Skocz do zawartości

Zakup nowej Skody Octavia

peen

Rekomendowane odpowiedzi

Część,

chciałem się Was poradzić która wersja O4 jest ciekawsza do codziennego użytku?
1. Czy może O4 RS, czy może jedna 204 KM Sportline 4x4?
2. Do jakiego wyposażenia Sportline lub RS warto dopłacić a które sobie lepiej darować?
3. Co z tym DCC? Bo słychać już jakiś czas że dudni w kabinie mocno i niby poprawili, ale nie mam jak sprawdzić.

• Namo zmienił(a) tytuł na Zakup nowej Skody Octavia

Cześć, 

Ja świeżo kupiłem octavie IV 1.5 150KM selection z matrixami i jestem szczerze zadowolony. Lubię sobie depnąć, a ta ma niecałe 9 do setki, więc przyzwoicie jak na stan dróg i możliwości.  Jak chcesz od świateł do świateł to zmień kraj, bo samochód w zupełności w tej wersji wystarczy. Spalanie w trasie z tempomatem na poziomie 5L z 110 na blacie, przy pracy na 2 gary.

W porównaniu z tym, co było kilka lat temu w standardach wyposażenia przeskok i tak jest ogromny, więc taki zwykły selection z matrixami lub od razu edition 130 będzie wystarczający.

Wszystko zależy od stylu jazdy, zapotrzebowania tj. Dzieci (rolety przeciwsłoneczne z tyłu) acc do tras itp. Oceń sam, do czego potrzebujesz auto, w jakich warunkach będziesz je wykorzystywać i dopiero potem myśl o wersji i dodatkach. Wydawanie naście czy dziesiąt tysiecy PLN, by się pochwalić grzanymi fotelami z tyłu jak się jest np. samotnym jest czystym szukaniem akceptacji i budowania ego, więc zacznij od przejrzenia katalogu co chciałbyś mieć, bo wykorzystasz to w takiej i takiej sytuacji x razy w tygodniu i wtedy będziesz wiedzieć, co potrzeba.

Dzięki za uwagi. Fajnie, że piszesz o tym aby się zastanowić co potrzeba a czego nie. Lubię gadżety i tak na prawdę z konfiguratora chciałbym chyba wszystko  😄 (poza webasto).
Dlatego pytam, czy ktoś dokupił np. DCC, ale nie jest zadowolony bo ma problemy z hałasem, albo okazuje się, że nie czuć dużej różnicy i nie warto dopłacać

Jeżeli budżet pozwala to jak najbardziej 🙂 tylko np. Kodiaq ma elektryczne fotele w standardzie itp to może warto spojrzeć na to, co mają inne modele w podstawie

Mi wystarczy edycja 130 i taką udało mi się znaleźć (bez ACC) z dodatkiem w postaci zagłówków z funkcją spania (bardzo fajna opcja) I rolety przeciwsłoneczne na tylne szyby. Nie są jakoś wybitnie dopasowane do auta i w pelni zaciemniajace, ale ładnie się prezentują 🙂

co mogę doradzić jak bedziesz odbierał auto to pojedź sobie od razu tego samego dnia na stację diagnostyczną (bo podczas odbioru nie zajrzysz) a tam mogą się pokazać różne cudeńka

Na pewno będzie głośniej niż w octavii, bo ma większe opory, ale może pakiet dźwiękochłonnych szyb coś zdziała?

Dopiero odebrałem i zawiozłem od razu na detailing, ale z trasy jak jechałem to jestem bardzo zadowolony.

Wygłuszenie na dobrym poziomie, muzyka również dobrze gra mimo, że nie jest to canton. 

Deska itp. Są miękkie, nic nie trzeszczy póki co. Jakosc złożenia oceniam na ten moment na bardzo dobry. Jedynie plastik na boczkach drzwi przy klamkach jest niskiej jakości (ten perforowany).