MORGOOTH Posted October 22, 2020 at 03:45 AM Report Share Posted October 22, 2020 at 03:45 AM (edited) Cześć. Auto stało 8 godzin, po odpaleniu najpierw komunikat, usterka czujnika ciśnienia w kołach, wskazania czujnika temperatury najpierw wynik: ..-.. a następnie 60,00 później zaszalały czujniki parkowania a następnie CHECK. Po powrocie zrobiłem autoscan. Pojawiła się masa błędów. Dają się usunąć, problem jednak powraca. Czy powodem może być sam czujnik temperatury zewnętrznej? Czytałem, że dzięki jego wskazaniom inne podzespoły reagują inaczej. W załączeniu Log ze scan-u. błąd 197644 - Control Circuit for Fuel Tank Flap mam od dawna. Log-21.10.2020.-TMBAJ9NE4F0147604-221948km-137912mi.txt Edited October 22, 2020 at 03:47 AM by MORGOOTH (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdiRuti Posted October 22, 2020 at 07:29 AM Report Share Posted October 22, 2020 at 07:29 AM Ciężko powiedzieć czy to wszystko przez czujnik zewnetrzny... Jeśli wiesz gdzie jest zawsze mozesz go podmienić. Tylko w Twoim przypadku idzie masa błedów poduszki, silnika, cisnienia opon itp. Dobrze również może coś być nie tak z komputerem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORGOOTH Posted October 22, 2020 at 02:12 PM Author Report Share Posted October 22, 2020 at 02:12 PM Czujnik 🙂 zrobione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORGOOTH Posted October 23, 2020 at 02:39 PM Author Report Share Posted October 23, 2020 at 02:39 PM Teraz na spokojnie mogę opisać jak to było. Zaczęło się nagle od braku wskazań temperatury i od razu błąd na desce w postaci usterki czujnika ciśnienia w kołach, przycisk pc miga, wrzeszczą czujniki parkowania, automatycznie wyłączyła się klima, nawie działał. Po pojawieniu się wskazań temperatury 60.0 C wszystko wróciło do normy a wskazania temp spadały do tej panujacej. Poczytałem w odisie, że to wszystko ma wspólne z czujnikiem temperatury otoczenia. Koszt w ASO 99 zł. Wymiana 15 minut w postaci demontażu krtlatek halogenów w zderzaku, inaczej nie wyjdzie kratka centralna. Czujnik znajduje się w górnej części zderzaka patrząc przez otwór kratki centralnej, po prawej stronie. Jego wyjecie to poprostu wysunięcie w stronę chłodnicy. Montaż w odwrotnej kolejności, kasowanie błędów i po temacie. A i na przyszłość gdyby komp walnął byłaby to stała usterka a nie chwilowa, powracająca. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandini Posted October 24, 2020 at 02:45 AM Report Share Posted October 24, 2020 at 02:45 AM Teraz na spokojnie mogę opisać jak to było. Zaczęło się nagle od braku wskazań temperatury i od razu błąd na desce w postaci usterki czujnika ciśnienia w kołach, przycisk pc miga, wrzeszczą czujniki parkowania, automatycznie wyłączyła się klima, nawie działał. Po pojawieniu się wskazań temperatury 60.0 C wszystko wróciło do normy a wskazania temp spadały do tej panujacej. Poczytałem w odisie, że to wszystko ma wspólne z czujnikiem temperatury otoczenia. Koszt w ASO 99 zł. Wymiana 15 minut w postaci demontażu krtlatek halogenów w zderzaku, inaczej nie wyjdzie kratka centralna. Czujnik znajduje się w górnej części zderzaka patrząc przez otwór kratki centralnej, po prawej stronie. Jego wyjecie to poprostu wysunięcie w stronę chłodnicy. Montaż w odwrotnej kolejności, kasowanie błędów i po temacie. A i na przyszłość gdyby komp walnął byłaby to stała usterka a nie chwilowa, powracająca. Nie żebym się czepiał, ale Octavia seryjnie ma pośredni pomiar ciśnienia w kołach (TPMS), a co za tym idzie nie ma czujników ciśnienia w kołach.P. S. W wakacje mi poleciał czujnik obrotu koła na tyle i też mi nie działało pół samochodu. Między innymi ACC, wspomaganie podjazdu po górę, regulowanie światła główne, czujniki parkowania. Do tego jeszcze star stop i jakiś błąd w silniku.Po wymianie czujnika prędkości obrotowej lewego koła wszystko jak nowe.Tak to już jest w tych nowych wozach, że jak mała pierdoła się zepsuje to pół auta nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORGOOTH Posted October 24, 2020 at 04:54 AM Author Report Share Posted October 24, 2020 at 04:54 AM Masz racje, nie ma czujników, wiem o tym, nie mniej jednak współgra to z temp otoczenia. Działa to na zasadzie chyba prędkości obrotowej koła, jakoś tak. Ja opisałem mój przypadek i znalazłem usterkę. U Ciebie inna przyczyna inne błędy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts