Skocz do zawarto艣ci

Wypalanie DPF 2.0 TDI

Krzysztof Ha

Rekomendowane odpowiedzi

Pany jak w temacie , co ile wam sie wypala dpf w o3 rs 2.0 tdi , bo mam auto po sofcie i ostatnio zauwazylem ze dpf sie wypala po srednio 200- 300 km. Robie dziennie po okolo 25 km w jedna strone trasa gdzie glownie jezdze powyzej 70km/h. Ten typ tak ma czy jest cos zdupione?

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Namo zmieni艂(a) tytu艂 na Wypalanie DPF 2.0 TDI

120tys najechane, dziwi mnie to bo w o2 fl rs bylo co okolo 400 albo 600 km, wiem ze to inny silnik ale taka roznica? 聽To na uj mi ten diesel skoro z tego co zauwazylem musisz jechac te 20 km z ta predkoscia powyzej 70 km a jak gdzies cie przystopuje to zaczynasz cyrk od nowa z tego co zauwazylem

Odno艣nik do komentarza

Odno艣nik do komentarza

• 11 miesi臋cy temu...

w艂a艣nie tez zag艂臋biam聽sie w temacie bo u mnie mam 150tys km ,a wypalanie co 170km

mam pytanie ,je偶eli chcia艂bym wykona膰 wypalanie przez vcds. m贸g艂by kto艣 przybli偶y膰 temat czy jest obawa jaka艣 co do tego?

samoch贸d ma sta膰 , jezdzic?

Odno艣nik do komentarza

u mnie przed programem 艣rednio co 350-450km w cyklu miesznym, po programie 280-350km;

przebieg mam 65tys km, program od 15tys km;

du偶e znaczenie ma styl jazdy jak i trasy jakie pokonujesz, olej i paliwo;

Nie wiem jak przes VCDS ale przez KTSa jest mo偶liwe wykonanie RGN, silnik musi by膰 zagrzany, wszystkie b艂edy wykasowane (jak wystepuj膮), samoch贸d powinien sta膰, maska zamkni臋ta. Czas trwania zale偶ny od ilo艣ci sadzy.

Po zako艅czeniu RGN masa sadzy powinna byc w okolicach 4-6g.

Odno艣nik do komentarza

Do pracy mam 12km w dwie strony. Wi臋kszo艣膰 dni tygodnia z takim przebiegiem. Od stycznia kontrolka DPF zapali艂a si臋 3krotnie (od tamtej pory przejecha艂em 1600km w tym jedna d艂u偶sza 400km trasa.

Odno艣nik do komentarza

Do pracy mam 12km w dwie strony. Wi臋kszo艣膰 dni tygodnia z takim przebiegiem. Od stycznia kontrolka DPF zapali艂a si臋 3krotnie (od tamtej pory przejecha艂em 1600km w tym jedna d艂u偶sza 400km trasa.
a jaki przebieg masz obecnie?

Wys艂ane z mojego SM-J510FN przy u偶yciu Tapatalka

Odno艣nik do komentarza

Niczego nie u偶ywam. Po zapaleniu kontrolki, jad臋 na boczne drogi, odpalam sport i na 3cim biegu 70km/h do momentu a偶 zga艣nie + jakie艣 dodatkowe 2-3km i tyle. Poprzednik te偶 w ten spos贸b to robi艂.聽

Odno艣nik do komentarza

kontrolka jak si臋 za艣wieci oznacza i偶 ju偶 jest 藕le z tego co wcze艣niej si臋 zd膮偶y艂em dowiedzie膰.
ale co do wypalania zastosuje twoja metod臋. i mo偶e mi nie dopala jak nale偶y dlatego cz臋stsza wymuszona praca dopalania.
w menu銆媍ar銆媔nfo -podczas wypalania pojawia sie napis : konieczna praca silnika

ostatnio przy dopalaniu na ost kilometrze pojawi艂 si臋 napis. "temperatura robocza nie zachowana" wnioskuje w mojej glowie i偶 mog艂o to by膰 przez zbyt szybka jazd臋.

zdjecie z dzisiaj po przejechaniu ok 80 km od ostatniego dopalania. 91cfe121a1bafd32b9ab6df9e764efb8.jpg

Odno艣nik do komentarza

Jak b臋d臋 mia艂 czas to w tygodniu te偶 spr贸buje pod艂膮czy膰 pod VCDS i odczyta膰 te parametry. A Ty jaki masz przebieg i jak u Ciebie wygl膮da ten przebieg w roz艂o偶eniu na trasy/miasto ile km rocznie ?

