Skocz do zawartości

Nie ogarniam systemu Infotainment

Szkoda

Rekomendowane odpowiedzi

Od ok. miesiąca posiadam Skodę Octavię IV rocznik 2020 w wersji Liftback.

Niestety, do dzisiaj nie ogarniam kilku kwestii związanych z systemem Infotainment, dlatego mam kilka pytań.

1)      Od samego początku jeżdżę jako Gość.

·       Czy powinienem sobie utworzyć konto jako Główny użytkownik czy nie ma takiej konieczności?

·       Co to właściwie daje i czy żeby to zrobić to musiałbym wykupić usługę Skoda Connect?

2)      Mam soft w wersji MEN3_EU_SK38X_P0434L, czyli 1316. Wyczytałem jednak, że w międzyczasie ukazało się kilka kolejnych wersji, mianowicie 1760, 1765, 1795, 1800 i 1805.

·       Dlaczego zatem żaden z w/w softów nie pojawia mi się do pobrania przez OTA w trakcie jazdy?

·       Znalazłem na pewnym ruskim forum link do pobrania softu w wersji MEN3_EU_SK38X_P3265L, czyli 1805, który jest najbardziej aktualny, a także łopatologiczną instrukcję jak przeprowadzić proces aktualizacji. Czy mogę to zrobić samodzielnie czy też trzeba mieć jakieś odpowiednie narzędzia, aplikacje czy coś w tym stylu którymi dysponuje jedynie autoryzowany serwis?

·       Czy powinienem aktualizować soft stopniowo czy też mogę przeskoczyć od razu z wersji 1316 na 1805? Czy w trakcie aktualizacji istnieje ryzyko, że uwalę system i będę musiał jechać do autoryzowanego serwisu w celu naprawy?

3)      Mam telefon marki Motorola Edge 50 Pro z Androidem 15, ale nie mogę go w żaden sposób połączyć bezprzewodowo z samochodem przez Android Auto. Na ekranie pojawia się informacja, że muszę mieć włączony zarówno Bluetooth jak i WLAN w systemie Infotainment, ale obok tej drugiej opcji pojawia się kwadracik którego wciśnięcie palcem nic nie daje, więc w jaki sposób należy właściwie włączyć WLAN?

4)      Nie jestem również w stanie w żaden sposób połączyć telefonu za pomocą kabla przez Mirror Link. Przy próbie połączenia na ekranie pojawia się informacja, że połączenie zostało zerwane.

5)      Po połączeniu telefonu z systemem za pomocą Bluetootha i próbie zaimportowania kontaktów z książki telefonicznej importuje się zaledwie 7 kontaktów, pomimo tego, że mam ich kilkadziesiąt. Co się dzieje?

6)      Dlaczego na ekranie ze stacjami radiowymi do wyboru mam tylko taką biedną wersję z suchymi nazwami stacji jak w radiach 1 DIN zamiast ładnych kolorowych kafelków jak w każdym normalnym samochodzie?

·       Co prawda w ustawieniach radia znajduje się do wyboru opcja Zarządzaj logo stacji, ale jest tam pusto. Dlaczego?

·       Próbowałem również wgrać do radia logotypy pobrane z oficjalnej strony Skody, ale musiałbym klikać na puste kafelki z poszczególnymi stacjami żeby przypisać im odpowiednie logo, ale tak jak już wcześniej napisałem – nie mam właściwie żadnych kafelków, więc nie mam do czego tych logotypów przypisać. O co chodzi?

7)      Dlaczego logo aktualnie słuchanej stacji radiowej pojawia się dopiero po kilku/kilkunastu minutach zamiast od razu? Poza tym wystarczy, że w trakcie słuchania radia przełączę ekran na jakąś inną opcję, np. klimę, telefon, menu czy cokolwiek, po czym wracając do radia znowu muszę odczekać kilka/kilkanaście minut aż łaskawie ukaże się logo stacji?

8 )      To samo pytanie dotyczy muzyki słuchanej z telefonu przez Bluetooth – dlaczego nazwa zespołu i utworu pojawia się dopiero po kilku/kilkunastu minutach a nie od razu?

Edytowane przez Szkoda (wyświetl historię edycji)

Ludzie, pomóżcie proszę!

Czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na żadne pytanie?

Nie oczekuję, że jedna osobie odpowie na wszystkie, ale fajnie by było gdyby każdy kto zna odpowiedź na którekolwiek z nich dołożył od siebie cegiełkę to może kolektywnie uda się ogarnąć wszystkie poruszone przeze mnie problemy.

Może wystarczy po prostu zaktualizować oprogramowanie i większość problemów zniknie?

Podpowiedzcie chociaż skąd wziąć najnowszy soft do mojego modelu, bo nie wiem czy mogę zaufać linkowi na jakimś ruskim forum i przede wszystkim opiszcie dokładnie w jaki sposób wykonuje się aktualizację:

- czy pendrive/dysk musi być sformatowany w systemie FAT32 czy może być exFAT lub NTFS?

- czy oprócz folderu z softem na pendrivie/dysku może znajdować się coś jeszcze czy musi być kompletnie czysty?

- czy w trakcie aktualizacji silnik musi być zgaszony czy zapalony?