Jump to content

Dziwne odpalanie

Tomasz Kmieć

Recommended Posts

Dokładnie, co ciekawe te z nastawnikiem nawet po jego wymianie na ten poprawiony też miewają czasem dalej problemy z normalnym szybkim odpaleniem.. tak to wygląda że gdzieś ciśnienie paliwa schodzi raz schodzi raz nie i odpali zanim napompuje.. w lecie częściej bo paliwo rzadsze niż w zimie.. 

W dniu 14.01.2024 o 11:42, 1324354 napisał(a):

To jest takie dziwne że aż nie wiadomo co ale z tego co wiem to ciśnienie paliwa musi być odpowiednie bo jak nie jest to nie odpali to one gdzieś musi uciekać …

A w lato ? 🙂

Kolego zobacz na poprzednich stronach, zamieściłem filmiki jak pali przez lato, bez najmniejszego problemu, szybko i elegancko 🙂 🙂 

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Witam 

Pisałem już rok temu co u mnie pomogło i dalej jest ok .

Golf VII 2.0 TDI CUNA 2015 R

Auto mam już prawie  3 lata , przebieg 157 tys , problem z kręceniem od początku był teraz od roku niema niema.

7/2022

DPF wycięty 

Przeprogramowanie DSG 

Lekki program 220 km 

Wył start/stop na stałe 

Problem pozostał 

2/2023 

Rozrząd 

Pełny serwis olej , filtry.

Płukanka silnik tec 

Preparat na wtryski tec 

Nowe aku varta silver dynamic 77ah 780a ( zwykły nie agm ) 

start/stop mam wyłączony na stałe i mam też odpiera kostkę przy Aku. Żeby Akumulator był doładowany na full. 

Z podpięta kostka miałem czasem Aku 12.3.

Od tego czasu auto zawsze odpala na dotyk

• 3 weeks later...
W dniu 24.03.2024 o 00:44, Fusz123 napisał(a):

U mnie po wymianie rozrusznika chyba już pół roku minęło i dalej pali od strzała, więc u mnie to chyba pomogło, Jeżdżę i obserwuje jak coś 🙂 🙂

Tylko szkoda że mi nie pasuje ten rozrusznik 😕 może swój rozebrać i jakoś zregenerować ;/ w sumie ori jest i ma 250tys nalotu 

W dniu 24.03.2024 o 00:44, Fusz123 napisał(a):

U mnie po wymianie rozrusznika chyba już pół roku minęło i dalej pali od strzała, więc u mnie to chyba pomogło, Jeżdżę i obserwuje jak coś 🙂 🙂

A ty masz silnik CUNA więc fazator rozrządu masz co nie ?

u mnie ten sam problem. Można to rozwiązać, jak mówiłem, problem polega na zmiennej regulacji zaworów (VVT). Biorąc pod uwagę, że jedna krzywka jest stała i zawsze na swoim miejscu, druga jest regulowana w oparciu o ciśnienie oleju. Jest zawór, który przy wyłączonym samochodzie zapobiega wyciekaniu oleju z głowicy silnika do bloku silnika. Gdy zawór słabnie to właśnie tak się dzieje, gdyż ciśnienie czyli ilość oleju w głowicy spada do bloku silnika, krzywka przesuwa się, a jesienią przy pierwszym uruchomieniu czujnik krzywki i wał korbowy nie odczytuje tych samych danych i nie pozwala na jego natychmiastowe uruchomienie aż do momentu, gdy pompa oleju nie wtłoczy oleju do głowicy silnika i ustawi krzywkę zmienną w odpowiednim położeniu, wówczas sygnały krzywki i wału korbowego są zgodne i samochód rusza. Jest to szczególnie wyraźny problem, gdy jest cieplej, olej staje się rzadszy i szybko wsiąka w blok silnika. Nie wiem czy Wam się to zdarza w zimne poranki i w nocy jak auto jest zimne, odpala dosłownie od razu po przekręceniu kluczyka, bo olej jest gęstszy i trudniej wsiąka w blok silnika. Problemem jest ten zawór, ale żeby go wymienić trzeba naprawić główny pasek zębaty. Wyjmij zawór, załóż nowy i następnie zdejmij łącznik z paska. Wyślę Ci link jak to zrobić. Część zamienna ma inny kształt niż części fabryczne montowane w silniku. Później wymyślili to i zmienili kształt części. Wiele osób twierdzi, że problem jest inny, więc szukają rozwiązania w akumulatorze, oprogramowaniu, niektórzy nigdy się nie dowiedzą, dopóki nasi fachowcy nie powiedzą, że silnik jest gotowy.
Powodzenia, gdy już podejmiesz decyzję, daj znać, że szczyt wyszedł.

To jest chyba ten którego niemamy w CUPA 

Edited by 1324354 (see edit history)

W dniu 24.03.2024 o 10:34, 1324354 napisał(a):

u mnie ten sam problem. Można to rozwiązać, jak mówiłem, problem polega na zmiennej regulacji zaworów (VVT). Biorąc pod uwagę, że jedna krzywka jest stała i zawsze na swoim miejscu, druga jest regulowana w oparciu o ciśnienie oleju. Jest zawór, który przy wyłączonym samochodzie zapobiega wyciekaniu oleju z głowicy silnika do bloku silnika. Gdy zawór słabnie to właśnie tak się dzieje, gdyż ciśnienie czyli ilość oleju w głowicy spada do bloku silnika, krzywka przesuwa się, a jesienią przy pierwszym uruchomieniu czujnik krzywki i wał korbowy nie odczytuje tych samych danych i nie pozwala na jego natychmiastowe uruchomienie aż do momentu, gdy pompa oleju nie wtłoczy oleju do głowicy silnika i ustawi krzywkę zmienną w odpowiednim położeniu, wówczas sygnały krzywki i wału korbowego są zgodne i samochód rusza. Jest to szczególnie wyraźny problem, gdy jest cieplej, olej staje się rzadszy i szybko wsiąka w blok silnika. Nie wiem czy Wam się to zdarza w zimne poranki i w nocy jak auto jest zimne, odpala dosłownie od razu po przekręceniu kluczyka, bo olej jest gęstszy i trudniej wsiąka w blok silnika. Problemem jest ten zawór, ale żeby go wymienić trzeba naprawić główny pasek zębaty. Wyjmij zawór, załóż nowy i następnie zdejmij łącznik z paska. Wyślę Ci link jak to zrobić. Część zamienna ma inny kształt niż części fabryczne montowane w silniku. Później wymyślili to i zmienili kształt części. Wiele osób twierdzi, że problem jest inny, więc szukają rozwiązania w akumulatorze, oprogramowaniu, niektórzy nigdy się nie dowiedzą, dopóki nasi fachowcy nie powiedzą, że silnik jest gotowy.
Powodzenia, gdy już podejmiesz decyzję, daj znać, że szczyt wyszedł.

To jest chyba ten którego niemamy w CUPA 

O jakim pasku zębatym mówisz w CUNA ? To wałki nie są tam połączone kołami zębatymi jak w CUPA?