Skocz do zawartości

Nie ogarniam systemu Infotainment

Szkoda

Rekomendowane odpowiedzi

Od ok. miesiąca posiadam Skodę Octavię IV rocznik 2020 w wersji Liftback.

Niestety, do dzisiaj nie ogarniam kilku kwestii związanych z systemem Infotainment, dlatego mam kilka pytań.

1)      Od samego początku jeżdżę jako Gość.

·       Czy powinienem sobie utworzyć konto jako Główny użytkownik czy nie ma takiej konieczności?

·       Co to właściwie daje i czy żeby to zrobić to musiałbym wykupić usługę Skoda Connect?

2)      Mam soft w wersji MEN3_EU_SK38X_P0434L, czyli 1316. Wyczytałem jednak, że w międzyczasie ukazało się kilka kolejnych wersji, mianowicie 1760, 1765, 1795, 1800 i 1805.

·       Dlaczego zatem żaden z w/w softów nie pojawia mi się do pobrania przez OTA w trakcie jazdy?

·       Znalazłem na pewnym ruskim forum link do pobrania softu w wersji MEN3_EU_SK38X_P3265L, czyli 1805, który jest najbardziej aktualny, a także łopatologiczną instrukcję jak przeprowadzić proces aktualizacji. Czy mogę to zrobić samodzielnie czy też trzeba mieć jakieś odpowiednie narzędzia, aplikacje czy coś w tym stylu którymi dysponuje jedynie autoryzowany serwis?

·       Czy powinienem aktualizować soft stopniowo czy też mogę przeskoczyć od razu z wersji 1316 na 1805? Czy w trakcie aktualizacji istnieje ryzyko, że uwalę system i będę musiał jechać do autoryzowanego serwisu w celu naprawy?

3)      Mam telefon marki Motorola Edge 50 Pro z Androidem 15, ale nie mogę go w żaden sposób połączyć bezprzewodowo z samochodem przez Android Auto. Na ekranie pojawia się informacja, że muszę mieć włączony zarówno Bluetooth jak i WLAN w systemie Infotainment, ale obok tej drugiej opcji pojawia się kwadracik którego wciśnięcie palcem nic nie daje, więc w jaki sposób należy właściwie włączyć WLAN?

4)      Nie jestem również w stanie w żaden sposób połączyć telefonu za pomocą kabla przez Mirror Link. Przy próbie połączenia na ekranie pojawia się informacja, że połączenie zostało zerwane.

5)      Po połączeniu telefonu z systemem za pomocą Bluetootha i próbie zaimportowania kontaktów z książki telefonicznej importuje się zaledwie 7 kontaktów, pomimo tego, że mam ich kilkadziesiąt. Co się dzieje?

6)      Dlaczego na ekranie ze stacjami radiowymi do wyboru mam tylko taką biedną wersję z suchymi nazwami stacji jak w radiach 1 DIN zamiast ładnych kolorowych kafelków jak w każdym normalnym samochodzie?

·       Co prawda w ustawieniach radia znajduje się do wyboru opcja Zarządzaj logo stacji, ale jest tam pusto. Dlaczego?

·       Próbowałem również wgrać do radia logotypy pobrane z oficjalnej strony Skody, ale musiałbym klikać na puste kafelki z poszczególnymi stacjami żeby przypisać im odpowiednie logo, ale tak jak już wcześniej napisałem – nie mam właściwie żadnych kafelków, więc nie mam do czego tych logotypów przypisać. O co chodzi?

7)      Dlaczego logo aktualnie słuchanej stacji radiowej pojawia się dopiero po kilku/kilkunastu minutach zamiast od razu? Poza tym wystarczy, że w trakcie słuchania radia przełączę ekran na jakąś inną opcję, np. klimę, telefon, menu czy cokolwiek, po czym wracając do radia znowu muszę odczekać kilka/kilkanaście minut aż łaskawie ukaże się logo stacji?

8 )      To samo pytanie dotyczy muzyki słuchanej z telefonu przez Bluetooth – dlaczego nazwa zespołu i utworu pojawia się dopiero po kilku/kilkunastu minutach a nie od razu?

Edytowane przez Szkoda (wyświetl historię edycji)