Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych
bartas87poz

octavia 2 Nie odpala na gorącym silniku 1,9 TDI BXE - brak błędów VCDS

Recommended Posts

Witam,

Szukam podpowiedzi co mógłbym sprawdzić w mojej sytuacji:

Trzykrotnie po dłuższej jeździe samochodem (pełne rozgrzanie silnika) i wyłączeniu silnika na postoju nie mogę odpalić ponownie samochodu.

Rozrusznik normalnie kręci, silnik w ogóle nie zaskakuje (ani na chwilę). Kolejnego dnia przychodzę do samochodu to odpala tak jak zawsze.

Na początku myślałem, że to przypadek, ale powtórzyło się już to trzykrotnie z rzędu. Miedzy czasie samochód zimny odpaliłem na chwile to nie było problemu z ponownym rozruchem.

Od razu samochód podłączyłem pod VCDS a tam NIC. Żadnego błędu. Gdzie mogę zacząć szukać przyczyny?

Samochód: Octavia Ambiente 1,9 TDI BXE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Reklamy dla niezalogowanych

Spotkałem się z takim problemem na forum Tourana (silnik BXE był również popularny w Touranach) - tam sugerują że to rozrusznik siada i trzeba go wymienić - zalecają zamianę fabrycznego Boscha na Valeo.

Czy w skodzie źródło problemu jest takie samo - tego niestety nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozrusznik to ciekawy trop. Pytanie tylko czemu na ciepłym silnik nie odpala?

Czy w przypadku rozrusznika nie powinno być odwrotnie? Na zimnym silniku powinien trudniej odpalać niż na ciepłym.

W moim przypadku samochód nawet po długim kręceniu nic nie zaskakuje.

W VCDS można sprawdzić obroty rozrusznika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mogę tylko przypuszczać, bo pewności ani wiedzy na ten temat nie mam -ale to też może mieć związek z dawką rozruchową - okazuje się zbyt mała gdy rozrusznik powoli zaczyna niedomagać. Niektórzy korygowali to przez chip-tuning i zmieniali tę dawkę, inni zmieniali rozrusznik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozrusznik sprawdziłem na VCDS i podczas rozruchu kiedy samochód nie chciał zapalać miał obroty około 280-290/min.

Sprawdziłem również klapę gaszącą przed EGR (była czysta) i od razu EGR.

Sprawdziłem również wszystkie czujniki temperatury na zimnym silniku i na rozgrzanym - wartości normalne (uszkodzenie czujnika temperatury również mogłoby powodować zmianę dawkowania paliwa).

Prze klikałem również wszystkie grupy w VCDS.

Przy kolejnym podejściu zauważyłem dwie dodatkowe oznaki:

- samochód więcej palił na biegu jałowym (z 0,6l na 0,9l) - ogólnego zużycia nie miałem okazji policzyć

- zauważalnie większe drgania na silniku 

W efekcie końcowym skończyło się wizytą u mechanika.

Diagnoza: uszkodzone 3 pompowtryski, 4 lekko poza zakresem.

Po kosztownej regeneracji wszystkich 4 samochód działa bez problemu.

Zaznaczam że logi z grupy 13, 18 i 23 na to nie wskazywały (przynajmniej ja nie widziałem niczego podejrzanego).

To tyle odnośnie kosztownej przygody z Octavia 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   11 użytkowników, 0 anonimowych, 23 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team