Skocz do zawartości

Kodowanie VCDS

1bizkit

Rekomendowane odpowiedzi

Performance Monitor jest aktywowany kodami FEC/SWaP, nie zrobisz tego VCDSem, trzeba jednostkę zhackowac.
Ok dziękuję że informacje

A powoedzcie mi czy takie kodowanie można uzyskać za pomocą vcds'a??

*Opuszczanie oraz domykanie szyby przy otwieraniu i zamykaniu drzwi (kierowcy i pasażera) Drzwi teraz zamykają się delikatnie.Lower window when driver door is opened*ENABLED* / DISABLEDLower window when front passengerdoor is opened*ENABLED* / DISABLEDMożna zakodować również tylne szyby razem x4" Szyba opadnie nieco po otwarciu drzwi i podniesie się po zamknięciu, aby zmniejszyć opór ciśnienia powietrza we wnętrzu samochodu.Kodowanie wykonane przez aplikacje Carista 5.1 b3 i Car Scanner 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

W dniu 1.11.2023 o 18:26, Szcz3p4n napisał(a):

A masz może kodowanie do vcds'a??

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Proszę kodowanie, jeszcze wiele innych przydatnych funkcji  https://youtu.be/GlsD-N9XpQc?si=IH09SgcHslNfqMCK

Witam, potrzebuje zakodować w swojej kurze doświetlanie zakrętów oraz wywalić informacje o zmianie oleju/serwisie i w związku z tym chciałem kupić vcds od naszych wschodnich sąsiadów z chin 🙂 Możecie coś sprawdzonego polecić z ali ?   

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
W dniu 11.05.2019 o 21:57, Mefju napisał(a):

panowie nie mogę zakodować powrotu wycieraczek po wyłączeniu zapłonu, daję na "no active" tak jak w sprawdzonych kodowaniach, sterownik przyjmuje kodowanie , ale dalej jest to samo, że wycieraczki stają w połowie szyby... ktoś coś?

Czy ktoś to zrobił i mu działa u mnie w MY14 nie działa też 

W dniu 1.02.2024 o 20:34, Mefju napisał(a):

Mi w Octavii działało a w superbie nie chce . Mimo że wszystko zrobione jak trzeba 😕

Może jeszcze coś blokuje te kodowanie bo to nie możliwe że to może nie działać :/

• 3 miesiące temu...

Cześć.

Chciałbym się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami na temat jednej z adaptacji a mianowicie dot. stylu jazdy...to ta zmiana reakcji przepustnicy. 

Jako, że zacząłem dopiero swoja przygodę z grupą VAG w postaci Octavii 3 FL,  "cały czas się uczę". 

A więc tak, chyba w tym dziale przeczytałem o tej adaptacji i postanowiłem ją wykonać. A i owszem wszystko zadziałało zgodnie z opisem w dziale "tylko sprawdzone kodowania" 

Odczucia - umiarkowane, i tu sądzę, że wynikają z braku mojego doświadczenia w autach VAG. Jak bardzo się zdziwiłem, gdy przy tym ustawieniu zerknąłem na średnie spalanie i z poziomu ok 6l/100km ujrzałem ponad 8. No cóż nastąpił powrót do poprzednich ustawień. Tak wiem, coś kosztem czegoś, ale postanowiłem się z Wami podzielić tą informacją.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Pytanie jest takie, czy jak nie mam na liście parametrów tych dwóch:

Opublikowano 3 października 2018 o 02:33

*Tryb serwisowy przednich wycieraczek. 

Tryb serwisowy przednich wycieraczek włączany z pozycji radia.
domyślnie opcja w radiu odznaczona kiedy zaznaczymy wycieraczki robią ruch w kierunku pionowym i tak pozostają.

9 centralna elektryka

Adaptacja
IDE01268-ENG126573 -Frontwischer_Serviceposition zmieniamy na aktywne.
IDE01268-ENG116615- Menuesteuerung Frontwischer zmieniamy na aktywne.

*Aby wycieraczka przednia wracała do pozycji zero po wyłączeniu zapłonu. 

Centralna elektryka

Kod 31347

Adaptacja

Windshield wiper-Wischer stop bei KL15 aus było active zmieniamy na no active.

odpowiedzialnych za tryb serwisowy przednich wycieraczek, to znaczy, że nie można u mnie tego zakodować?

W dniu 17.06.2024 o 09:02, PioMi napisał(a):

Pytanie jest takie, czy jak nie mam na liście parametrów tych dwóch:

Opublikowano 3 października 2018 o 02:33

*Tryb serwisowy przednich wycieraczek. 

Tryb serwisowy przednich wycieraczek włączany z pozycji radia.
domyślnie opcja w radiu odznaczona kiedy zaznaczymy wycieraczki robią ruch w kierunku pionowym i tak pozostają.

9 centralna elektryka

Adaptacja
IDE01268-ENG126573 -Frontwischer_Serviceposition zmieniamy na aktywne.
IDE01268-ENG116615- Menuesteuerung Frontwischer zmieniamy na aktywne.

*Aby wycieraczka przednia wracała do pozycji zero po wyłączeniu zapłonu. 