Odno艣nik do komentarza

2 godziny temu, Daariusz napisa艂:

Jak b臋d臋 mia艂 czas to w tygodniu te偶 spr贸buje pod艂膮czy膰 pod VCDS i odczyta膰 te parametry. A Ty jaki masz przebieg i jak u Ciebie wygl膮da ten przebieg w roz艂o偶eniu na trasy/miasto ile km rocznie ?

m贸j przebieg to 154kkm. dziennie 24km (praca tam i z powrotem) miasto oko艂o 6km dziennie.

silnik 2.0tdi 150KM. dsg

Odno艣nik do komentarza

Moj przez ostatnie 2 lata zrobi艂 140tys wi臋c troch臋 latane by艂o, g艂贸wnie A1 i A2 wi臋c mo偶e to te偶 ma jaki艣 Wp艂yw. Dopiero od stycznia robi ma艂e przebiegi. Ale zobacz臋 tym vcds jeszcze jak to u mnie wygl膮da.聽

Odno艣nik do komentarza

Wed艂ug tego wychodzi, 偶e albo rgn nie jest wykonana do ko艅ca albo strasznie szybko zapycha Ci si臋 dpf. Po 73km od ostatniej rgn聽warto艣膰 obliczona powinna wynosi膰 ok聽9g. 0,03-0,05g na 1km powinna wzrasta膰 masa sadzy.

Odno艣nik do komentarza

Pytanie jest takie, je偶eli kontrolka si臋 pojawia przy 30g to przy jakiej warto艣ci ga艣nie, bo chyba nie wypala si臋 do 0 przez kilka km jazdy na wy偶szych obrotach. Wi臋c to nie jest tak 偶e mi od 0 do 24g wzros艂o przez 70km. Podejrzewam 偶e wypali艂o si臋 do 20, zgasla i tyle. I teraz na tych 70km wzros艂o z 20 do tych 24g.

Edytowane przez Daariusz (wy艣wietl histori臋 edycji)
Odno艣nik do komentarza

dzis po pokonanych 172km od ost. regeneracji znow jak w zegarku dopalanie .
zmierzona masa sadzy na minusie? nie rozumie czy cos nie tak?
czy po dopalaniu 8g obliczonej masy sadzy nie za duzo ? co radzicie9e2a1a995cc8a1045c35ac93af2159ef.jpg

Odno艣nik do komentarza

Dnia 6.03.2019 at 18:06, Daariusz napisa艂:

Pytanie jest takie, je偶eli kontrolka si臋 pojawia przy 30g to przy jakiej warto艣ci ga艣nie, bo chyba nie wypala si臋 do 0 przez kilka km jazdy na wy偶szych obrotach. Wi臋c to nie jest tak 偶e mi od 0 do 24g wzros艂o przez 70km. Podejrzewam 偶e wypali艂o si臋 do 20, zgasla i tyle. I teraz na tych 70km wzros艂o z 20 do tych 24g.

Nie wiem przy jakiej warto艣ci ga艣nie bo u mnie si臋 nie za艣wieca przy rgn bo dpf zape艂nia si臋 max do 23g. Mo偶liwe, 偶e nie wypali艂o do ko艅ca bo rgn np. zosta艂a przerwana.

Dnia 6.03.2019 at 18:45, Michal napisa艂:

dzis po pokonanych 172km od ost. regeneracji znow jak w zegarku dopalanie .
zmierzona masa sadzy na minusie? nie rozumie czy cos nie tak?
czy po dopalaniu 8g obliczonej masy sadzy nie za duzo ? co radzicie9e2a1a995cc8a1045c35ac93af2159ef.jpg

Prawid艂owa warto艣膰 to obliczona.

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Przywr贸膰 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Ta strona u偶ywa ciasteczek aby dawa膰 najlepsz膮 jako艣膰 korzystania ze spo艂eczno艣ci Octavia.team