Skocz do zawarto艣ci

Konfiguracja OF3 FL

sethcracow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zam贸wi艂em O3 FL .... ale oczywi艣cie 艣l臋cz臋 nad cennikiem i konfiguratorem i ca艂y czas kombinuj臋 co by tusmile.pngNapisz臋 Wam co zam贸wi艂em i nad czym si臋 jeszcze g艂owi臋 i b臋d臋 wdzi臋czny za porady czy co艣 z tego by艣cie dobrali lub z czego艣 zrezygnowali. Niestety m贸j bud偶et jest bardzo skromny, wystarczy powiedzie膰, 偶e startowa艂em z zam贸wieniem Rapida i dopiero fakt, 偶e chcieli mi wcisn膮膰 kosiark臋 spowodowa艂, 偶e w og贸le wzi膮艂em pod uwag臋 Octavi臋.

Zam贸wi艂em:
聽Ambition + Amazing oraz:
- opony zimowe (w cenie, w kt贸rej na pewno nie znajd臋 nic na rynku)
- Light and Rain assistant
- podgrzewane fotele prz贸d
- tylna wycieraczka
- podgrzewane dysze spryskiwaczy
- DAB+ (wiem, 偶e to w膮tpliwe czy si臋 przyda w przysz艂o艣ci ale na moje krakowskie potrzeby akurat pasuje a ja du偶o s艂ucham radia w aucie)
- dodatkow膮 os艂on臋 silnika
- plus pierdo艂y w stylu siatki, maty, ograniczniki w baga偶niku, podw贸jna mata, obicie tylne foteli

Rzeczy, kt贸re mi chodz膮 po g艂owie:
- metalic
- alarm
- podgrzewanie przedniej szyby (mam to w Focusie i musz臋 przyzna膰, 偶e to 艣wietny patent)
- podgrzewana kiera
- pakiet dynamic (ale tapicerka taka sobie jest w tej nowej Ocie)
- kolorowy Maxi-Dot
- sk艂adane lusterka
- HHC
- Cornery - cho膰 z tego co wiem to razem z HHC mo偶na to potem dokodowa膰
- gniazda USB + 230 V z ty艂u

B臋d臋 wdzi臋czny za wszelkie podpowiedzi i m膮dre rady. Mo偶e tylko tak uprzedzaj膮c niekt贸re podpowiedzi i komentarze - je偶d偶臋 g艂贸wnie w mie艣cie a na trasie to tylko wypady wakacyjno-weekendowo-narciarskie wi臋c tych wszystkich asystent贸w jazdy mi raczej nie trzeba. No mo偶e tylko zastanawiam si臋 nad Asystentem martwego pola, kt贸ry jest po艂膮czony z聽funkcj膮 wspomagania wyjazdu z miejsca parkingowego - ale to oznacza te偶 dobranie sk艂adanych lusterek z pod艣wietleniem oraz lusterka wewn. z czujnikiem wilgotno艣ci i robi si臋 dodatkowe 2.450 z艂 - nie wiem czy jest tego warte ?

PS - podobny post pu艣ci艂em na OCP wi臋c je偶eli to bezsensowne dublowanie temat贸w to dajcie zna膰.

Pozdrawiam
S.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

- podgrzewane dysze spryskiwaczy - do rezygnacji. Nic nie zmieni膮.聽

- DAB+ bierz bo to b臋dzie nied艂ugo jedyne pasmo do s艂uchania radia.

- podgrzewanie przedniej szyby mam w Volvo fajna sprawa ale nie warto dop艂aca膰 moim zdaniem.

- kolorowy Maxi-Dot bierz fajna sprawa.

- pakiet dynamic przed fl by艂 super teraz nie wiem. Mo偶e warto dla samych foteli bo s膮 lepsze.聽

- Podgrzewana kierownica - odpu艣膰 sobie. fajny bajer ale po co dop艂aca膰. Jak kupujesz benzyn臋 to w 3 minuty masz ciep艂o w aucie.聽

Cornery i HHC dokodujesz

Gniazda USB i 230V niby fajne. Zale偶y czy bardzo potrzebujesz i ile kosztuje.聽

Metalic bierz koniecznie.

Alarm nie zaszkodzi ani nie pomo偶e. Je艣li kupujesz za cash to zrezygnuj. Bo kredyt leasing mo偶e tego wymaga膰.

