zyga_wr Opublikowano 27 lutego 2016 o 14:50 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 lutego 2016 o 14:50 Jak tam u Was wygląda poziom płynu chłodniczego? U mnie w TDI przez 15tys km spadło od max do min. Jak wymieniałem olej w ASO dolali do max i w drogę. Na przeglądzie na 30tys km zwróciłem im uwagę, że znowu jest w okolicach min. Posprawdzali, wycieków nie znaleźli. Nie może być tak, że w nowym aucie są ubytki płynu. Nie dałem za wygraną i umówiłem się na wymianę pompy wody (ponoć znany temat dla TDI). Po wymianie pompy (przy okazji paska) póki co zrobiłem tylko 2tys km i chyba jest ok, ale poczekamy do kolejnej wymiany oleju na 45tys km. Jak u Was też płynu ubywa, to męczyć serwisy póki jest gwarancja ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho235 Opublikowano 27 lutego 2016 o 15:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 lutego 2016 o 15:00 U mnie też ubywa, sprawdzali na pompie i brak jakichkolwiek nieszczelności. Wydaje mi się, że ten typ tak ma.... Przejechałem 10 tysi i dolałem ze dwie setki, więc tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m9n6x Opublikowano 27 lutego 2016 o 15:31 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 lutego 2016 o 15:31 U mnie jest 12500km i przez ten czas tez dolalem okolo 200ml. Na przegladzie ich zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro Opublikowano 27 lutego 2016 o 23:16 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 lutego 2016 o 23:16 Oprócz problemu z pompą jeszcze zdarza się problem z uszczelką pod głowicą - a to się ustala testem na obecność CO2 w płynie. U mnie ubywało, wymienili regulator z pompą i raczej nadal delikatnie ubywa, zatem wrócę do tematu na przeglądzie za niecały tysiąc km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 26 marca 2016 o 11:55 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 11:55 Prawie 30k km przebiegu a niebieska już 1 litr płynu połknęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro Opublikowano 26 marca 2016 o 13:14 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 13:14 Ale dolewacie sam płyn czy dodatkowo jeszcze tyle samo wody - czyli czy dolewacie np. w sumie 200 ml czy 400 ml? U mnie po przeglądzie, który zrobiłem kilka dni temu, twierdzą, że nie ma wycieków (niby sprawdzili), a ubywanie jest normalnym zjawiskiem. Pompę, jak pisałem, mam już wymienioną wcześniej, z uszczelką raczej problemu nie ma, bo płyn w zbiorniku nie jest brudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 26 marca 2016 o 13:16 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 13:16 Żadnej wody, tylko płyn. Leję różowe Borygo ale nie powinienem. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro Opublikowano 26 marca 2016 o 13:21 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 13:21 W tym wszystkim dobre jest tylko to, że ten płyn jest taki tani. @Namo weźże se kup oryginalny w aso za 30 zł, nie dziaduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho235 Opublikowano 26 marca 2016 o 13:51 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 13:51 Ja kupiłem właśnie G13 w ASO za litr 25 zł. Rozrobić z wodą w proporcji 1/1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enriquez Opublikowano 26 marca 2016 o 14:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 14:58 Po co rozrabiać z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho235 Opublikowano 26 marca 2016 o 16:14 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 16:14 W ASO powiedzieli, że to koncenrat i z wodą trzeba rozrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro Opublikowano 26 marca 2016 o 16:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 16:29 (edytowane) No, tak jest chyba nawet na butelce. Można też prościej - raz płyn, raz woda destylowana :) Edytowane 26 marca 2016 o 16:30 przez maro (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 26 marca 2016 o 21:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 21:29 Ja nawet nie wiedziałem, że jest takie coś jak G13. Kupiłem płyn bo ubyło pod kolor tego co było w zbiorbiczku. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro Opublikowano 26 marca 2016 o 21:30 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 21:30 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enriquez Opublikowano 26 marca 2016 o 22:31 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 marca 2016 o 22:31 Może są 2 rodzaje - u mnie przy wymianie rozrządu dolali G13 wprost z butelki i gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro Opublikowano 27 marca 2016 o 13:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 marca 2016 o 13:53 Bo im sie nie chce pierdzielic i wychodzą z założenia ze jak doleją te 200 ml koncentratu to na tych kilka litrów różnicy nie zrobi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 15 kwietnia 2016 o 08:03 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2016 o 08:03 ASO Emida zdiagnozowali przyczynę ubytku płynu chłodniczego (1L na 30k km). Obudowa termostatu była zamoknięta, twa wymiana w ramach gwarancji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriandeska Opublikowano 13 sierpnia 2016 o 15:10 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 2016 o 15:10 U mnie po3 latach pompa wody kaput, 1tys. do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raccoon Opublikowano 20 listopada 2016 o 16:19 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 listopada 2016 o 16:19 A u mnie 30 tyś i ani kropla nie ubyła :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maliniak Opublikowano 20 listopada 2016 o 17:38 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 listopada 2016 o 17:38 U mnie gdzies przy ok 15000 to bylo wykryte - przeciekal termostat. Caly modul z pompa do wymiany na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basik Opublikowano 6 grudnia 2016 o 20:33 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 grudnia 2016 o 20:33 Panowie i co ja mam dalej począć, dziś po raz kolejny wyjechałem z serwisu z niczym, 2 dni zajęło im rozbieranie i szukanie wycieków - nic nie znaleźli. Stwierdzili, że teraz jest zimno różnica temperatur duża, a to że paruje i płynu może ubywać, nie dociera do nich gadanie, że rozumie wahania poziomu miedzy max, a min, poniżej już nie powinno spadać! A tu ciągle trzeba dolewać. W ciągu 8k km spadło z poziomu max do poniżej minimum. Na początku roku była wymiana tego całego ustrojstwa regulator układu chłodzenia i chyba pompy wody. Zasugerowałem im zrobienie testu płynu na obecność spalin, ponoć nic nie wyszło, ale nie pokazał żadnego wydruku, więc nie mam pewności czy rzeczywiście to zrobili czy tak tylko powiedzieli żebym się odczepił. W instrukcji nie ma ani słowa, że może ubywać i w jakich ilościach, jest tylko wzmianka o ewentualnym dolewaniu. I takie zdanie: "Ubytki płynu chłodzącego Przyczyną ubytków płynu chłodzącego są najczęściej nieszczelności. Nie należy się ograniczać wyłącznie do dolania płynu chłodzącego. Zlecić sprawdzenie układu chłodzenia w specjalistycznej stacji obsługi." Jakieś pomysły co z tym dalej robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enriquez Opublikowano 6 grudnia 2016 o 22:36 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 grudnia 2016 o 22:36 Ciekaw jestem takiej rzeczy - czy istnieje marker UV do badania wycieków cieczy chłodzącej. W sumie do klimy coś takiego dają, więc czemu nie można zastosować tego do G13? Za gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namo Opublikowano 7 grudnia 2016 o 09:59 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 grudnia 2016 o 09:59 11 godzin temu, Enriquez napisał: czy istnieje marker UV do badania wycieków cieczy chłodzącej Pytałem o to, nie ma czegoś takiego. Twierdzą, że płyn i tak jest różowy więc widać wycieki ... ale nie w naszym przypadku. 13 godzin temu, Basik napisał: po raz kolejny wyjechałem z serwisu Ja miałem wymienianą jakąś tam pompę przy 40k, zalali nowym płynem G13 na max i po 10 000 km zbiornik znowu pusty. Tłumaczą, że "wreszcie się porządnie odpowietrzył". Uzupełnili płyn i kazali obserwować. No, obserwujemy już jakiś czas i ciągle płyn ucieka ... tylko gdzie? 13 godzin temu, Basik napisał: Nie należy się ograniczać wyłącznie do dolania płynu chłodzącego. Mi kazali dolewać właśnie i co dwa tygodnie podnosić maskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattRS Opublikowano 8 grudnia 2016 o 16:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 grudnia 2016 o 16:58 @Basik gdzie oddałeś auto? Ja u siebie też zgłaszałem i niby wszystko ok, robili test szczelności, sprawdzali itd (Inter-Auto zakopianka). Na 25 tys. km teraz trzeci raz zeszło z maxa do min, więc mniej niż u Ciebie, ale nadal trudno mi uwierzyć "w odpowietrzanie" i "rs-y tak mogą mieć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriandeska Opublikowano 8 grudnia 2016 o 17:11 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 grudnia 2016 o 17:11 Wadliwe pompy wody, za przeproszeniem w ciula ludzi robią, bo by musieli akcję za grube melony zrobić. Wkład w mojej wymieniłem rok temu, tuż po gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi