Skocz do zawartości

Octavia 4 2.0 TDI - Błąd P00AF00

Yato

Rekomendowane odpowiedzi

Mam skodę octavie 4 2.0 tdi 150km rocznik 2020, od dłuższego czasu borykam się z wyskakującym błędem P00AF00 Jednostka przestawiania turbosprężarki - zablokowanie.
Błąd ten wyskakuje tylko podczas jazdy z większą prędkością (od około 120km/h) i tylko podczas gdy załączona jest procedura wypalania DPFa. Wyrzuca mi wtedy tryb awaryjny, gdy zgasze i odpale auto tryb awaryjny znika ale często jest tak, że gdy zaczynam z powrotem jechać to auto nie ma mocy i w ciągu paru minut znowu wywali ten sam błąd.
Turbosprężarka była regenerowana, filtr DPF czyszczony, a błąd dalej powraca. Podejrzewam, że winny może być nastawnik turbiny, który na ogół działa ale gdy dostanie temperatury podczas szybszej jazdy i wypalania to zaczyna się blokować i powoduje wyskakiwanie błędu o zablokowaniu jednostki przestawiania turbiny.
Ma ktoś może jeszcze inne pomysły, albo miał podobną sytuację u siebie?

• 4 tygodnie później...

Wymieniłem jeszcze nastawnik na nowy, niestety dalej to samo po dostaniu temperatury przy dłuższej, szybkiej jeździe lub przy wypalaniu DPFa wywalał ten sam błąd. Jestem aktualnie w trakcie ponownego wyciągania turbiny w ramach reklamacji i może w następnym tygodniu dowiem się czegoś więcej, ale jeśli to nie błąd przy regeneracji turbiny albo wkładaniu jej do auta to już nie mam więcej pomysłów. Jakby u ciebie coś zadziałało to byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Od tego właśnie zacząłem i myślałem, że na tym problem się zakończy bo sprawa wydawała się jasna - geometria turbiny jest zajebana, blokuje się i wyrzuca "Jednostka przestawiania turbosprężarki - zablokowanie". Jednak w moim przypadku niestety walka trwa dalej :/

• 1 miesiąc temu...

Drugie wyciągnięcie turbiny i odesłanie do firmy co ją regenerowała nie przyniosło skutków. Ostatecznie mechanik założył mi całkowicie inne, sprawne turbo i jestem aktualnie w trakcie testowania czy to wszystko działa bo niedawno je odebrałem, ale autem jeździ się znacznie lepiej. Na starej, regenerowanej turbinie miałem znacznie większą zwłokę przy wciskaniu gazu, czy szybszym ruszaniu z miejsca. Z tego co czytałem na internecie to problemy z nastawnikiem w tych jednostkach to dość częsty problem, jednak zwykle wystarczy wymiana samego nastawnika i adaptacja nowego. Gdybym miał przeżywać całą tą sytuację od nowa to od tego bym zaczął bo to najszybszą rzecz do zrobienia i nie aż taka droga.

Super, że w końcu udało się to ogarnąć, bo temat ciągnął się strasznie. 4800 zł w błoto na regenerację, która nie działała, to niezły dramat... Czekamy na info po dłuższych testach, czy nowe turbo rozwiązało sprawę na stałe. Dzięki za wrzucenie rozwiązania!