Odno艣nik do komentarza

57 minut temu, sethcracow napisa艂:

metalic

niekoniecznie, bia艂e albo czerwone Octavie s膮 艂adne

58 minut temu, sethcracow napisa艂:

alarm

lepiej fabryczny jak jakiego艣 chi艅czyka

59 minut temu, sethcracow napisa艂:

podgrzewanie przedniej szyby

musi by膰

59 minut temu, sethcracow napisa艂:

pakiet dynamic

fajne te zintegrowane zag艂贸wki ale nic nie powiesisz z ty艂u (tablet, wieszak na ubranie)

1 godzin臋 temu, sethcracow napisa艂:

kolorowy Maxi-Dot

niepotrzebny bajer

sk艂adane lusterka

a komu to potrzebne? jak mia艂em pomieszane kodowanie to je藕dzi艂em bez tego, zb臋dny bajer, nawet pod艣wietlanie pod nimi

HHC

w艂膮czysz kablekiem

Cornery

te偶 w艂膮czysz

230 V

niepotrzebne, wszystkie sprz臋ty elektroniczne jakie wozi si臋 w aucie s膮 pod 12 V

Light and Rain assistant

musi by膰 na dzisiejsze czasy

podgrzewane fotele prz贸d

polecam

Odno艣nik do komentarza

Pakiet dynamic warto wzi膮膰, fotele s膮 wygodniejsze ni偶 normalne, minus taki jak wspomnia艂 @Namo.聽

Alarm lepiej bra膰 fabryczny nawet jak bez keesy (o ile jest jeszcze taka opcja bo nie pami臋tam teraz), czujnik martwego pola te偶 bym bra艂 w miejsce podgrzewanej kiery i gniazdka z ty艂u :)

Kolor to sprawa indywidualny, we藕 taki jaki Tobie si臋 podoba, z mojej strony powiem, 偶e lepiej wybra膰 ciemny kolor, bo z tego co widzia艂em jasne s艂abo wygl膮daj膮 z nowymi 艣wiat艂ami :)

Odno艣nik do komentarza

Kolor - na razie jest milicyjne blue :)

Dynamic - jako艣膰 krzese艂ek na pewno lepsza ale w艂a艣nie ta nowa tapicerka mi si臋 kompletnie nie podoba a ja je偶d偶臋 w wi臋kszo艣ci na kr贸tkich trasach - mia艂em pierwotnie w konfigu ale wyrzuci艂em jako bajer

Alarm - No wiem, 偶e dla prawdziwego z艂odzieja to fabryczny alarm b臋dzie tylko u艂atwieniem ... ale dla jakiego艣 amatora b臋dzie mo偶e wystarczaj膮cym odstraszaczem. Jako艣 艂yso si臋 czuj臋 z my艣l膮, 偶e nie ma ochrony - tak jakbym zaprasza艂 z艂odziei do dzia艂ania.

Keesy - w 偶yciu, po tym co si臋 naczyta艂em jak 艂atwo jest buchn膮膰 auto z tym ustrojstwem

8 minut temu, Wolf napisa艂:

czujnik martwego pola te偶 bym bra艂 w miejsce podgrzewanej kiery i gniazdka z ty艂u :)

Gniazdka z ty艂u - na dzi艣 mi niepotrzebne, ale synowie coraz bardziej multimedialni si臋 robi膮 i za te kilka lat mo偶e brakowa膰. No ale nie mo偶na mie膰 wszystkiego :)

No niestety to nie jest w miejsce. To wszystko s膮 opcje dodatkowe. Martwe pole fajne ale jako, 偶e trzeba je 艂膮czy膰 z tymi sk艂adanymi lusterkami i wewn. z czujnikiem wilgotno艣ci to wychodzi ju偶 droga impreza. Ale mo偶e kto艣 kto ma ten聽Asystentea martwego pola, kt贸ry jest po艂膮czony z聽funkcj膮 wspomagania wyjazdu z miejsca parkingowego聽si臋 wypowie czy to dobrze dzia艂a ? Zw艂aszcza ten parkingowy pomagacz ?

S.