Centralna elektryka

Kod 31347

Adaptacja

Windshield wiper-Wischer stop bei KL15 aus było active zmieniamy na no active.

odpowiedzialnych za tryb serwisowy przednich wycieraczek, to znaczy, że nie można u mnie tego zakodować?

Wydaje mi się, że to było już w tym wątku i niektóre po prostu tego nie mają. Też chciałem to zrobić kiedyś i też nie mam, ale można włączyć blokowanie wycieraczek przy otwartej masce (tak zatrzymają się od razu po pociągnięciu za dźwignie), aczkolwiek osobiście wolę tryb serwisowy z manetki 🙃

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć wszystkim,

Mam pytanie odnoście kodowania jasności przednich świateł DRL - zmuszony byłem wymieniać listwę led w jednym reflektorze i teraz jeden świeci trochę mocniej a drugi słabiej. Kombinuję żeby może dopasować to poprzez regulację natężenia.

W dniu 2.10.2018 o 02:10, Langusta napisał(a):

*Mrugnięcia długimi i halogenami

Jeśli mamy aktywną funkcję doświetlania zakrętów to ustawiamy to 

12NL LB45 C12 Lichthupe general

13NL RB5 C13  Lichthupe ggeneral

sprawdzamy jeszcze czy jest ustawiona jasność swiecenia dla wyżej podanych kanałów.

12NL...CD ustawiamy wartość 100

13NL...CD ustawiamy wartość 100

teraz na wyłączonym zapłonie mrugają halogeny i słychać pracujące przesłony ( xenon ) po włączeniu zapłomu mruganie "długimi plus halogenami

*Line Assist dla MY2018 z kamerą AL 

STG 17 > Codierung > Byte 4 > Bit 6 - aktivieren ("Spurhalteassistent/Lane Assist aktivieren")

STG 17 > Codierung > Byte 11 > Bit 1 - aktivieren ("Spurhalteassistent/Lane Assist Information BAP verbaut aktivieren")

STG A5 > Codierung > Byte 16 > Bit 7 - aktivieren

STG A5 > Codierung > Byte 00 > Bit 0 - aktivieren

STG A5 (Front-/Vorfeldkamera) auswählen

STG A5 Adaptacja

Zugriffscode 20103 eingeben

-umcodiert (Personalisierung BAP) (BAP personalization,not activated ) von aktiviert auf nicht aktiviert

-umcodiert (Warnungsintensität Spurhalteassistent)(Warning intensity; lane depart. warning,Medium > from menu) von Mittel auf Auswahl über Menü

- status włączenia HCA - wybór przez Menu

STG F5

-umcodiert (ADP-(49)-Car_Function_List_BAP_Gen2-LDW_HCA_0x19) von nicht aktiviert auf aktiviert

-umcodiert (ADP-(21)-Car_Function_Adaptations_Gen2-menu_display_Lane_Departure_Warning) von nicht aktiviert auf aktiviert

-umcodiert (ADP-(23)-Car_Function_Adaptations_Gen2-menu_display_Lane_Departure_Warning_over_threshold_high) von nicht aktiviert auf aktiviert

STG 44 > Codierung > Byte 3 > Bit 4 - aktivieren ("Spurhalteassistent HCA verbaut") - u mnie był już aktywny

STG 44 > Codierung > Byte 3 > Bit 0 - aktivieren

STG 10 - Park Assist > kodowanie > Byte 03 > Bit 5 - aktywny

Kasowanie błędów i reset radia standardowo. Włączanie wszystkich opcji w menu

*Dostosowanie aktywnego dyferencjału XDS 

Wybierz sterownik 03 (Elektronika hamulców)
Dostęp bezpieczeństwa (40168/20103)
Adaptacje

Wybierz - Extended electronic differential lock
Wybierz jedną z opcji:
- Standard (domyślnie)
- Central
- Not activated
- Weak
- Strong 

*Aktywacja/Dezaktywacja świateł dziennych w Menu Infotaniment Radia

Sterowniki Centralny Układ Elektroniczny 09
dostęp bezpieczeństwa
podajemy login 31347
klikamy Adaptacja
w zakładce
Aussenlicht_Front wyszukujemy Tagfahrlicht Aktivierung durch BAP oder....
zaznaczamy Aktywne

w ustawieniach oświetlenia radia pojawia się pozycja "Światła do jazdy w dzień"

Rozwiń  

Orientujecie się jaka cena mniej więcej aktywacji Line Asiste?

Ponawiam pytanie

pytanie odnoście kodowania jasności przednich świateł DRL - zmuszony byłem wymieniać listwę led w jednym reflektorze i teraz jeden świeci trochę mocniej a drugi słabiej. Kombinuję żeby może dopasować to poprzez regulację natężenia.

Panowie pomóżcie proszę, to forum to chyba najwieksza kopalnia wiedzy na temat skody w necie i kodowań w VCDS/OBD eleven .

Kupiłem Scale 2021 r dla żony, nie ma tam opcji w memu radia opening & closing ... MIB3 Bolero (MEN3_EU_SK370_P0393L) W Octavii cos takiego miałem w Superbie też mam. 

Edytowane przez Mefju (wyświetl historię edycji)