Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No ja też raczej złego słowa nie powiem. Na autostradzie przy większych prędkościach trochę więcej pali. 

Dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę w góry i osiągnąłem mój nowy rekord spalania 4,8. 

Chyba niżej już mi się nie uda zejść na tym silniku. :)

20180128_173945.jpg

Edytowane przez Arius (wyświetl historię edycji)

W dniu 28.01.2018 o 21:16, Arius napisał(a):
No ja też raczej złego słowa nie powiem. Na autostradzie przy większych prędkościach trochę więcej pali. 
Dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę w góry i osiągnąłem mój nowy rekord spalania 4,8. 
Chyba niżej już mi się nie uda zejść na tym silniku. :)
20180128_173945.thumb.jpg.13fe9ec770413f7af7bffadbd741fb46.jpg

Da się :)
b218075e57a576d06625b37b6153e531.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W dniu 3.02.2018 o 20:52, micho napisał(a):

Da się :)
b218075e57a576d06625b37b6153e531.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rozwiń  

wow, zadziwiający wynik, ja próbuję zejść niżej ze spalaniem i nic z tego nie wychodzi.

Może jakby po drodze świateł nie było i temperatura parę stopni była wyższa to by się udało :).

W dniu 5.02.2018 o 13:29, deenbe napisał(a):

RS'em też można jezdzić jak dziadek...

IMG_1870.JPG

Rozwiń  

zaraz jak dziadek. Ekonomicznie nie znaczy ślamazarnie. Na światłach raczej ruszam pierwszy :).

Staram się zaoszczędzić paliwo w innych sytuacjach jak np. hamowanie.

Edytowane przez Arius (wyświetl historię edycji)

W dniu 5.02.2018 o 14:59, Arius napisał(a):

zaraz jak dziadek. Ekonomicznie nie znaczy ślamazarnie. Na światłach raczej ruszam pierwszy :).

Staram się zaoszczędzić paliwo w innych sytuacjach jak np. hamowanie.

Rozwiń  

Bo masz 1.4.

1.8 nie jest ekonomiczny na niskich biegach i podczas przyśpieszania. Nawet stary 1.4 CAXA w O2FL ojca w podobnych warunkach przy podobnym zastosowaniu ogólnych zasad eco-drivingu bedzie miał ten 1l/100km mniej spalania.

W trasie to zupełnie inna bajka bo myślę, że 1.4 i 1.8 będą miały bardziej zbliżone wyniki

W dniu 6.02.2018 o 08:29, Kamil RS230 napisał(a):

@przybysz86 w trasie to każde auto potrafi być ekonomiczne;) nawet te 400 konne potwory chłopaków palą po 8,0 litrów przy normalnej jeździe. 

Rozwiń  

Akurat ma to sens bo mocniejszy silnik pracuje lżej w trasie. Robili wszak test w Top Gear bodaj gdzie gość pałował priusa a za nim jechał drugi w BMW M3 i wyszło, że M3 pali połowę mniej ;)

W dniu 6.02.2018 o 08:54, przybysz86 napisał(a):

Akurat ma to sens bo mocniejszy silnik pracuje lżej w trasie. Robili wszak test w Top Gear bodaj gdzie gość pałował priusa a za nim jechał drugi w BMW M3 i wyszło, że M3 pali połowę mniej ;)

Rozwiń  

Tyle, że ten test nie miał na celu pokazania zachowania w trasie tylko ogólnie, że mały pałowany silnik spali więcej niż duży nie pałowany.

Silniki na trasie zachowują się różnie - 3 litrowe bi turbo bmw (benzyna) potrafi spalić przy 140 9.5 / 100 ale to są idealne warunki - prosta droga, żadnych wzniesień brak wiatru itp - realnie rozmawiając z ludźmi nawet jeżdżąc naprawdę delikatnie ciężko jest zejść poniżej 11.

Kia Stinger GT w realnym teście drogowym (autostrada, 140 km/h odcinek 40 km) nie zeszła poniżej 11.5.

W moim RS 245 przy prędkości autostradowej jest 8.5 i nie chce być niżej.

W dniu 6.02.2018 o 09:47, Kamil RS230 napisał(a):

@Bulbiszon u mnie po programie przy 140 na równej drodze wychodzi jakieś 8,0 L.

Rozwiń  

Ja jestem ciekawy jak wyjdzie na długiej trasie - póki co max co zrobiłem to ok 40 km.

• 2 tygodnie później...

@kower, u mnie po Gdańsku podobnie... 4x4 swoje w spalaniu dołoży i jak nie lubisz zmulać i szukasz tej odrobiny przyjemności jaką daje masaż pleców :-D to tyle wychodzi...

A jak jeszcze składają się na to krótkie odcinki i jakieś korki po drodze....

Edytowane przez klarus (wyświetl historię edycji)

W dniu 21.02.2018 o 10:45, deenbe napisał(a):

@klarus w Gdańsku przy krótkich odcinkach i korkach mi pokazuje 11-12 litrów.

Rozwiń  

Gratuluję... :-) no ja takie to osiągam najczęściej tylko w dni świąteczne, albo przy bardzo spokojnej jeździe... ale nie płaczę z tego powodu. :-P No ale O2 jest cięższa, a w wersji skałt to i wyższa, i generalnie nie powinienem się tu wypowiadać, bo wątek o spalaniu w O3 jest... Bardziej chodzi mi o spalanie kolegi @kower, bo tu napęd 4x4 w mieście przy częstych startach i przyspieszaniach potrafi bardzo podnosić spalanie, i to całkiem normalne raczej jest...

Też nie płaczę - robię tak niski przebieg roczny, że 15l/100km nie boli. Zastanawiam się tylko jak rs może zrobić 5 :)

W Gdańsku ruch mamy umiarkowanie wysoki, a ja poruszam się głównie w szczycie. Dodatkowo napęd na tylną oś i stage 1 powodują, że spala takie ilości. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę :)

Edytowane przez kower (wyświetl historię edycji)

U mnie w godzinach szczytu, dojazd do pracy w Warszawie, 12 km, średnie spalanie wynosi ok 11-13l/100km, ale to ekstremalne warunki, jazda 1 bieg, 2, 3 i stop, itd.

Poza terenem zabudowanym, przy spokojnej, płynnej jeździe, bez przekraczania 110km/h da się osiągnąć 7l/100km

Edytowane przez amdp (wyświetl historię edycji)

Przykładowo - dzisiejszy powrót z pracy:

20180221_160212.thumb.jpg.be9e496415bd19a050bf122502f50eab.jpg

20180221_160127.thumb.jpg.e1c1708cee944379d22fbed62c0ab49c.jpg

20180221_160146.thumb.jpg.7d1d6facb57707cefe7351474dff7545.jpg

W dniu 21.02.2018 o 15:01, amdp napisał(a):

w Warszawie, 12 km, średnie spalanie wynosi ok 11-13l/100km

Rozwiń  

Elegancko. 10 w mieście może zrobie nocą. Trasy nie sprawdzałem dokładnie, ale wyjazd na Kaszuby to koło 9-10.

Muszę dla porównania spróbować jak wyjdzie na stałej prędkości 110km/h.

Dzięki @klarus za potwierdzenie.

• Lubię to 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...