Odno艣nik do komentarza

5 minut temu, sethcracow napisa艂:

synowie coraz bardziej multimedialni si臋 robi膮 i za te kilka lat mo偶e brakowa膰

Jakiej elektroniki by nie mieli to zawsz臋 pod艂膮cz膮 pod 12V, nawet laptopa. Swego czasu to podgrzewacz jedzenia dla dziecka mia艂em 12V. Nie rozumiem po co 230V w aucie, gniazdo zapalniczki powinno tam by膰 i jeszcze 2xUSB.

Odno艣nik do komentarza

Ale z tylu nie ma 12v i jedyne gniazdo jakie mo偶na mie膰 to w艂a艣nie 230v i tylko dlatego je do siebie wzi膮艂em.

Do zweryfikowania czy po FL co艣 si臋 nie zmieni艂o.

Edytowane przez 22Tomaszz (wy艣wietl histori臋 edycji)
Odno艣nik do komentarza

13 minut temu, 22Tomaszz napisa艂:

Ale z tylu nie ma 12v i jedyne gniazdo jakie mo偶na mie膰 to w艂a艣nie 230v i tylko dlatego je do siebie wzi膮艂em.

Do zweryfikowania czy po FL co艣 si臋 nie zmieni艂o.

Tak jak piszesz - nie ma 12v jest 230v + 2xUSB. Ale tak sobie my艣l臋 (i nawet mi to gdzie indziej pisz膮 i potwierdzaj膮), 偶e powerbank pewnie rozwi膮偶e spraw臋 jakby co a tak to 650 z艂 to troch臋 przesadzili.

12 minut temu, emceg napisa艂:

Jakie tam radyjko jest?
Ja sobie nie wyobrazam juz zycua bez smartlinka.

Bolero 8" ze SL+ - co prawda jeszcze tego nigdy w 偶yciu nie u偶ywa艂em ale na filmikach w necie fajnie hula. Szkoda tylko, 偶e tak ma艂o apek jest dost臋pnych w trakcie jazdy (zw艂aszcza, 偶e ja na srajfonie bazuj臋).

Odno艣nik do komentarza

4 minuty temu, Namo napisa艂:

Zawsze mo偶na chi艅ski konwerter wypu艣ci膰 z ty艂u.

Mo偶na .... ale m贸j kolega sobie tak dwa telefony w jednym momencie spali艂 :) ale to pewnie jego wina bo nie patrzy艂 na ampery :)

Odno艣nik do komentarza

Wystarczy kupi膰 dobr膮 艂adowarke z d艂ugim kablem, osobi艣cie mam tak膮 szybko艂adowark臋 z samsunga i kabel spokojnie wystarcza, 偶eby osoba siedz膮ca z ty艂u mog艂a korzysta膰 z telefonu gdy ten 艂adowany jest z gniazdka 12v.

Bolero z SL to dobry zestaw, zw艂aszcza jak pojawi si臋 mo偶liwo艣膰 odblokowania VIM, wtedy nie potrzeba dop艂aca膰 do nawigacji :)

Odno艣nik do komentarza

Przechodzi艂em ostatnio przez zamawianie, bawi艂em si臋 testowym autem. Rozmawia艂em z du偶ym gronem sprzedawc贸w. Odpisze ju偶 ci tutaj ale bior膮 pod uwag臋 to co pisa艂e艣 na OCP. Moje odpowiedzi masz poni偶ej na czerwono.

Podsumowuj膮c z takimi dodatkami nie op艂aca si臋 bra膰 Ambition, bo to wszystko jest w Style+Amazing. Wi臋c albo chcesz mniej i nie dorzucasz tych wszystkich rzeczy albo bierzesz Style+ Amazing.

Og贸lnie nie wiem jak ci wysz艂o na OCP 93k za 1.4 Style. Za tyle to ja mam 1.8 i to na bogato doposa偶one.

Radz臋 przemy艣le膰 Style, bo to oszcz臋dno艣膰. A silnik we藕 jaki uwa偶asz. Ja bym bez jazdy testowej nie bra艂. 1.4 to jest taka przepa艣膰 mi臋dzy 1.8, 偶e jakbym si臋 nie przejecha艂 to pewnie teraz bym je藕dzi艂 Oplem Astr膮 1.6 200km.

4 godziny temu, sethcracow napisa艂:

Zam贸wi艂em:
聽Ambition + Amazing oraz:
- opony zimowe (w cenie, w kt贸rej na pewno nie znajd臋 nic na rynku)

A ile bez tego dadz膮 rabatu ? Mi si臋 nie op艂aca艂o, po drugie nie chcia艂em 16.
- Light and Rain assistant

Podstawa, jest w style
- podgrzewane fotele prz贸d

R贸wnie偶 w style + amazing. Ja mam chocia偶 w og贸le mi nie potrzebne.
- tylna wycieraczka

Mam bo kamera. Szpeci troch臋, ale czasem si臋 mo偶e przyda.
- podgrzewane dysze spryskiwaczy

Mimo, 偶e tanie to kompletnie nie potrzebne. Psuje si臋, a dysze i tak s膮 w 艣rodku schowane.
- DAB+ (wiem, 偶e to w膮tpliwe czy si臋 przyda w przysz艂o艣ci ale na moje krakowskie potrzeby akurat pasuje a ja du偶o s艂ucham radia w aucie)

To ju偶 twoja wola.
- dodatkow膮 os艂on臋 silnika

Ja do艂o偶臋 potem dodatkowo.
- plus pierdo艂y w stylu siatki, maty, ograniczniki w baga偶niku, podw贸jna mata, obicie tylne foteli
Negocjacje przed odbiorem. Obicie wzi膮艂em, bo jak dzieciak b臋d臋 mia艂聽lub m贸j brat pierdo艂a wsi膮dzie聽to si臋 艂atwo wytrze.聽
Rzeczy, kt贸re mi chodz膮 po g艂owie:
- metalic

Mam w Fabii III ten wodny lakier i powiem, 偶e tragedia. Rysuje sie od wszystkiego.
- alarm

Kompletna strata kasy, maj膮 ukra艣膰 do ukradn膮.
- podgrzewanie przedniej szyby (mam to w Focusie i musz臋 przyzna膰, 偶e to 艣wietny patent)

Patent fajny ale ja nie wzi膮艂em. Ju偶 nie starczy艂o kasy. Odmra偶acz do szyb sporo ta艅szy, a i szyb臋 szorowa艂em kilka razy przez ca艂y rok.
- podgrzewana kiera

jest w style + amazing. I tylko dlatego mam.
- pakiet dynamic (ale tapicerka taka sobie jest w tej nowej Ocie)

Ci膮gle mi po g艂owie chodzi, nie wzi膮艂em i my艣l臋. Rajdowiec ze mnie 偶aden, a zwyk艂e te偶 s膮 wygodne.
- kolorowy Maxi-Dot

Mam bo by艂o tanie i si臋 dziewczynie podoba艂o, troch臋 czytelniejszy.
- sk艂adane lusterka

Jest w Style
- HHC

Kabelek
- Cornery - cho膰 z tego co wiem to razem z HHC mo偶na to potem dokodowa膰

Kabelek lub jest w Style
- gniazda USB + 230 V z ty艂u

600 to za du偶o za takie co艣. Kupisz sobie porz膮dny hub na 12v. 230V jest bez uziemienia wi臋c trzeba mie膰 w膮sk膮 wtyczk臋.聽

聽No mo偶e tylko zastanawiam si臋 nad Asystentem martwego pola, kt贸ry jest po艂膮czony z聽funkcj膮 wspomagania wyjazdu z miejsca parkingowego - ale to oznacza te偶 dobranie sk艂adanych lusterek z pod艣wietleniem oraz lusterka wewn. z czujnikiem wilgotno艣ci i robi si臋 dodatkowe 2.450 z艂 - nie wiem czy jest tego warte ?

Ja z asystent贸w nie mam chyba tylko line, ale jest to g艂贸wnie dla mojej dziewczyny. Bezpieczniej b臋dzie si臋 czu艂a, a i ja l偶ej auto dam. Testowa艂em te wszystkie bajery i 艣wietnie dzia艂aj膮. Asystent聽martwego pola wzorcowo pokazuje, wyjazd do samo, nie wiem tylko czy faktycznie sam hamuje. 聽Jakbym mia艂 kas臋 to wzi膮艂bym聽wszystkie dodatki. Ale jakbym mia艂 gdzie艣 bud偶et ograniczy膰 to pewnie tam.

