Skocz do zawarto艣ci

Szarpanie przy przyspieszaniu TYLKO na zimnym silniku

msemafor

Rekomendowane odpowiedzi

Od nastania zimy (od pojawienia si臋 niskich temperatur) zauwa偶y艂em w swojej O3 CZDA z 2016r. 25 tys. km przebiegu szarpanie podczas lekkiego przyspieszania lub jazdy na r贸wnych, niewysokich obrotach. Objawia si臋 ono TYLKO na zimnym silniku - po przejechaniu kolejnych kilometr贸w opisywany efekt s艂abnie a偶 do ustania - zale偶nie od temperatury otoczenia czasem szybciej czasem wolniej (im cieplej na zewn膮trz tym s艂abszy jest ten efekt i szybciej ustaje). Odpalanie po nocnym postoju bezproblemowe, wolne obroty r贸wne. Tylko przyspieszanie lub r贸wna, wolna jazda na 艣rednich obrotach jest taka "kulawa" - jakby marne paliwo lub ma艂o paliwa dostawa艂.

Od czego i w jaki spos贸b zacz膮膰 szukanie przyczyny? Mam interface i VCDS 17.1.3聽 ale 偶adnych b艂臋d贸w silnik nie zg艂asza. Czy tam w blokach pomiarowych rejestrowane s膮 jakie艣 dane mog膮ce wskaza膰 na niedomaganie jakiej艣 cz臋艣ci, np. 艣wiec lub cewek lub turbo? Je艣li tak, jakie bloki obserwowa膰?

Z g贸ry dzi臋ki za wszelkie rady i wskaz贸wki.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

u mnie tez si臋 to pojawia tylko na zimnym silniku przy bardzo delikatnym dodawaniu gazu czy to lato czy zima si臋 pojawia ale przez pierwsze powiedzmy 500-600m i zanika, nie jest to uci膮偶liwe i ledwo wyczuwalne mia艂em tak w Rapidzie i jest i w Octavii mo偶e to jest TTTM

Edytowane przez wojtek2626 (wy艣wietl histori臋 edycji)
Odno艣nik do komentarza

Dnia 12.02.2019 at 21:01, luker napisa艂:

Witam kiedy艣 by艂 soft na takie objawy na zimnym silniku nier贸wno pracowa艂 lub jakie艣 dziubania聽

By艂em w ASO w Szczecinie przy ul. Zielonog贸rskiej i pyta艂em o akcje przywo艂awcze/serwisowe oraz o update softu do VIN-u mojego auta. Go艣膰 poklika艂 co艣 w kompie i stwierdzi艂, 偶e nic nie ma.

Do radia Bolero, kt贸re mam w aucie by艂 update i sam sobie go zainstalowa艂em dzi臋ki du偶ej pomocy @pab567. Gdzie mog臋 sprawdzi膰, jaki mam obecnie soft silnika/sterownika silnika zainstalowany i je艣li wymaga update-u jak to zrobi膰 lub jak przekona膰 ASO do przeprowadzenia tego?

Edytowane przez msemafor (wy艣wietl histori臋 edycji)
Odno艣nik do komentarza

w膮tpi臋 aby to by艂a wina softu, ja mam zrobiony program wiec podejrzewam ze zosta艂oby to usuni臋te poprzez napisanie nowej mapy, ci臋偶ko powiedzie膰 ,mi to nie przeszkadza bo to jest naprawd臋 bardzo delikatne podszarpywanie i przy delikatnym przyspieszaniu i to tez nie zawsze, mo偶e zale偶y od paliwa.

Odno艣nik do komentarza

1 godzin臋 temu, wojtek2626 napisa艂:

w膮tpi臋 aby to by艂a wina softu, ja mam zrobiony program wiec podejrzewam ze zosta艂oby to usuni臋te poprzez napisanie nowej mapy, ci臋偶ko powiedzie膰 ,mi to nie przeszkadza bo to jest naprawd臋 bardzo delikatne podszarpywanie i przy delikatnym przyspieszaniu i to tez nie zawsze, mo偶e zale偶y od paliwa.

Tak jak napisa艂em wcze艣niej - z moich obserwacji wynika, 偶e im ni偶sza temperatura na zewn膮trz tym bardziej i d艂u偶ej jest to odczuwalne (silnik d艂u偶ej nabiera temperatury i co艣 niew艂a艣ciwie pracuje w niskich temperaturach).

Ostatnio nala艂em do pe艂na benzyn臋 Shell v-power racing 100 oktan贸w (przed tankowaniem w zbiorniku by艂o paliwa na 50 km). Opisywane wy偶ej objawy wyst臋puj膮 co rano w dalszym ci膮gu chocia偶 mo偶e minimalnie l偶ejsze, ni偶 na benzynie 95-cio oktanowej.

Auto kupi艂em na pocz膮tku pa藕dziernika 2018r. W tym czasie by艂o jeszcze ciep艂o wi臋c nie odnotowa艂em takich objaw贸w. Poczu艂em je dopiero, jak temperatury spad艂y w okolice 0.

Edytowane przez msemafor (wy艣wietl histori臋 edycji)
Odno艣nik do komentarza

Dnia 13.02.2019 at 12:55, msemafor napisa艂:

Tak jak napisa艂em wcze艣niej - z moich obserwacji wynika, 偶e im ni偶sza temperatura na zewn膮trz tym bardziej i d艂u偶ej jest to odczuwalne (silnik d艂u偶ej nabiera temperatury i co艣 niew艂a艣ciwie pracuje w niskich temperaturach).

Ostatnio nala艂em do pe艂na benzyn臋 Shell v-power racing 100 oktan贸w (przed tankowaniem w zbiorniku by艂o paliwa na 50 km). Opisywane wy偶ej objawy wyst臋puj膮 co rano w dalszym ci膮gu chocia偶 mo偶e minimalnie l偶ejsze, ni偶 na benzynie 95-cio oktanowej.

Auto kupi艂em na pocz膮tku pa藕dziernika 2018r. W tym czasie by艂o jeszcze ciep艂o wi臋c nie odnotowa艂em takich objaw贸w. Poczu艂em je dopiero, jak temperatury spad艂y w okolice 0.

A jak wyglada sprawa u ciebie np przy przyspieszaniu w zakresie obrotow od 2000-3500 na cieplym silniku? jedziesz np na 5 biegu lub 4 z obrotami 2000, puszczasz na chwile pedal gazu i wciskasz do podlogi? Czy plynnie przyspiesza? Czy np czujesz w ktoryms momencie poszarpywania.

Pozdrawiam

Odno艣nik do komentarza

15 minut temu, Adam Son napisa艂:

A jak wyglada sprawa u ciebie np przy przyspieszaniu w zakresie obrotow od 2000-3500 na cieplym silniku? jedziesz np na 5 biegu lub 4 z obrotami 2000, puszczasz na chwile pedal gazu i wciskasz do podlogi? Czy plynnie przyspiesza? Czy np czujesz w ktoryms momencie poszarpywania.

Pozdrawiam

Po rozgrzaniu silnika nie odczuwam 偶adnych poszarpywa艅 lub drga艅. Auto przyspiesza p艂ynnie cho膰 mimo rozgrzanego silnika jak jest zimno na zewn膮trz to mam wra偶enie, 偶e zbiera si臋 troch臋 gorzej, ni偶 w temperaturze zewn臋trznej =>5 stopni celsjusza.

Odno艣nik do komentarza

3 minuty temu, msemafor napisa艂:

Po rozgrzaniu silnika nie odczuwam 偶adnych poszarpywa艅 lub drga艅. Auto przyspiesza p艂ynnie cho膰 mimo rozgrzanego silnika jak jest zimno na zewn膮trz to mam wra偶enie, 偶e zbiera si臋 troch臋 gorzej, ni偶 w temperaturze zewn臋trznej =>5 stopni celsjusza.

U mnie podobnie

Osttanio przyeczyscilem swiece i wydaje mi sie ze sie poprawilo. Nadmienie swiece maja 12 tysiecy.

Odno艣nik do komentarza

Dzi臋ki za wszystkie rady i wskaz贸wki.

Te偶 sk艂aniam si臋 ku temu, aby najpierw sprawdzi膰 uk艂ad zap艂onowy. Tylko czy przy przebiegu 26 tys. km. ju偶 by艂yby problemy ze 艣wiecami lub z cewkami? Teraz ma by膰 ciep艂o wi臋c mo偶e za tydzie艅 w sobot臋 zajrz臋 do 艣wiec.

Pos艂u偶y kto艣 praktycznymi radami, jak bezpiecznie zdj膮膰 te plastikowe cewki bez ryzyka uszkodzenia czegokolwiek i wykr臋ci膰 艣wiece ? Jaki nr nasadki potrzebny? Mam jeszcze zestaw nasadka nr 16 + przed艂u偶ka po wymianie 艣wiec w silniku 1.6 BFQ - b臋dzie pasowa膰? Jakim momentem p贸藕niej je dokr臋ci膰? Na co jeszcze uwa偶a膰 przy tej robocie?

