AndrzejWxx Opublikowano 22 lutego 2025 o 11:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 lutego 2025 o 11:00 Witam. Jakiś czas temu nabyłem Octavie II FL z 2010r. z silnikiem 1.4 TSI EA111 122km. Poprzedni właściciel mówił, że rozrzad wymieniał jakieś 1.5 roku temu. Niestety nie ma na to żadnych faktur ani naklejki pod maską. Ja wymieniłem olej na 5W30 Shell Helix Ultra ze specyfikacja 502.00. Przy mrozach -10 rozrzad słychać jakieś 1-2 sekundy po odpaleniu. Potem już cisza. Mechanik mówił mi że rozrzad musi być już rozciągnięty bo na zimnym tez nie powinno być słychać w ogóle. Nie do końca ufam mu, bo przecież łańcuch napinany jest napinaczami hydro i to chyba normalne że miną 2 sekundy zanim napną silnik na zimnym oleju. Na ciepłym nic nie słychać przy odpalaniu. Jakie objawy daje wyciągnięty łańcuch w tym modelu, na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgredos Opublikowano 22 lutego 2025 o 22:59 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 lutego 2025 o 22:59 Jak piszesz że 1.2 Sekundy i cisza to jest ok. Przy - temperaturach zanim olej tam dotrze to tak może być Joanna ciepłym ładnie pali to obserwuj nie ma co zmieniać. Jak coś pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejWxx Opublikowano 23 lutego 2025 o 02:43 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 lutego 2025 o 02:43 Na ciepłym nie ma żadnych dziwnych odgłosów po odpaleniu. Dopiero jak postoi trochę myślę tak ponad 2h to znowu słychać ten chrobot max do 2 sekund, ale to chyba normalne bo olej z napinacza spłynie. Na.komputerze nie.bylo żadnych błędów silnika. Auto pali w cyklu mieszanym przy aktualnej pogodzie 7.8L ( liczone przy dystrybutorze), na biegu jałowym chodzi ok. Więc chyba nie ma sensu ruszać rozrządu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejWxx Opublikowano 23 lutego 2025 o 10:54 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 lutego 2025 o 10:54 (edytowane) Nagrałem 2 filmiki. Jeden jest po nocce odpalenie, ale trochę za blisko nagrany przez co słychać za głośno wszelkie rzeczy. Drugi jest na rozgrzanym, po ok. 10 min postoju. Edytowane 23 lutego 2025 o 10:58 przez AndrzejWxx (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgredos Opublikowano 23 lutego 2025 o 17:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 lutego 2025 o 17:58 Wiem tak jaki mas filtr oleju stosuj tylko Man lub orginal. Może tak być że przy wymianie oleju została uszczelka że starego filtra i poszła drugaz nowego tez będzie chalasowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejWxx Opublikowano 23 lutego 2025 o 17:59 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 lutego 2025 o 17:59 Boscha jest filtr oleju wstawiony. Tak jak wszystkie pozostałe filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgredos Opublikowano 23 lutego 2025 o 20:44 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 lutego 2025 o 20:44 To tylko mam lub Ori warto zerknąć czy nie ma drugiej uszczelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejWxx Opublikowano 24 lutego 2025 o 02:21 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 lutego 2025 o 02:21 Ok kupię ori filtr i zmienię, dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi