Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych

Recommended Posts

Witam. Posiadam Octavie 3 rs 2014 2.0 tdi 184 km, przejechane 148,600. W tamtym roku w październiku zauważyłem że ubywa szybko płynu chłodniczego, w tydzień od max do min. Okazało się że pompa wody cieknie. Wymieniony rozrząd wraz z pompą. Od tamtej pory przejechałem 7600 km i dalej ubywa płynu ale nie tak szybko jak przed wymianą . Dziś 2 raz dolewałem w sumie w ciągu tych 7600 km około 750 ml dolałem. Wycieków nie widze, korki czyste woda też. Pomożecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Musi być jakiś wyciek jeśli ubywa.
A tak nieśmiało zapytam, pod korkiem oleju nie masz masła? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No to musi być gdzieś wyciek, nie ma cudów. Ja miałem przy grodzi na króćcu który wchodzi do nagrzewnicy. Złączka była luźna. Wymieniłem na topran (jedyny zamiennik) i ciekło jeszcze gorzej. Zamieniłem na oryginał z ASO i wyciek ustał. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Teraz po wymianie pompy wody nie ma tragedii baardzo powoli ubywa , ale jednak. Przed wymianą w tydzień od max do min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Musisz przejrzeć wszystkie przewody i złączki. Trochę tego jest i trzeba być uważnym bo jak kapie gdzieś nie na obudowę to nie będzie zupełnie widać przy takim wycieku jak masz. Trzeba macać przewody czy nie są wilgotne w najniższych punktach, patrzeć czy gdzieś kropla nie wisi. Lusterko, latarka w dłoń i znajdziesz na pewno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ok przejrze wszystko jeszcze raz dokładnie. Wczoraj ściągając osłonę plastikową silnika zobaczyłem dużo małych skorupek po orzeszkach. Jeszcze jakaś mysz mi pod maską siedzi 😞

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie myszka tylko kuny. A co do wycieków podjechać do jakiegoś majstra tylko nie do wazzupa niech sprawdzi układ ciśnieniowo, jak wycieków nie ma to trzeba  sprawdzić korek od zbiorniczka może nim uciekać. A można zrobić tez tes na zawartość co2 w układzie mamy trochę tego na serwisie  ze płyn znika czesto przy przebiegu ok 180tys pada uszczelka gowicy. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Kamel1  masz dsg, czy manual? Jak dsg to może być jeszcze rozszczelniona chłodniczka dsg - gdzieś mi się rzucił taki temat...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Manual. Kiedyś coś robiłem pod maską i myszka wystawiła głowę aż się przestraszyłem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze można po jezdzie jak nie widać śladów płynu to powoli odkręcaj korek od zbiorniczka uważaj tylko , bo płyn bedzie gorący. Jeżeli będzie tak zwany gejzer do układu dostaje się c02. Częsta usterka i pobór płynu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 30.04.2020 at 12:48, Lipski napisał:

No to musi być gdzieś wyciek, nie ma cudów. Ja miałem przy grodzi na króćcu który wchodzi do nagrzewnicy. Złączka była luźna. Wymieniłem na topran (jedyny zamiennik) i ciekło jeszcze gorzej. Zamieniłem na oryginał z ASO i wyciek ustał. 

U mnie byłą pęknięta rurka do nagrzewnicy - Pipe 04L 121 065.

Płyn sączył się pod farbą - pęknięcie "włoskowate" nie było widać miejsca wycieku tylko mokry wahacz się robił.

Edytowano przez mez2008

@[email protected] 184KM / 433Nm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Odkręciłem korek po jeździe, zabulgotało woda się podniosła i dalej nic. Wokół zbiornika nie widze wycieków, ale na zbiorniczku jest osad, nie wiem czy to po wodzie ...

20200502_144109.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie przelało sie przez zbiorniczek? Trzeba sprawdzić cisnieniowo jak jest jakis wyciek to powinien sie ujawnić kurcze. Osad może powstać od wody dolewanej go G13 bo piszą żeby rozrabiać z destylowaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To połowa sukcesu a skad jestes dokładnie. trzeba by było napompować pompka do układu chłodzenia układ i obserwować gdzie się pojawiają wycieki. W servisie miałem pare przypadków ze gryzonie ponadgryzały przewody i pomału ubywał płyn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

adrian a czy miałeś ślady oleju w zbiorniczku albo wzrost poziomu oleju?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy to jest normalne że wskazówka temp. jest jakby minimalnie poniżej 90?

20200505_061858.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na tak postawione pytanie raczej nie sposób odpowiedzieć. To zależy od wielu czynników. Myślę że nie masz się czym przejmować. Możesz sprawdzić rzeczywistą temperaturę po odb2, bo te wskaźniki zaokrąglają wszystko między 80 a 100 do 90 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   9 użytkowników, 0 anonimowych, 36 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team