Odno艣nik do komentarza

moment dokr臋cenia to 22niutki je艣li tak nie dokr臋cisz swiec za lekko dokecona si臋 popuszcza i s膮 przedmuchy i upala elektrod臋 i stopk臋 i wpada do culindra za mocno p臋ka porcelana i wn臋trze 艣wiecy potrafi wpa艣c do cylindra producent sam nam powiedzia艂 偶e je艣li wymienimy silnik po usterce 艣wiec kt贸ra zniszczy艂a silnik I mechanik nie przestrzega艂 odpowiedniego dokr臋cania 艣wiec serwis zostanie obci膮zony kosztami silnika wi臋膰 nie proponuje dokr臋cania na oko bo to si臋 偶le ko艅czy

Odno艣nik do komentarza

• 4 tygodnie p贸藕niej...

Miesi膮c po moim pierwszym po艣cie w tym w膮tku dopad艂 mnie mrugaj膮cy CHECK ENGINE w mro藕ny i wilgotny poranek. Pomruga艂 chwil臋 i zgas艂. W radiu pojawi艂 si臋 komunikat o usterce systemy START - STOP. Odczyta艂em b艂臋dy poprzez VCDS i poni偶ej zamieszczam ich tre艣膰:

Adres 01: Silnik (J623-CZDA)       Plik etykiet: 04E-907-309-V1.clb
   Oznaczenie elementu SW: 04E 906 027 HD    HW: 04E 907 309 BH
   Komponent: R4 1.4l TFS   H25 2603  
   Weryfikacja: R7H25---    
   Kodowanie: 01190032232419080000
   Kod serwisu: WSC 73430 031 00000
   Zbi贸r danych ASAM: EV_ECM14TFS01104E906027HD 001006
   ROD: EV_ECM14TFS01104E906027HD.rod
   VCID: 6DDA6158BC91FF2932-8038

CAN konwerter 01: 

3 - ilo艣膰 znalezionych b艂臋d贸w. Oto one:
10203 - Rozpoznano wypadanie zap艂on贸w w jednym/wielu cylindrach 
          P0300 00 [096] - -
          Sporadyczny - Niepotwierdzony - Testowany od skasowania kod贸w b艂臋d贸w
             Ramka zamro偶ona:
                    Stan b艂臋du: 00000001
                    Priorytet b艂臋du: 2
                    Cz臋sto艣膰 b艂臋du: 1
                    Przebieg: 27449 km
                    Data: 2019.03.12
                    Czas: 06:12:48

Pr臋dko艣膰 obrotowa silnika: 2020.50 /min
                    Unormowana warto艣膰 obci膮偶enia: 17.3 %
                    Pr臋dko艣膰 pojazdu: 47 km/h
                    Temperatura p艂ynu ch艂odz膮cego: 64 掳C
                    Temperatura powietrza zasysanego: 5 掳C
                    Ci艣nienie atmosferyczne: 1010 mbar
                    Napi臋cie zacisku 30: 15.031 V
                    Licznik cykli wyuczania po OBD: 40
                    D艂ugoterm.dopasowanie tworzenia mieszanki z1 na biegu ja艂owym: -0.61 %
                    Regul.lambda: warto艣膰 wyuczona przy obci膮偶.cz臋艣ciowym: zesp贸艂 1: 0.96179
                    Kr贸tkookresowe dopasowanie tworzenia mieszanki: zesp贸艂 1: -1.6 %
                    Temperatura zewn臋trzna: 0 *C
                    Sprawdzanie sond lambda zesp贸艂 1: delta lambda: -0.00009
                    Poziom paliwa: 15.00 l

10591 - Cylinder 1 
          P0301 00 [096] - rozpoznane wypadanie zap艂on贸w
             Ramka zamro偶ona:

Unormowana warto艣膰 obci膮偶enia: 16.9 %
                    Absolutne ci艣nienie zasysania: 55 kPa abs
                    Moment obrotowy silnika: 37.8 Nm
                    Sonda lambda zesp贸艂 1 sonda 1: warto艣膰 wymagana: 1.0000
                    Wa艂ek rozrz膮du strony ss膮cej: rz膮d 1: aktywny tryb pracy-Bit 0: 0
                    Wa艂ek rozrz膮du strony ss膮cej: rz膮d 1: aktywny tryb pracy-Bit 8: 1
                    Hamowanie silnikiem-Bit 0: 0

10592 - Cylinder 2 
          P0302 00 [096] - rozpoznane wypadanie zap艂on贸w
             Ramka zamro偶ona:

Unormowana warto艣膰 obci膮偶enia: 17.3 %
                    Absolutne ci艣nienie zasysania: 55 kPa abs
                    Moment obrotowy silnika: 37.8 Nm
                    Sonda lambda zesp贸艂 1 sonda 1: warto艣膰 wymagana: 1.0000
                    Wa艂ek rozrz膮du strony ss膮cej: rz膮d 1: aktywny tryb pracy-Bit 0: 0
                    Wa艂ek rozrz膮du strony ss膮cej: rz膮d 1: aktywny tryb pracy-Bit 8: 0
                    Hamowanie silnikiem-Bit 0: 0

Kody gotowo艣ci: 0000 0000

Mog臋 prosi膰 o jakie艣 wskaz贸wki, rady co mog艂o wywo艂a膰 ww. b艂臋dy i gdzie szuka膰/eliminowa膰 ich przyczyn臋? Jaki zwi膮zek mog膮 one mie膰 z komunikatem o usterce systemu START - STOP (mam go wy艂膮czonego poprzez podniesienie min. napi臋cia do 12.1v). Po ich skasowaniu przejecha艂em narazie 40 km i b艂臋dy nie powr贸ci艂y. Zauwa偶y艂em nawet, 偶e silnik pracuje p艂ynniej (nie ma lekkiego szarpania w 艣rednim zakresie obrot贸w na zimnym silniku) i lepiej wkr臋ca si臋 na obroty, jest 偶wawszy.

Odno艣nik do komentarza

• 3 tygodnie p贸藕niej...
  • 6 miesi臋cy temu...

Wracaj膮c do problemu, kt贸ry opisa艂em w tym temacie dzi艣 sprawdzi艂em wypadanie zap艂on贸w i wsp贸艂czynniki wtryskiwaczy przez VCDS. Na 1 cylindrze mam 11,5 tys., na pozosta艂ych po 9,8 tys. Akurat musia艂em pojecha膰 do innego miasta oddalonego o 30 km (10 km droga szybkiego ruchu - 140 km/h, pozosta艂y fragment miasto i peryferia - max. 90 km/h) wi臋c w艂膮czy艂em zapis danych. Plik CSV za艂膮czam do tego postu z pro艣b膮 o pomoc w interpretacji danych. Auto to OIII 1.4 CZDA z 2016 roku 43700 km. przebiegu. Nie wiem, od kiedy s膮 liczone wy偶ej wskazane wypadaj膮ce zap艂ony i czy to jest du偶o lub ma艂o ale problem poszarpywania na zimnym silniku przy niskich temperaturach (>6 st.) i w niskim i 艣rednim zakresie obrot贸w wyst臋puje nadal.

LOG-01-IDE01975_&8.xls

Odno艣nik do komentarza

• 1 rok p贸藕niej...

Zmieni艂em oprogramowanie silnika na nr 3742 oraz profil jazdy na "Dynamik". Przyznaj臋, 偶e poprawi艂a si臋 kultura pracy silnika i przyspieszanie ale nie powiem, 偶e problem zosta艂 wyeliminowany. Nied艂ugo wymieniam 艣wiece zap艂onowe bo na fabrycznych mam ju偶 przejechane 67 tys. km. Zobaczymy, czy wymiana 艣wiec jeszcze to poprawi.

Odno艣nik do komentarza

• 4 tygodnie p贸藕niej...

Ja w swojej O3 z przebiegiem 55 tys聽 przy lekkim czy dynamicznym przyspieszaniu nie wyczuwam szarpania, natomiast w bardzo waskim zakresie obrotow (okolo 1900 - 2000) auto przy stalej pr臋dko艣ci聽 z w艂膮czonym tempomatem czy bez delikatnie rwie. Swiece wymieniane byly przy 40 tys wiec watpie aby to bylo przyczyn膮, ale b臋d臋 niedlugo u mechanika to b臋dziemy iemy weryfikowac. Wydaje si臋 jednak ze TTTM.聽

Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c temu...

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Przywr贸膰 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Ta strona u偶ywa ciasteczek aby dawa膰 najlepsz膮 jako艣膰 korzystania ze spo艂eczno艣ci Octavia.team