cdqba Opublikowano 17 grudnia 2018 o 18:57 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2018 o 18:57 Witam serdecznie Niedawno nabyłem Skodę Octavię z silnikiem 1.8 TSI, po przejechaniu ok 1tys km pojawiła się kontrolka check engine a wraz z nią błąd p0420 catalyst system efficiency below threshold. Czy któryś z kolegów spotkał się z takim błędem w swoim aucie? Mój samochód pochodzi z marca 2016 roku i ma przejechane 137tys km, trochę dziwne żeby katalizator dokonał żywota po tak krótki czasie. Poza wspomnianym błędem silnik chodzi prawidłowo, spalanie w normie, pełna moc jest dostępna. Czy błąd spowodowany może być inną usterką? Pytam ponieważ pojazd objęty jest gwarancją Das Weltauto jednak awarię układu wydechowego wyłączone są spod ochrony. Dodatkowo, czy ktoś mógłby mi polecić dobry nieautoryzowany serwis w Szczecinie, do którego mógłbym zwrócić się z taką usterką, ponieważ wątpię żeby ASO zaproponowało coś innego jak wymiana katalizatora za 6k ? pozdrawiam Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-skaler- Opublikowano 17 grudnia 2018 o 19:15 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2018 o 19:15 Ja miałem taki błąd po zmianie DP na taki z mniejszym katem, który na pewno przepuszcza trochę więcej "syfu" więc sonda już to wychwytywała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cdqba Opublikowano 17 grudnia 2018 o 19:26 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2018 o 19:26 I jak usunąłeś ten błąd? Emulator w celu obniżenia temperatury na drugiej sondzie i po problemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-skaler- Opublikowano 17 grudnia 2018 o 19:28 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2018 o 19:28 Ja mam ją usunięta z ECU tam gdzie był robiony program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cdqba Opublikowano 17 grudnia 2018 o 19:38 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2018 o 19:38 Czyli reasumując, najłatwiej będzie zrobić program np na 220 KM a jako gratis usunąć z ECU tą sondę i po problemie. Przyznam szczerze, że ta opcja mi się podoba ? Najprostsze rozwiązania są najlepsze, jednak nadal moje wątpliwości budzi żywotność wspomnianego katalizatora. Moje auto nie miało zmienionej mapy silnika, a błąd się pojawił mimo to po 3 latach eksploatacji i po przejechanych 137tys km. Czy możliwe są inne przyczyny poza wypaleniem katalizatora, np: 1. problem z zapłonem, świecami i/lub przewodami 2. problem z wtryskiem? zbyt duża ilość paliwa? Ja osobiście nie zauważyłem niepokojących objawów, silnik chodzi równo, z rury nie śmierdzi niedopaloną benzyną. Jeżeli ktoś ma inne pomysły, spostrzeżenia, zachęcam do dyskusji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szcz3p4n Opublikowano 8 lutego 2023 o 05:56 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 lutego 2023 o 05:56 Panowie jak poradziliście sobie z tym problemem?Czy wymiana sondy rozwiązuje sprawę?Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibabu Opublikowano 9 lutego 2023 o 10:42 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 lutego 2023 o 10:42 Nie,nie rozwiązuje. Wymiana kata. Błąd jest od sprawności katalizatora.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozdar Opublikowano 30 października 2023 o 20:39 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 października 2023 o 20:39 Podjął się ktoś wymiany katalizatora w 1.8 TSI CJSA, jakie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szcz3p4n Opublikowano 1 listopada 2023 o 16:56 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 listopada 2023 o 16:56 Podjął się ktoś wymiany katalizatora w 1.8 TSI CJSA, jakie koszty?Nie musisz wymieniać katalizatora, mnie powiedział technik z serwisu VW że rozwiązaniem tego problemu jest emulator sondy lambda. Powiem szczerze że ja u siebie zamontowałem i od 3 miesięcy błąd nie powrócił...Też mi każdy mówił że muszę wymienić katalizator... Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibabu Opublikowano 4 listopada 2023 o 22:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 listopada 2023 o 22:12 Co nie zmienia faktu że masz dalej uszkodzony kat. A takie poł środki to partyzantka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi