Jump to content

Rezonans "czegoś" w okolicach 2000 obr/min

getek

Recommended Posts

Hej,

od tygodnia coś mi rezonuje we wnętrzu z przodu po stronie pasażera. Dźwięk pojawia się w okolicach 2000 obrotów. Dotykałem wszystkich elementów plastikowych i to żaden z nich. Co mógłbym jeszcze sprawdzić?

Film prezentujący problem

U mnie to była zaslepka technologiczna która jest za tapicerką drzwi (ta największa, czarna, plastikowa).
Telepala na dziurach i dźwięk szedł z tamtej strony.
Można to zasymulowac dając mocno basem na głośnik (przy Cantonie), wtedy od generowanego ciśnienia wewnątrz drzwi klapka zaczyna latać.
U mnie skończyło się podklejeniem piankami wzdłuż krawędzi mocowania tej klapki i spokój.
U Was to oczywiście może być co innego :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

• 2 months later...
Dnia 2.11.2018 at 16:28, Enriquez napisał:

Przewody paliwowe. Poproś drugą osobę aby przytrzymała przewody dłonią jak wchodzą do budy przy tylnym kole. Jak przestanie brzęczeć masz pewność. Kolejny krok - pianka i do boju.

u mnie nie są to przewody paliwowe, brzęczy schowek w okolicy jednostki... jak otworzę schowek to przestaję, jak zamknę to znowu to samo.

W dodatku mam też świerszcza przy np przyspieszaniu pod górę w okolicy 2000 rpm - nie ważne jaka prędkość, słychać to z okolic licznika .

Macałem wszystkie plastiki, licznik itp i nie mogę zdiagnozować. 

... ktoś coś?

Co do liczników musisz je wyjąć i wyciągnąć licznik z ramki do której jest wsadzony na zatrzaskach, wygłuszyć pianką o otwartej strukturze i wsadzić wszystko spowrotem do dziury, prosty temat na 30 minut, tylko trochę miękkich materiałów trzeba żeby to wygłuszyć.
Podczas skakania samochodu na nierównościach te plastiki trzeszcza o siebie.
Po tej operacji będzie cisza.
Ja walczę do dziś z terkotem koło słupka u pasażera lub w drzwiach ale nie chce ściągać tapicerki przy -1 :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Ten dźwięk z okolic licznika jest taki bardziej metaliczny niż plastikowy .. Myślisz że to to ? A może coś pod maską i tak przenosi ?

Problem występuje np na autostradzie przy 120 km/h. Dodaje gazu to się pojawia , puszczam gaz to natychmiast przestaje.

Ciężko się tak podróżuje jak coś brzęczy...

Edited by Mefju (see edit history)
  • Lubię to 1

Ja mam to samo, przy 2000 obrotach na każdym biegu. Coś w drzwiach chyba, mam wrażenie że to szyba wibruje gdzieś o plastik. Mam zamiar zdjąć tapicerkę drzwi kierowcy jak się zrobi ciepłej. Może ktoś podać linka do spinek do o3 pasujących do przednich drzwi? W razie jakbym coś poknocil/połamał.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Ja mam to samo, przy 2000 obrotach na każdym biegu. Coś w drzwiach chyba, mam wrażenie że to szyba wibruje gdzieś o plastik. Mam zamiar zdjąć tapicerkę drzwi kierowcy jak się zrobi ciepłej. Może ktoś podać linka do spinek do o3 pasujących do przednich drzwi? W razie jakbym coś poknocil/połamał.
Mam to samo co ty w tylnych prawych drzwiach pasażera coś mi wibruje ale jeszcze nie doszlem co to może byc

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1

Ja chyba odkryłem co to jest. Schowek pod kierownicą a raczej coś za nim. W środku deski są metalowe części(struktura). Otwierając schowek i łapiąc za krawędź czegoś za nim wibracje znikają poprzez docisniecie plastiku do metalowej krawędzi. Muszę podłubać i sprawdzić czy jestem w stanie włożyć tam coś co wygluszy wibracje.

• 2 weeks later...

No witam ... ja mam to samo, mi się wydawało że to w drzwiach pasażera z przodu ale kolega siedząc stwierdził że gdzieś za schowkiem ... gdzie są te przewody paliwowe z przodu żeby to sprawdzić? Kiedyś ASO na gwarancji mi to ogarnęło ale znowu się pojawiło :-/

Mam nadzieję że nie jedyne co możemy znaleźć to diesla pod maską ;]
W poprzedniej 1,6tdi trzeszczało na mocnym przyspieszeniu kolo 3000obr.
Teraz w 2,0tdi też coś brzęczy.. Ale tak raczej na niskich.. 1600obr a jak akurat skrecam szczególne w prawo to wrecz napierdziela.. W 3 tygodniowej sztuce.. Szkoda

1 godzinę temu, Mil3k6 napisał:

Ja nic nie mowie ( piszę ) ale mam to samo w okolicy drzwi pasażera przy przejściu przez 2000 obrotów, jak jest ciepło to mniej to słychać -  też szukam ?

W twoim przypadku to chyba przewody paliwowe, u mnie to znika jak się robi ciepło. Ostatnio było -5 to myślałem że mnie coś trafi. ...

• 1 month later...

@Mefju Ja mam to samo, tyle że przy 140 km/h. Metaliczny, punktowy dźwięk gdzieś przed kierownicą. Obmacałem wszystkie plastiki, ale na nic. Trzeszczy też czasem schowek pasażera, ale to inny rodzaj i częstotliwość dźwięku i na szczęście tak nie irytuje.

Widzę, że to domena diesli - na 4 benzyny, którymi czasem jeżdżę, mimo, że są starsze o kilka dobrych lat nic takiego się nie dzieje, nawet w 12 letnim Ceed'zie ?