniki 1996 - 2024 MQB Bez limitu VIN !

ten procesor obsługuje właśnie tylko do 2017, tak wyczytałem na forach. Chinczycy tak oszukują. Napisz do niego i zapytaj dlaczego ma ograniczenia i podeślij kilka fotek, ja tak robiłem z zablokowanym i odpisywał co i jak robić, ściągnąć aby odblokować. Jak chcesz ryzykować to rozkręć i sprawdzisz jaki procesor jest, jak ten co piszesz to raczej nie licz na to abyś miał wszystkie możliwości.