Skocz do zawartości

Problem z nawiewem

Przemek Domin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z nawiewem w swoim autku, mianowicie gdy jest gorąco po uruchomieniu auta klimatyzacja zaczyna wiać na najwyższym biegu, ale po chwili przestaję i słychać tylko buczenie, gdy zmniejszę ręcznie obroty nawiewu o połowę chodzi wszystko w porządku. Mam klimatyzację automatyczną, buczenie na najwyższym biegu nie znika gdy wyłączę klimatyzację. Czy ktoś spotkał się z takim problemem. Auto to Skoda Octavia III Kombi 1,6 TDI 2015r.

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

• 3 lata później...

Znam przyczynę. Wyeksploatowane łożysko na wirniku. Jest luz na wirniku i komutator nie styka dobrze ze szczotkami. Udało mi się nie wiem na jak długo usunąć usterkę poprzez wyjęcie wentylatora i na prasie hydraulicznej wciśnięcie łożyska  głębiej w stronę wirnika, w związku z tym luz na wirniku jest na tyle mały że dmuchawa działa poprawnie. Byłem zmuszony do tego z uwagi na parowanie szyb w momencie kiedy dmuchawa nie działała. Na drugi dzień zamówiłem oryginalną Valeo z Inter Cars tylko uwaga bo występuje w wersji bez rezystora rezystor trzeba przełożyć ze starej dmuchawy. Takie chwilowe rozwiązanie z prasą hydrauliczną naprawdę dało dobry efekt.

• 2 miesiące temu...

tPodpinam się pod temat. Wyciągnięta dmuchawa, przeczyszczona, nasmarowana, niestety po włożeniu na miejsce i uruchomieniu, jest odczuwalny mocny nawiew, po chwili słabnie, zaczyna coś delikatnie bzyczeć i silnik zwalnia, aż przestaje dmuchać? Możliwa awaria rezystora czy raczej silnik dmuchawy podał się do dymisji?

• 2 lata później...

Witam 

Skoda Octavia 3 1.6 tdi 2014r

Problem z nawiewem, słychać ze wentylator dmucha ale z kratek nie leci za bardzo powietrze. Na biegu dmuchawy 1,2,3,4 nic nie dmucha a na 5,6 słychać wentylator ale powietrze leci bardzo słabo. Co moze byc przyczyną? Rezystor? Jak tak to gdzie go znajdę, w którym miejscu. 

Prosze o podpowiedz.

• 2 miesiące temu...

witam. odgrzebuje kotlet. Oczywiscie usterka jak wyzej. kupilem zamiennik .Odrazu zauwazalne różnice. Sam wirnik w środku posiada mniejsze nacięcia. Co najważniejsze sama prędość zmian obeotów nie jest tak płynna jak w orginalre. I tu moje pytanie. Czy wymiana regulatora z orginału powinna przywrócić właściwosci? czy jednak silnik zamiennika jak i jego elementu moga nie podolać wyzwaniu i skrócić żywotność. Zamiennik Polcar

• 6 miesięcy temu...

Padło i na mnie, wczoraj wentylator zachrobotał i się zatrzymał. Dziś rano jeszcze działał. Komputer złapał błędy. Spróbowałem na manualu, wentylator ruszył ale ciężko i głośno i się zatrzymał. Zamawiać w ciemno wentylator czy to może być jeszcze coś innego ? (sterowanie)

PS. Czy Silnik nastawczy klapy rozmrażania to chodzi o ustawienie nawiewu na szybę ? Gdzie jest ten silniczek ?

Pojazd: Skoda Octavia
    Rok: 2014
    Typ nadwozia: Saloon
    Silnik: CHPA
    Przebieg: 208398 KM

---------------------------------------------------------------
08 Elektronika układu klimatyzacji / ogrzewania

Opis systemu: Climatronic
    Numer oprogramowania: 5E0907044
    Wersja oprogramowania: 0604
    Numer modułu sterującego: 5E0907044
    Wersja modułu sterującego: H02
    Nazwa ODX: EV_ACClimaBHBVW37X
    Wersja ODX: 002017
    Długie kodowanie: 01010004000100010005000000100000

Kody błędów:
        B109071 - Silnik nastawczy klapy rozmrażania Element wykonawczy zablokowany
            Sporadyczna
                Date: 2025-11-05 17:53:54
                Mileage: 206356 km
                Priorytet: 2
                Licznik częstotliwości wystąpienia usterki: 9
                Licznik cykli wyuczania: 31
                Time Indication: 00
                Dynamiczne dane otoczenia: 028689260915261300E72632008E6F263300B9
        B10BE13 - Dmuchawa świeżego powietrza z przodu Przerwa
            Sporadyczna
                Date: 2026-01-11 16:04:30
                Mileage: 208347 km
                Priorytet: 2
                Licznik częstotliwości wystąpienia usterki: 6
                Licznik cykli wyuczania: 37
                Time Indication: 00
                Dynamiczne dane otoczenia: 02868E2609002613007926173E265B0C

edit:

Wentylator wymieniony, jednak dziś rano miałem dziwny objaw, po uruchomienie samochodu, na zew. -11 *C, po przejechaniu kilkuset metrów uruchomiłem z przycisku rozmrażanie przedniej szyby, jak zawsze wentylator załączył się na max, ale po chwili się zatrzymał, po resecie klimatronika zaczął działać poprawnie, czy skoda ma jakiś układ odłączający duże pobory prądu zaraz po uruchomieniu ograniczające zużycie prądu ? Grzanie lusterek też wtedy działało i ogrzewanie tylnej szyby. Nie miałem wcześniej takich objawów. 

Edytowane przez radoszczak (wyświetl historię edycji)