wronki112 Opublikowano 20 stycznia 2023 o 13:14 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 o 13:14 Póki jest zimno to spokój, zrobi się cieplej to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1324354 Opublikowano 20 stycznia 2023 o 13:52 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 o 13:52 Póki jest zimno to spokój, zrobi się cieplej to się okaże Niekiedy było cieplej i problem z dłuższym odpalaniem był :/Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 20 stycznia 2023 o 17:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2023 o 17:27 To u mnie chyba jeszcze nie było na tyle ciepło, czekamy na lepszą pogody i bawimy się dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanZ Opublikowano 5 lutego 2023 o 07:36 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 lutego 2023 o 07:36 Witam ponownie. Kilka nowych faktów w temacie odpalania. Ostatni aku wytrzymał u mnie 2.5 roku. Wymieniłem na nowy, założyłem też nowy rozrusznik. Przez jakieś 3 miesiące odpalał idealnie (jeszcze były wtedy wysokie temperatury). Potem zaczął odpalać na raty (niektórzy pisali ze maja też taki objaw ze jakby odpalał na ułamek sek. I gasnie), potem kręcił coraz dłużej i problem powrócił. Naładowałem aku (lądował się chyba z 6 h) i znowu odpalał dobrze. Mechanik twierdzi, że coś jest z ładowaniem. Zacząłem mierzyć i zauważyłem, że przez większość czasu napiecie w instalacji wynosi ok. 13v, jedynie przy odpuszczeniu gazu, czy hamowaniu wzrasta do ok. 14v. Wymieniłem klema tą z czujnikiem i nic to nie dało. Aku jest cały czas niedoladowany i to może być przyczyną tego odpalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1324354 Opublikowano 5 lutego 2023 o 10:45 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 lutego 2023 o 10:45 3 godziny temu, JanZ napisał: Witam ponownie. Kilka nowych faktów w temacie odpalania. Ostatni aku wytrzymał u mnie 2.5 roku. Wymieniłem na nowy, założyłem też nowy rozrusznik. Przez jakieś 3 miesiące odpalał idealnie (jeszcze były wtedy wysokie temperatury). Potem zaczął odpalać na raty (niektórzy pisali ze maja też taki objaw ze jakby odpalał na ułamek sek. I gasnie), potem kręcił coraz dłużej i problem powrócił. Naładowałem aku (lądował się chyba z 6 h) i znowu odpalał dobrze. Mechanik twierdzi, że coś jest z ładowaniem. Zacząłem mierzyć i zauważyłem, że przez większość czasu napiecie w instalacji wynosi ok. 13v, jedynie przy odpuszczeniu gazu, czy hamowaniu wzrasta do ok. 14v. Wymieniłem klema tą z czujnikiem i nic to nie dało. Aku jest cały czas niedoladowany i to może być przyczyną tego odpalania. Jakby problem odpalania był AKU to w zime czemu pali na strzał w a lato kręci 5 sekund ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanZ Opublikowano 5 lutego 2023 o 11:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 lutego 2023 o 11:12 24 minuty temu, 1324354 napisał: Jakby problem odpalania był AKU to w zime czemu pali na strzał w a lato kręci 5 sekund ? Nie wiem. Być może dlatego, że zimą dłużej grzeją świece, ma wyższą dawkę startową. Można to w sumie sprawdzic zmieniając ustawienia grzania świec tak aby grzały nawet jak na zewnątrz jest 30 stopni. Ciekawe jaki byłby efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1324354 Opublikowano 5 lutego 2023 o 19:55 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 lutego 2023 o 19:55 Oo dobry pomysł trzeba sprawdzić latem a tobie już kręci dłużej?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 5 lutego 2023 o 20:10 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 lutego 2023 o 20:10 12 godzin temu, JanZ napisał: Witam ponownie. Kilka nowych faktów w temacie odpalania. Ostatni aku wytrzymał u mnie 2.5 roku. Wymieniłem na nowy, założyłem też nowy rozrusznik. Przez jakieś 3 miesiące odpalał idealnie (jeszcze były wtedy wysokie temperatury). Potem zaczął odpalać na raty (niektórzy pisali ze maja też taki objaw ze jakby odpalał na ułamek sek. I gasnie), potem kręcił coraz dłużej i problem powrócił. Naładowałem aku (lądował się chyba z 6 h) i znowu odpalał dobrze. Mechanik twierdzi, że coś jest z ładowaniem. Zacząłem mierzyć i zauważyłem, że przez większość czasu napiecie w instalacji wynosi ok. 13v, jedynie przy odpuszczeniu gazu, czy hamowaniu wzrasta do ok. 14v. Wymieniłem klema tą z czujnikiem i nic to nie dało. Aku jest cały czas niedoladowany i to może być przyczyną tego odpalania. Gdzie mierzyles to napięcie że miales 13v ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanZ Opublikowano 5 lutego 2023 o 21:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 lutego 2023 o 21:29 Po naładowaniu aku odpala normalnie pewnie do czasu aż się znowu rozładuje. Auto trzymam w ogrzewanym garażu więc u mnie problem występuje przez cały rok. Napiecie na postoju mierze miernikiem przy akumulatorze, a podczas jazdy takim, który się wpina do gniazda zapalniczki. Po włączeniu wszelkich możliwych urządzeń elektrycznych w aucie napiecie waha się między 13.7 a 14.2 więc alternator Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1324354 Opublikowano 25 lutego 2023 o 11:17 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2023 o 11:17 I jak tam jakieś pomysły są 😄 Mam przeczucie jakies że jak przód stoi w dół podczas 8h to dłużej kręci tak zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloCUPA Opublikowano 6 marca 2023 o 12:01 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 12:01 Witam. Dalej kicha. W styczniu wymieniłem świece żarowe profilaktycznie na nówki sztuki oryginalne. Ale caly czas bylo zimno to palił dobrze. Ostatnio nocne mrozy palił super, ale w dzień nagrzało mi się w garażu auto że na wyświetlaczu 13 stopni. Kurna... odpalam a on chechła z 6 obrotów myślałem że mnie trafi. Jeszcze jedna ciekawostka. Mialem tak kilka razy. Wyjeżdżam z garażu pare metrow gaszę, myje samochód przejeżdżam po myciu w inne miejsce żeby osuszyć i co i chechła... 😮 albo złapie na ułamek sekundy i zgaśnie i zachechła mimo że byl wczesniej odpalony ale tak jakby krótko pracowal.. temperatura nie wiem okolo 10 stopni było.. Zaczyna mnie to wkurzać już. Nowy rozrząd nowy naładowany aku, nowe świece paliwo shell v power, korekty wtryskow git, błędów brak.. temperatury dobre. Kurde a mróz -10 a on z pół obrotu lepiej jak benzyna naprawdę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 6 marca 2023 o 12:17 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 12:17 Kilka postów wcześniej pytałem was o korekty na sondzie lambda, chciałem zrobić porównanie, być może jakieś nieszczelności są, pewnie nikt jeszcze nie bawił się w zadymianie żeby to sprawdzić, u mnie narazie normalnie odpala, póki co to na dniach wymienię jeszcze klapke na walkach, kiedyś było widać zapocenie ale teraz to jest już wszystko mokre 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloCUPA Opublikowano 6 marca 2023 o 12:51 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 12:51 Sonda? Przeciez ona reguluje sklad mieszanki co moze miec wspólnego z odpalaniem samochodu, przeciez pracuje dopiero po uruchomieniu silnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 6 marca 2023 o 12:56 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 12:56 A no tyle wspólnego może mieć że prąd pompy jonowej może nam powiedzieć czy mamy nieszczelności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloCUPA Opublikowano 6 marca 2023 o 13:52 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 13:52 To gdzie ta nieszczelność by mogła wtedy byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1324354 Opublikowano 6 marca 2023 o 14:30 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 14:30 Witam. Dalej kicha. W styczniu wymieniłem świece żarowe profilaktycznie na nówki sztuki oryginalne. Ale caly czas bylo zimno to palił dobrze. Ostatnio nocne mrozy palił super, ale w dzień nagrzało mi się w garażu auto że na wyświetlaczu 13 stopni. Kurna... odpalam a on chechła z 6 obrotów myślałem że mnie trafi. Jeszcze jedna ciekawostka. Mialem tak kilka razy. Wyjeżdżam z garażu pare metrow gaszę, myje samochód przejeżdżam po myciu w inne miejsce żeby osuszyć i co i chechła... albo złapie na ułamek sekundy i zgaśnie i zachechła mimo że byl wczesniej odpalony ale tak jakby krótko pracowal.. temperatura nie wiem okolo 10 stopni było.. Zaczyna mnie to wkurzać już. Nowy rozrząd nowy naładowany aku, nowe świece paliwo shell v power, korekty wtryskow git, błędów brak.. temperatury dobre. Kurde a mróz -10 a on z pół obrotu lepiej jak benzyna naprawdę...Mam identyko jak ty nawet jak odpalę zaraz zgasze to on tez nie odpala ..Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 6 marca 2023 o 16:24 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 16:24 Trzeba by było wtedy szukać, w tej chwili to chyba najlepsza metoda jest tzw. zadymienie, w moim przypadku mam 0,307 lambda czyli mieszanka uboga, kolega ma 0.284 lambda, ale czy to jest norma dla tego silnika to ciężko powiedzieć bo nie mam porównania z większą ilością, on oczywiście ma też problem z odpalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1324354 Opublikowano 6 marca 2023 o 17:33 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 17:33 Kolega ma ten sam silnik ?. A po co chcesz narazie kombinować jak mówisz ze narazie pali idealnie może już znalazłeś przyczynę ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 6 marca 2023 o 17:52 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 17:52 Może pali normalnie bo jest zimno, szukam dalej a że to mi się rzuciło w oczy to fajnie by było jakby więcej osób podało swoje wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloCUPA Opublikowano 6 marca 2023 o 17:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 17:53 W dniu 6.03.2023 o 15:30, 1324354 napisał(a): Mam identyko jak ty nawet jak odpalę zaraz zgasze to on tez nie odpala .. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Masakra i też CUPA ? Dziwne to jest no dziwne 🙉🙉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 6 marca 2023 o 17:56 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 17:56 Też cupa, dziwne a więc szukamy, jeszcze dodam odnośnie prądu jonowego że wynik powinien być zbliżony zero jeśli wszystko jest ok z silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1324354 Opublikowano 6 marca 2023 o 18:51 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 18:51 W dniu 6.03.2023 o 18:53, Pablo9407 napisał(a): Masakra i też CUPA ? Dziwne to jest no dziwne 🙉🙉 Ja też mam 2.0 TDI CUPA 220tyś przebiegu i mam to samo co ty identyko Aku jeszcze mam ori w zime jak stał tydzień czuć było, że aku był słabszy ale i tak odpalił na strzał a w lato nawet jak aku naładowane na maxa to kręci 6 sekund Przekaźnik 645 też wymieniłem ale bez skutku Paliwo niby też się nie cofie bo niby w tym wątku juz to przerabiali w CUNA nowszych silnikach jest zamontowany taki fazer który niby reguluje odpalaniem ? a u nas tego nie ma i nikt nie rozwiązał tego problemu 😕 @wronki112 chcesz może coś sprawdzić w VCDS u siebie , żeby jakoś to zdiagnozować ? musisz dokładnie podać mi co mam sprawdzić to sobie porównasz bo wiosna tuż tuż .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 6 marca 2023 o 20:44 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 20:44 Silnik/ pomiary i tam wpisz to co w załączniku, EKG wrzuciło nowy filmik odnośnie passata b8 ale tam też ten Fazer niby winny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1324354 Opublikowano 6 marca 2023 o 20:48 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 20:48 Też patrzę EKG i widziałem tez ten filmik ale my niestety nie mamy tego fazera tylko zaślepkę 😕 Rozumiem ze to zobaczyć na ciepłym silniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronki112 Opublikowano 6 marca 2023 o 20:54 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 marca 2023 o 20:54 Tak, tylko na ciepłym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi