Skocz do zawartości

Dylemat przy zakupie

blade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Mam problem, jestem przed dylematem zakupowym. Mam dwie oferty na O4 1.5TSI 150km w wersji selection.
- Pierwsza to wyprzedaż rocznika 2024 za 134tys z dołożonym kołem zapasowym, przygotowaniem pod hak i pakietem comfort premium( zagłówki tylne do spania i rolety tylne przeciwsłoneczne boczne) oraz pakiet light&view fleet(pełne światła przednie led matrix). Ta wersja ma standardowy wyświetlacz środkowy 10 cali.
- Druga to rocznik na produkcję 2025 za 135tyś w wersji selection, ewentualnie za 140tyś z dołożonym wyświetlaczem 13 cali. ze standardowymi światłami przednimi basic led.
Teraz się zastanawiam która wersja będzie bardziej opłacalna i straci mniej na wartości jak bym ją chciał po powiedzmy 5 latach sprzedać. Dodam że jeżdżę głównie po mieście i tras mało robię więc z tymi ledami matrixami to nie wiem czy jest sens brać a może pokusić się na większy ekran bo prawie całe sterowanie jest właśnie w ekranie i czy to nie jest wygodniejsze jednak.
Doradźcie co poczynić ?

• Namo zmienił(a) tytuł na Dylemat przy zakupie

Dla mnie światła to podstawa. Zawsze max co można brać. Ekran zawsze można wymienić. Koszt wymiany ekranu też mniejszy, acz kolwiek on przecież nie jest taki mały by sterowanie było nie komfortowe.
Nie przejmuj się co będzie za pięć lat. Może tak ją polubisz, że zostanie na 10 lat lub więcej.

Zakładam że basic led w O4 będzie lepsze niż moje obecne H7 w O3 tym bardziej że jeżdżę głównie po mieście a trasy to sporadycznie więc nie wiem czy wykorzystałbym matrix ledy. Co do wyświetlacza to mam wrażenie że mój w O3 jest podobny do tego podstawowego 10cali w O4 i powiem szczerze że ten 13 cali w O4 to by zrobił wartość dodaną i czuł bym różnicę względem O3 a boję się że jak będzie ten podstawowy to jakoś tak będzie niedosyt i te małe ikonki i podczas jazdy dyskomfort z próbowania ustawiania czegokolwiek. Taki sam efekt przejścia WOW miałem z przejścia z O3 na O3FL jeżeli chodzi o wyświetlacz bo jest większy i bardziej komfortowy w użytkowaniu.

Jeszcze kwestia rocznika 2024 czy się przejmować tym na przyszłość przy odsprzedaży czy bardziej liczy się wyposażenie, stan techniczny i przebieg ?

Nie rozumiem czemu pytasz skoro sam sobie odpowiadasz własnymi preferencjami.
Lubisz w samochodzie duże telewizory, a bezpieczeństwo jest na drugim planie to znasz odpowiedź.
Za parę lat wyświetlacz będzie kosztował tysiąc złotych, a Matrix Ledy nie stanieją.
Wiesz dobrze co chcesz tylko się boisz decyzji.