Odno艣nik do komentarza

@emylpe聽we藕 cennik lub pro艣ciej konfigurator i zobaczysz ile Ci wyjdzie. M贸wi臋 oczywi艣cie o cenie katalogowej. Samo聽Style+Amazing to kwota 89.350聽plus kilka tylko dodatk贸w i robi si臋 ponad 90 spokojnie. Mo偶e si臋 myl臋, wyprostujcie mnie, ale uzyskanie wi臋kszego rabatu ni偶 10% b臋dzie raczej ci臋偶ko. Wi臋c nawet bior膮c pod uwag臋 te 89 to cena po upu艣cie wyjdzie w granicach 80 no mo偶e uda艂oby si臋 jakim艣 cudem zej艣膰 tu偶 pod. Czyli m贸wimy o r贸偶nicy ok. 10 tys. w stosunku do tego co mam. No to jednak jest troch臋.

Odno艣nik do komentarza

@sethcracow聽wola艂bym Style+amazing i zrezygnowa膰 z pozosta艂ych wszystkich dodatk贸w. Oczywi艣cie je艣li mia艂bym bud偶et.

B臋dzie ci臋偶ko wi臋cej ni偶 10%. Jest popyt na auto.

W twoim wypadku szkoda, 偶e nie ma Style przy 1.2. Mo偶e pomy艣l o tym Drive, bo tam jest wi臋kszy upust od SAP, a cos tam dodaje. 1.0 nie polecam, bo to kiszka

Edit: Wycofuje si臋 z Drive. Prawie nic nie daj膮 i nie ma pakietu Amazing.

Edytowane przez emylpe (wy艣wietl histori臋 edycji)
Odno艣nik do komentarza

@emylpe聽dok艂adnie tak - jakby by艂o Style do 1.2 to bym pewnie rozwa偶y艂. Za silnik 1.0 podzi臋kuj臋 - dlatego wycofa艂em si臋 przecie偶 z kupna Rapida, 偶e wycofali tam 1.2 i zast膮pili kosiark膮.聽

A co do Drive to chyba si臋 mylisz. Drive zawiera ju偶 w sobie Amazing a dodatkowo felgi 17-tki, Sunset, inna tapicerka i jaki艣 dekor - info z oficjalnej strony Skody:聽http://www.skoda-auto.pl/news/skoda-aktualnosci/jedz-ze-stylem-korzystniej-nowa-limitowana-seria-wyposazenia-drive-dla-modeli-fabia-rapid-i-octavia

PS - w艂a艣nie przed chwil膮 pierwszy raz na 偶ywo zobaczy艂em now膮 Octavi臋 na ulicy - warto i艣膰 po chleb czasami :) Naprawd臋 dobrze si臋 prezentuje i te 艣wiat艂a przednie nie s膮 z艂e.

@Kamil RS230聽tak te偶 mi si臋 wydaje, wi臋c patrz臋 realnie na cennik i mo偶liwo艣ci upustu

Odno艣nik do komentarza

Rapid to w贸z drabiniasty. Chyba najgorzej si臋 prowadzi ze wszystkich Sk贸d.聽

To Drive jednak si臋 op艂aca, zn贸w musz臋 zmienia膰 zdanie, diler zawsze da tyle samo, a od SAP jest dodatkowe 2k聽

Tak jeszcze zapytam. Nie by艂e艣 w salonie, 偶eby zobaczy膰 ? Nie je藕dzi艂e艣 ? To masz du偶o jeszcze do zobaczenia. Popr贸buj bajery, silniki i potem dopiero bierz si臋 za konfiguracje. 聽B臋dzie 艂atwiej ;)聽

Je艣li chodzi o ofert臋 w Krakowie to polecam Wieliczk臋, zabrak艂o dni, 偶ebym tam zam贸wi艂 Octavie przed FL. Nie uda艂o si臋, bo nie mogli ju偶 zmienia膰 zam贸wie艅 i w sumie teraz si臋 ciesz臋. Doradce, kt贸rego polecam to pan Marcin Pisarek. Skontaktuj sie z nim, powiedz, 偶e od Emila z forum co prawie kupi艂 przed lift i powinien da膰 od razu maks co mo偶e. Jak chcesz wyjecha膰 po auto to mam list臋 fajnych salon贸w oraz doradc贸w. Ale z nim mia艂em najlepsz膮 relacje z po艂udnia. Niestety z Danielem z OCP, nie by艂o mi dane porozmawia膰 wi臋c nic o nim nie wiem.

Zreszt膮 wstawi臋 list臋 na forum聽jak finalnie odbior臋 samoch贸d, bo wtedy oceni臋 ca艂y proces.

Odno艣nik do komentarza

@emylpe聽Jecha艂em Oct膮 wi臋c wiem na co si臋 pisz臋. Napisa艂em, 偶e "na ulicy" widzia艂em pierwszy raz :)

I tak si臋 sk艂ada, 偶e zam贸wienie z艂o偶y艂em w Wieliczce i pyta艂em innych polecanych na forach Octavii dealer贸w i zgodnie stwierdzili, 偶e wi臋kszego rabatu nikt mi nie da.

Co do Drive - Sunset wg. mnie za s艂abo przyciemnia, wol臋 foli臋, dekor mam w nosie, tapicerka inna mnie te偶 nie podnieca (co innego fotele dynamic - jakby one by艂y w zestawie to bym bra艂) no i jedyn膮 korzy艣ci膮 s膮 oczywi艣cie felgi - ale to te偶 oznacza dro偶sze i o mniejszym profilu opony, kt贸re do dziur i kraw臋偶nik贸w w mie艣cie nie koniecznie s膮 najlepszym wyborem. Jednak nie b臋d臋 dop艂aca艂 tych 2.600 za Drive'a.

Odno艣nik do komentarza

4 godziny temu, majkel123 napisa艂:

@emylpe. Czy mo偶esz w swoim w膮tku wrzuci膰 sw膮 konfiguracj臋 ko艅cow膮 wraz z cen膮? 聽:-P

Odbior臋 to za艂o偶臋 w膮tek i wrzuc臋 wszystko. Poni偶ej temat gdzie pisa艂em co zam贸wi艂em dok艂adnie.

Znaleziony temat ze zdj臋ciem

6 godzin temu, sethcracow napisa艂:

@emylpe聽Jecha艂em Oct膮 wi臋c wiem na co si臋 pisz臋. Napisa艂em, 偶e "na ulicy" widzia艂em pierwszy raz :)

I tak si臋 sk艂ada, 偶e zam贸wienie z艂o偶y艂em w Wieliczce i pyta艂em innych polecanych na forach Octavii dealer贸w i zgodnie stwierdzili, 偶e wi臋kszego rabatu nikt mi nie da.

Co do Drive - Sunset wg. mnie za s艂abo przyciemnia, wol臋 foli臋, dekor mam w nosie, tapicerka inna mnie te偶 nie podnieca (co innego fotele dynamic - jakby one by艂y w zestawie to bym bra艂) no i jedyn膮 korzy艣ci膮 s膮 oczywi艣cie felgi - ale to te偶 oznacza dro偶sze i o mniejszym profilu opony, kt贸re do dziur i kraw臋偶nik贸w w mie艣cie nie koniecznie s膮 najlepszym wyborem. Jednak nie b臋d臋 dop艂aca艂 tych 2.600 za Drive'a.

Ile dali w Wieliczce teraz ? U mnie by艂o okr膮g艂e 10% i telefon od Marcina, 偶ebym bra艂 t膮 ofert臋 co mam z innego salonu, bo jest 艣wietna i samoch贸d idzie bardzo tanio.

Drive mocno nie patrzy艂em ale za niego jest mniejsza dop艂ata, bo SAP dok艂ada dodatkowe 2k. Czyli taki rabat jaki masz teraz, plus jeszcze 2k.

Odno艣nik do komentarza

@emylpe聽Rabat wyszed艂 11% a bior膮c pod uwag臋, 偶e w cenie s膮 te偶 opony zimowe to nawet ponad 12%.聽

@Kamil RS230聽nie m贸wi臋, 偶e si臋 藕le je藕dzi ale 艂atwiej uszkodzi膰. Chocia偶 te Twoje to ju偶 nale艣niory konkretne :)

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Przywr贸膰 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Ta strona u偶ywa ciasteczek aby dawa膰 najlepsz膮 jako艣膰 korzystania ze spo艂eczno艣ci Octavia.team