Jump to content

Dombek100

Recommended Posts

Witam, czy wiecie gdzie mogę znaleźć informacje co należy wymienić i przy jakim przebiegu w Octavii III?

Kiedyś taka informacja była na końcu instrukcji (miałem tak chyba w skuterze) np.:

Co 30 tyś. Km olej filtry...

Co dwa lata lub 60 tyś km. Płyn hamulcowy itp...

Przydałoby mi się coś takiego, żeby wiedzieć czego się spodziewać do wymiany ?

z góry dziękuję.

• 2 years later...

Więc tak

Przegląd 30 tyś km lub 365dni w Tym preważnie wymienia sie filtr pyłkowy

Przegląd 30 tys lub 730 dni Wymiana oleju oraz filtra oleju czasami kabinowy.

Przy przebiegu 60 tyś km wymiana filta oleju oraz olej filtr powietrza praz kabiny jeżeli auto w bęzynie to i swiece zapłonowe  oraz olej w DSG skrzynia dq250

90 tyś km wszystkie filtry paliwa oleju powietrza kabinowy

Płyn hamulcowy  co 2 lata

Co do rozrządu to info od mechanika, że zalecane jest po 180 tys km. Ale warto wymienić trochę wcześniej - przy 160-170 tys km. A co do niewymiennego oleju w skrzyni to bardzo cenna informacja. Jestem już po wymianie oleju silnikowego i płynu hamulcowego i kolejny na mojej liście do rozkminienia był właśnie olej w skrzyni.

Edited by pawzal (see edit history)

11 godzin temu, pawzal napisał:

Co do rozrządu to info od mechanika, że zalecane jest po 180 tys km. Ale warto wymienić trochę wcześniej - przy 160-170 tys km. A co do niewymiennego oleju w skrzyni to bardzo cenna informacja. Jestem już po wymianie oleju silnikowego i płynu hamulcowego i kolejny na mojej liście do rozkminienia był właśnie olej w skrzyni.

ja u siebie w 2.0 TSI przy przebiegu 185k km wymieniłem olej w skrzyni profilaktycznie. 

• 4 months later...

Panowie, tylko te zalecenia producenta czasem mają się nijak do rzeczywistości, olej zawsze wymieniam przy tych 15 tyś, wraz z filtrem, plus filtr oleju i kabinowy, wydaje mi się to lepszą opcją dla silnika, te interwały są bardziej pod floty, które mają tańsze koszty utrzymania a potem zdają po ok 200 tyś km gdy zaczynają się koszty, wymiana sprzęgła, dwumasy itd. To tylko moja opinia jbc, interwały macie też zapisane w vinie pojazdu.

• 1 year later...
  • 7 months later...
  • 2 months later...