Skocz do zawartości

Octavia 4 1.5 TSI 150kk zapach spalenizny zaraz po odpaleniu

Cain_enD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio stałem się posiadacze Octavii gen 4 z 2021 roku z przebiegiem niecałych 150kk. silnik 1.5tsi ACT Manual 6G.

Kupione z programu SKODA Używane Certyfikowane, polisingowe.

Problem jaki zauważyłem, (bądź cecha tego modelu, bo to teraz cechy szczególne są bardzo znamienne:)) to rano, na zimnym, w garażu (przy temp około 5-7 stopni), kiedy samochód schodzi już do obrotów jałowych to:

- utrzymuje je na 9500-9800 RPM

- czuć delikatnie nierówną pracę silnika

- w kabinie czuć spalenizną - taką nietypową ciężko to opisać ale zapach nieprzyjemny.

- zapach utrzymuje się jakie 2-3min (lub już się do niego człowiek przyzwyczaja)

- wentylacja auta jest zawsze włączona (klimatyzacja również) na auto

Jak już silnik się rozgrzeje po jakiś 10 min obroty spadają na 7500rpm jak powinny, ale po jeździe miejskiej w korkach itp. obroty po jakimś czasie ponownie wchodzą na w/w ~9500rpm, zapach też wtedy wraca.

Moją pierwszą samodzielną diagnozą była procedura dopalania GPF, tylko martwi mnie to ,że za każdym razem to się załącza. Dochodzi do tego, że teraz stoję przed garażem i czekam, aż obroty spadną na 7500rpm i dopiero wjeżdżam  do garażu. Czekam czasem 5 min czasem 15min !

Z tego co wyczytałem GPF powinien (jeśli już musi się dopalać) robić to co jakieś 600-800km, a ja nie przejechałem nawet 600km a zliczyłem już chyba ze 20 takich cykli!

nieszczelności podczas pracy silnika nie widać pod maską (dymienie, itp.)

Silnik suchy. olej wymieniony świeżo po zakupie w ASO.

żadne kontrolki się palą dot w/w dopalania itp.

Doczytałem jeszcze, że jest jakaś procedura dogrzewania. Jak auto wykryje, że jest poniżej 5 stopni na zewnątrz i to ponoś też śmierdzi.

Albo jak ktoś na wstecznym jedzie to wtedy obieg wentylacji się nie domyka i zaciąga spaliny do środka.(usterka wentylacji)

Ogólnie mało jest INFO o GPF i procedurach. Instrukcja traktuje to zdawkowo.

Czy ktoś z podobnym przebiegiem ma podobny problem?

Pozdrawiam, Użytkowników

Edytowane przez Cain_enD
bład w opisie (wyświetl historię edycji)

• Cain_enD zmienił(a) tytuł na Octavia 4 1.5 TSI 150kk zapach spalenizny zaraz po odpaleniu