Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych

msemafor

Użytkownik
  • Zawartość

    53
  • Dołączył

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

Octavia

  • Model
    Octavia 3
  • Silnik
    1.4 TSI CZDA
  • Skrzynia
    manualna

Informacje

  • Lokalizacja
    Stargard / Szczecin

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. I jeszcze jedno wspomagające pytanie - czy cylinder nr 1 w 1.4 CZDA to ten przy bagnecie i wlewie oleju czy ten przy lub bardziej pod rurą od filtra powietrza?
  2. Miesiąc po moim pierwszym poście w tym wątku dopadł mnie mrugający CHECK ENGINE w mroźny i wilgotny poranek. Pomrugał chwilę i zgasł. W radiu pojawił się komunikat o usterce systemy START - STOP. Odczytałem błędy poprzez VCDS i poniżej zamieszczam ich treść: Adres 01: Silnik (J623-CZDA) Plik etykiet: 04E-907-309-V1.clb Oznaczenie elementu SW: 04E 906 027 HD HW: 04E 907 309 BH Komponent: R4 1.4l TFS H25 2603 Weryfikacja: R7H25--- Kodowanie: 01190032232419080000 Kod serwisu: WSC 73430 031 00000 Zbiór danych ASAM: EV_ECM14TFS01104E906027HD 001006 ROD: EV_ECM14TFS01104E906027HD.rod VCID: 6DDA6158BC91FF2932-8038 CAN konwerter 01: 3 - ilość znalezionych błędów. Oto one: 10203 - Rozpoznano wypadanie zapłonów w jednym/wielu cylindrach P0300 00 [096] - - Sporadyczny - Niepotwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów Ramka zamrożona: Stan błędu: 00000001 Priorytet błędu: 2 Częstość błędu: 1 Przebieg: 27449 km Data: 2019.03.12 Czas: 06:12:48 Prędkość obrotowa silnika: 2020.50 /min Unormowana wartość obciążenia: 17.3 % Prędkość pojazdu: 47 km/h Temperatura płynu chłodzącego: 64 °C Temperatura powietrza zasysanego: 5 °C Ciśnienie atmosferyczne: 1010 mbar Napięcie zacisku 30: 15.031 V Licznik cykli wyuczania po OBD: 40 Długoterm.dopasowanie tworzenia mieszanki z1 na biegu jałowym: -0.61 % Regul.lambda: wartość wyuczona przy obciąż.częściowym: zespół 1: 0.96179 Krótkookresowe dopasowanie tworzenia mieszanki: zespół 1: -1.6 % Temperatura zewnętrzna: 0 *C Sprawdzanie sond lambda zespół 1: delta lambda: -0.00009 Poziom paliwa: 15.00 l 10591 - Cylinder 1 P0301 00 [096] - rozpoznane wypadanie zapłonów Sporadyczny - Niepotwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów Ramka zamrożona: Stan błędu: 00000001 Priorytet błędu: 2 Częstość błędu: 1 Przebieg: 27449 km Data: 2019.03.12 Czas: 06:12:48 Prędkość obrotowa silnika: 2020.50 /min Unormowana wartość obciążenia: 16.9 % Prędkość pojazdu: 47 km/h Temperatura płynu chłodzącego: 64 °C Temperatura powietrza zasysanego: 5 °C Ciśnienie atmosferyczne: 1010 mbar Napięcie zacisku 30: 15.031 V Licznik cykli wyuczania po OBD: 40 Temperatura zewnętrzna: 0 *C Absolutne ciśnienie zasysania: 55 kPa abs Moment obrotowy silnika: 37.8 Nm Poziom paliwa: 15.00 l Sonda lambda zespół 1 sonda 1: wartość wymagana: 1.0000 Wałek rozrządu strony ssącej: rząd 1: aktywny tryb pracy-Bit 0: 0 Wałek rozrządu strony ssącej: rząd 1: aktywny tryb pracy-Bit 8: 1 Hamowanie silnikiem-Bit 0: 0 10592 - Cylinder 2 P0302 00 [096] - rozpoznane wypadanie zapłonów Sporadyczny - Niepotwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów Ramka zamrożona: Stan błędu: 00000001 Priorytet błędu: 2 Częstość błędu: 1 Przebieg: 27449 km Data: 2019.03.12 Czas: 06:12:48 Prędkość obrotowa silnika: 2020.50 /min Unormowana wartość obciążenia: 17.3 % Prędkość pojazdu: 47 km/h Temperatura płynu chłodzącego: 64 °C Temperatura powietrza zasysanego: 5 °C Ciśnienie atmosferyczne: 1010 mbar Napięcie zacisku 30: 15.031 V Licznik cykli wyuczania po OBD: 40 Temperatura zewnętrzna: 0 *C Absolutne ciśnienie zasysania: 55 kPa abs Moment obrotowy silnika: 37.8 Nm Poziom paliwa: 15.00 l Sonda lambda zespół 1 sonda 1: wartość wymagana: 1.0000 Wałek rozrządu strony ssącej: rząd 1: aktywny tryb pracy-Bit 0: 0 Wałek rozrządu strony ssącej: rząd 1: aktywny tryb pracy-Bit 8: 0 Hamowanie silnikiem-Bit 0: 0 Kody gotowości: 0000 0000 Mogę prosić o jakieś wskazówki, rady co mogło wywołać ww. błędy i gdzie szukać/eliminować ich przyczynę? Jaki związek mogą one mieć z komunikatem o usterce systemu START - STOP (mam go wyłączonego poprzez podniesienie min. napięcia do 12.1v). Po ich skasowaniu przejechałem narazie 40 km i błędy nie powróciły. Zauważyłem nawet, że silnik pracuje płynniej (nie ma lekkiego szarpania w średnim zakresie obrotów na zimnym silniku) i lepiej wkręca się na obroty, jest żwawszy.
  3. Dzięki za wszystkie rady i wskazówki. Też skłaniam się ku temu, aby najpierw sprawdzić układ zapłonowy. Tylko czy przy przebiegu 26 tys. km. już byłyby problemy ze świecami lub z cewkami? Teraz ma być ciepło więc może za tydzień w sobotę zajrzę do świec. Posłuży ktoś praktycznymi radami, jak bezpiecznie zdjąć te plastikowe cewki bez ryzyka uszkodzenia czegokolwiek i wykręcić świece ? Jaki nr nasadki potrzebny? Mam jeszcze zestaw nasadka nr 16 + przedłużka po wymianie świec w silniku 1.6 BFQ - będzie pasować? Jakim momentem później je dokręcić? Na co jeszcze uważać przy tej robocie?
  4. Po rozgrzaniu silnika nie odczuwam żadnych poszarpywań lub drgań. Auto przyspiesza płynnie choć mimo rozgrzanego silnika jak jest zimno na zewnątrz to mam wrażenie, że zbiera się trochę gorzej, niż w temperaturze zewnętrznej =>5 stopni celsjusza.
  5. Tak jak napisałem wcześniej - z moich obserwacji wynika, że im niższa temperatura na zewnątrz tym bardziej i dłużej jest to odczuwalne (silnik dłużej nabiera temperatury i coś niewłaściwie pracuje w niskich temperaturach). Ostatnio nalałem do pełna benzynę Shell v-power racing 100 oktanów (przed tankowaniem w zbiorniku było paliwa na 50 km). Opisywane wyżej objawy występują co rano w dalszym ciągu chociaż może minimalnie lżejsze, niż na benzynie 95-cio oktanowej. Auto kupiłem na początku października 2018r. W tym czasie było jeszcze ciepło więc nie odnotowałem takich objawów. Poczułem je dopiero, jak temperatury spadły w okolice 0.
  6. Byłem w ASO w Szczecinie przy ul. Zielonogórskiej i pytałem o akcje przywoławcze/serwisowe oraz o update softu do VIN-u mojego auta. Gość poklikał coś w kompie i stwierdził, że nic nie ma. Do radia Bolero, które mam w aucie był update i sam sobie go zainstalowałem dzięki dużej pomocy pab537. Gdzie mogę sprawdzić, jaki mam obecnie soft silnika/sterownika silnika zainstalowany i jeśli wymaga update-u jak to zrobić lub jak przekonać ASO do przeprowadzenia tego?
