Lukas345 Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 08:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 08:58 (edytowane) Cześć panowie, Auto postało ze 2 dni nie jeżdżone i podczas uruchamiania silnika przy obecnych niższych temperaturach jest mała dyskoteka na desce i ciężej odpala. Napięcie na aku na postoju 12,43v po uruchomieniu silnika 14,43. Sprawność aku SOC 50%. Aku EFB z 2013r. Teraz pytanie,czy już jego czas nadszedł i tylko wymiana czy mogę spróbować go podładować ? Mam prostownik z lidla ale nie wiem czy ten typ ładowarki naladuje akumulator? (załącznik). Czy mogę wyciągnąć aku i ładować bez obaw, że z elektroniką coś się stanie (czujniki itp) czy ładować w samochodzie ? Edytowane 28 sierpnia 2021 o 09:53 przez Lukas345 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 10:03 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 10:03 8 lat na aku to już jest bardzo dobry wynik. Ja bym się nie bawił tylko poszukał nowego i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandini Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 12:04 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 12:04 Jeśli po nocnym postoju masz napięcie 12.43V to oznacza, ze akumulator sprawny i nie wymaga wymiany.Jak napięcie będzie po niżej 11.7 V możesz zacząć myśleć o wymianie.Mój od ponad roku czasem ma 11.9 V i myślę, że jeszcze na rok wystarczy.Możesz ładować śmiało tymi ładowarkami z Lidla zarówno w samochodzie jak i po wyjęciu z samochodu. Pamiętaj tylko, że odłączenie całkowite Aku pozostawi wiele błędów w sterownikach, które będzie może później wykasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas345 Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 13:10 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 13:10 (edytowane) 3 godziny temu, Adrian napisał: 8 lat na aku to już jest bardzo dobry wynik. Ja bym się nie bawił tylko poszukał nowego i po problemie. Wiem, że to dobry wynik ale w dzisiejszych czasach to co wkłada fabryka to najdłużej wytrzymuje a później to już jak sklepowy wytrzyma 5 lat to świat. 1 godzinę temu, Bandini napisał: Możesz ładować śmiało tymi ładowarkami z Lidla zarówno w samochodzie jak i po wyjęciu z samochodu. Właśnie chodziło mi o to czy można podpiąć bezpośrednio do klem jak Aku jest w aucie. Dzięki za odpowiedź. Wyjmować właśnie niechętnie bym chciał ze względu na błędy,które mogłyby się pojawić. Tylko skoro napięcie na aku jest ok to skąd info SOC na poziomie 50% no i problem z uruchamianiem jednostki? I jeszcze jedno, skąd komputer będzie wiedział że Aku jest doładowane? Nie trzeba adaptacji robić ? Edytowane 28 sierpnia 2021 o 13:18 przez Lukas345 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandini Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 16:10 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 16:10 Tylko skoro napięcie na aku jest ok to skąd info SOC na poziomie 50% no i problem z uruchamianiem jednostki? I jeszcze jedno, skąd komputer będzie wiedział że Aku jest doładowane? Nie trzeba adaptacji robić ?Właśnie dlatego, że masz 12.4 V to może pokazywać 50%. Przy 12.7 powinno być 100%.Adaptacje robisz do pojemności i producenta baterii. Jak zmieniasz na identyczną to nic nie ruszasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas345 Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 19:52 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 19:52 3 godziny temu, Bandini napisał: Właśnie dlatego, że masz 12.4 V to może pokazywać 50%. Przy 12.7 powinno być 100%. Adaptacje robisz do pojemności i producenta baterii. Jak zmieniasz na identyczną to nic nie ruszasz. Dzięki wielkie za informacje, nie spodziewałem się że tak mała różnica w napięciu powoduje tak duże różnice w SOC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandini Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 22:37 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 sierpnia 2021 o 22:37 Ten cały SOC to taki trochę "pic na wodę". Nie adekwatne wskazania do zużycia akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas345 Opublikowano 29 sierpnia 2021 o 19:24 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 sierpnia 2021 o 19:24 (edytowane) 20 godzin temu, Bandini napisał: Ten cały SOC to taki trochę "pic na wodę". Nie adekwatne wskazania do zużycia akumulatora. Niestety,ale chyba Aku do wymiany. Podłączony do ładowania w aucie po ok 2h zielone światło na prostowniku a auta nie odpaliłem już (SOC wskazało 30%☹️). Napięcie spadło poniżej 12v po próbie uruchomienia auta. Teraz wyjąłem Aku z auta ale po ok 2h też zielone światło na prostowniku że niby naładowany. Napięcie 12,66 - 12,70. Zostawię na noc ale wątpię że się coś zmieni. Chyba, że jeszcze coś innego może być przyczyną że tyle prądu potrzeba do rozruchu ? Przy okazji jakieś sugestie co do producenta nowego aku ? Czy brać najtańszy po prostu ? Edytowane 29 sierpnia 2021 o 19:25 przez Lukas345 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandini Opublikowano 29 sierpnia 2021 o 20:59 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 sierpnia 2021 o 20:59 Niestety,ale chyba Aku do wymiany. Podłączony do ładowania w aucie po ok 2h zielone światło na prostowniku a auta nie odpaliłem już (SOC wskazało 30%). Napięcie spadło poniżej 12v po próbie uruchomienia auta. Teraz wyjąłem Aku z auta ale po ok 2h też zielone światło na prostowniku że niby naładowany. Napięcie 12,66 - 12,70. Zostawię na noc ale wątpię że się coś zmieni. Chyba, że jeszcze coś innego może być przyczyną że tyle prądu potrzeba do rozruchu ? Przy okazji jakieś sugestie co do producenta nowego aku ? Czy brać najtańszy po prostu ?Podjedź do punktu sprzedaży akumulatorów i niech Ci zrobią test prądowy. Będziesz pewny na 100 %. Dobrzy sprzedawcy robią to free, więc nic nie tracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas345 Opublikowano 30 sierpnia 2021 o 09:24 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 o 09:24 (edytowane) Tak zrobię, tylko że 59A EFB w sklepie nie mają (podobno nowych takich nie produkują już) więc będzie 60A - robić adaptacje ? Jeśli tak to gdzie w vcds-ie tego szukać ? Aku wymienione, SOC pokazuje 90%bez adaptacji. Prąd na starym Aku był 87A a napięcie trzymał, więc jak kolega @Adrian wspomniał należała się wymiana 😁. Edytowane 30 sierpnia 2021 o 18:33 przez Lukas345 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi