Jump to content

Zmiana hamulcy na większe

marcelinho93

Recommended Posts

Witam posiadam skode octavie 3 combi 2.0tdi CR 150km 2014/2015r i chciał bym zmienić hamulce z przodu oraz tyłu(zawieszenie belka) na większe, może ktoś z was wie jaki można wsadzić do kombi żeby wszystko ładnie pasowało? Posiadam całkowitą serię

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Dnia 9.07.2018 at 11:50, marcelinho93 napisał:

Czy taki zestaw może być? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6765341280

Sprzedający to mój znajomy. Godny polecenia. W Octavii przód i tył od niego miałem a teraz w Leonie założyłem od niego przód. Zadzwoń, powiedź że jesteś z octavia.team to może coś jeszcze zejdzie z ceny ?

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Dnia 7.07.2018 at 10:12, marcelinho93 napisał:

Witam posiadam skode octavie 3 combi 2.0tdi CR 150km 2014/2015r i chciał bym zmienić hamulce z przodu oraz tyłu(zawieszenie belka) na większe, może ktoś z was wie jaki można wsadzić do kombi żeby wszystko ładnie pasowało? Posiadam całkowitą serię

Jakie masz felgi ? Pamiętaj, że przy 16" nie zmieścisz niczego większego niż tarcza 288mm  (czyli standard)

Dnia 2.10.2018 at 19:36, Loan napisał:

Jaką alternatywę polecacie dla oryginalnych tarcz z przodu do RS230 ?

Moje tarcze po pół roku lądują na złom, bo już hamować się nie da tak telepie kierą.

Zimmermann Sport Coat / Brembo Xtra / Brembo Max / ATE Power Disc...

Jest w czym wybierać ?

Czytając opinie w necie, spotkasz mnóstwo komentarzy o każdej z w/w tarcz, z których płynie jeden wniosek: kupować je tylko w zaufanym, pewnym źródle, gdzyż często można trafić na podróbki.

12 minut temu, BUBER. napisał:

Do 16 podejdzie tarcza 312 takie zamontowane mam u siebie.

Jakim cudem ? Przy tarczy 288mm, mam 18mm odstępu między zaciskiem a tarczą koła.

Możesz wrzucić fotkę ?

Dnia 10.10.2018 at 14:26, marcelinho93 napisał:

Ja posiadam 17 Alu oryginalne więc myślę że się zmieszczą, mam okazję kupić zaciski i jarzma oraz tarcze 345mm z golfa 5 gti tylko nie wiem czy podejdę

Golf 5 GTI ma w serii tarczę 312mm, która wchodzi zarówno pod 16 i 17.

• 3 months later...

Podepnę temat, mam problem ( kura doprowadza mnie do szału ) 2,0 tdi 4x4 ( seria 184 poleciała na 225 i 450NM ) kombi więc waży sobie...ciągle krzywią się tarcze (nigdy nie miałem takiego problemu z kurami , wszystkie po chipsie heble seria i nic się nie działo ) . W tej na 65 tysi 4 kpl tarcz ( 2kpl. na serii ) , w tym kpl EBC yellow staf ( nie myte rozgrzane, w górach dsg na manual i hamowanie biegiem itd. itp. )

Skoda daje teraz ostatni kpl. na gwarancji. Zastanawiam się nad zmianą na większe ( albo kanister/zapałka i do ubezpieczyciela ). Jakie opcje proponujecie ( seria to chyba 312 ? ) koła zima 16" ( zostały z 2FL ) lato 18"

1. Z RS seria przód/tył ( montaż p&p ? ) zmiana kół na 17" , kogoś polecicie ? jakieś przybliżone koszty ?

2. Mam ofertę od BagCorp na :

-swap kpl przód na 345mm 1 duży tłoczek ( nowe tarcze i klocki brembo ) 2500zł kpl , plus kupno felgi 17" i opon

-swap kpl tył na 310mm 1 duży tłoczek ( tarcze i klocki brembo) 2800 zł

-są jeszcze 330-350 na 4 tłoczkach ale to już koszty 4000zł ( nie chcę tyle kasy ładować, lepiej dołożyć do nowego )

Piasty mierzone 3 razy, zero bicia, proste itd.

7 godzin temu, Adam Grzegorz napisał:

Upewnij się że masz na pewno 312mm.

tak 312mm , mierzone, zmieniane już czterokrotnie ?

kolega ma taką samą kurę, tylko młodszą o 1 rok, nalatane już 120 tysi i nic ! bo ma już większe tarcze jak w RSie

Styl zawsze ten sam, na wielu samochodach niezmienny, a tylko z tym szrotem są problemy ! Nawet roomster który wyjechał w 2009 z salonu zrobiony vtechu na 145 kunia ma 250tysi na zamiennikach żadnych problemów z tarczami. 2FL zrobiona u compotów na 220 tarcze serie od nowości do sprzedaży bez wymiany i żadnych problemów ! Miałem fiaty 500, fabie, ople nic...

-lubię ściągnąć sadzę z tłoków ? , więc i hamowanie z dużych prędkości

-samochodami nawet załadowanymi jeżdżę po alpach, serpentyny, hamowania itd.

tylko z tym problem !