  7. Od nastania zimy (od pojawienia się niskich temperatur) zauważyłem w swojej O3 CZDA z 2016r. 25 tys. km przebiegu szarpanie podczas lekkiego przyspieszania lub jazdy na równych, niewysokich obrotach. Objawia się ono TYLKO na zimnym silniku - po przejechaniu kolejnych kilometrów opisywany efekt słabnie aż do ustania - zależnie od temperatury otoczenia czasem szybciej czasem wolniej (im cieplej na zewnątrz tym słabszy jest ten efekt i szybciej ustaje). Odpalanie po nocnym postoju bezproblemowe, wolne obroty równe. Tylko przyspieszanie lub równa, wolna jazda na średnich obrotach jest taka "kulawa" - jakby marne paliwo lub mało paliwa dostawał. Od czego i w jaki sposób zacząć szukanie przyczyny? Mam interface i VCDS 17.1.3 ale żadnych błędów silnik nie zgłasza. Czy tam w blokach pomiarowych rejestrowane są jakieś dane mogące wskazać na niedomaganie jakiejś części, np. świec lub cewek lub turbo? Jeśli tak, jakie bloki obserwować? Z góry dzięki za wszelkie rady i wskazówki.
  8. Wielkie dzięki pab. To wiele tłumaczy i w świetle tego mogę stwierdzić, że ta zmiana u mnie działa.
  9. Przed chwilą próbowałem tych zmian z restartem radia i wyłączeniem zapłonu. Po wprowadzeniu w bajcie 11 wartości 05 kodowanie jest przyjęte ale pojawia się błąd. Po restarcie radia różnicy w dźwięku nie zauważyłem. Po wprowadzeniu 04 lista wybierana zmienia się z "01 internal ..." na 04 external ...". Po zatwierdzeniu kodowania i restarcie radia oraz wyłączeniu/włączeniu zapłonu radio faktycznie zaczyna jakby lepiej, a napewno głośniej grać. Niestety wrażliwość mojego słuchu nie jest na tyle wyostrzona, żeby próbować opisać zmiany w dźwięku. W menu ustawień dźwięku radia pod "Balance - fader" pojawiły się pozycje "Skoda surround" i "Virtual subwoofer" ale są nieaktywne i nie można ich włączyć/zaznaczyć (są "wyszarzone"). Czy ktoś spotkał się z takim objawem w Bolero 5Q0035840A sprzęt H25 oprogramowanie 0252? Czy coś jeszcze trzeba włączyć/zaznaczyć/zaadaptować?
  10. Możesz podpowiedzieć, jaką wartość mam wpisać w bajcie 11, aby to zadziałało? Lub co i gdzie przestawić? Bolero 5Q0035840A sprzęt H25 oprogramowanie 0252 VCDS 17.1.3 Z góry wielkie dzięki @pab567 za wskazówki.
  11. Czy to będzie to samo, co wybranie z listy "External sound system ..."? U siebie w VCDS 17.1.3 nie mam bitów do zaznaczania tylko listę, w której do wyboru są "01 Internal sound system ..." i "04 External sound system ...".
  12. @Grizlitwój sprzęt ma trochę inne oznaczenia, niż mój. U siebie jak to zmieniłem na 04 to nie odnotowałem zmiany ani dźwięku ani w ustawieniach dźwięku bo nie zrobiłem restartu radia i nie wyłączałem zapłonu. Z tego powodu powróciłem do 01. W poniedziałek lub we wtorek (zależnie od możliwości czasowych) sprawdzę to jeszcze raz z restartem. Parę postów wcześniej koledzy pisali, że działa im to na Bolero MIB2 więc coś w tym musi być. Może pab567 mógłby coś zasugerować z tym "internal sound system" - bit 01 i external sound system" - bit 04 --> do czego to służy i o co w tych chodzi?
  13. Zgodnie z sugestiami ruskich po każdej zmianie w tym bajcie powinno się zrestartować bolero (przytrzymanie przycisku zasilania do momentu ponownego uruchomienia) oraz wyłączyć zapłon (chociaż nie wiem, czy wyłączenie zapłonu nie robi też restartu radia).
  14. To się pojawiło na "external ..." wraz z wyciszeniem? Jeśli tak, na coś ten restart i wyłączenie zapłonu pomaga. Rusek na tej stronie napisał, że dźwięk może się pojawić nawet po 5 minutach. Daj znać, co z tego wyszło.
  15. @Grizli ustaw "external ...", zatwierdź kodowanie, powyłączaj wszystko i zrób restart Bolero (przytrzymaj przycisk zasilania). Po ponownym uruchomieniu zobacz.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team