Jump to content

Aktualizacja Columbus Amundsen Bolero Swing

Namo

Recommended Posts

Aktualizacja oprogramowania w nowych systemach multimedialnych Skody jest prostsza niż w poprzednich generacjach. Poniższy poradnik zademonstruje tę czynność na podstawie mojego samochodu.

Na oficjalnej stronie Update Portal wystarczy podać numer VIN

podaj numer vin.png

W moim samochodzie znajduje się Columbus, więc system wyświetlił najnowsze oprogramowanie i mapy dla tego urządzenia.

567909d48051b_mapyioprogramowaniedlacolu

Klikam "Pobierz mapy" co skutkuje pobraniem aplikacji Downloader.exe. Zapisać go można w dowolne miejsce na dysku.

Downloader.png.d109032b8490eb7cc89cb1a21

Po uruchomieniu wybieramy lokalizację na tym dysku na którym mamy dostępne ponad 22 GB wolnego miejsca. Pobieranie potrwa kilka godzin.

56790d30e4865_PobieranieaktualizacjiColu

Gdy już proces ściągania zakończy się aplikacja umożliwi wypakowanie archiwum. Kliknij przycisk "Zacznij".

567a497b97367_JupobraoaktualizacjeColumb

Należy wskazać kartę pamięci, nie folder na karcie ale ją bezpośrednio.

567a4a080d947_Rozpakujplik.png.05dbc2c4f

Pamiętaj aby utworzyć kopię zawartości nośnika jeżeli masz na nim zdjęcia z wakacji albo inne ważne rzeczy. Karta musi być pusta i sformatowana.

567a4d025daa7_Wybranalokalizacjaniejestp

Trwa rozpakowywanie.

567a4dd772459_Trwarozpakowywaniepliku.pn

W zależności od szybkości karty po ok 2h masz gotowy nośnik z najnowszym softem.

Sukces.png.49274a1860bd4faf3458a40044d5f

Tak powinna wyglądać struktura plików po wejściu na nośnik przez eksplorator Windows.

567a644481c00_Strukturaplikwaktualizacji

Tak stworzoną zawartość później umieszczamy w jednym ze slotów kart pamięci w samochodzie. W menu ustawieniach nawigacji znajdziesz opcję która wyszuka kartę i rozpocznie update.

• 3 months later...
  • 7 months later...
  • 3 weeks later...

Witam,

Mam pytanie. Posiadam Amundsena z 2016, czy do aktualizacji map (do rozpakowania ściągniętych danych aktualizacyjnych na kartę SD) mam użyć oryginalnej karty i czy należy ją sformatować czy też można użyć nowej (czystej) karty. Boję się, że jak użyję oryginalnej karty to skasuję dane które tam się znajdują i stracę całkowicie nawigację którą nabyłem wraz z autem.    

Pozdrawiam.

18 godzin temu, mltk napisał:

Witam,

Mam pytanie. Posiadam Amundsena z 2016, czy do aktualizacji map (do rozpakowania ściągniętych danych aktualizacyjnych na kartę SD) mam użyć oryginalnej karty i czy należy ją sformatować czy też można użyć nowej (czystej) karty. Boję się, że jak użyję oryginalnej karty to skasuję dane które tam się znajdują i stracę całkowicie nawigację którą nabyłem wraz z autem.    

Pozdrawiam.

Zrób sobie kopie zapasową (aktualnych map) na kompie, potem wyczyść kartę SD i nagraj nowe (ściągnięte dane) - mapy 2017. Tak zalecają na dla wszystkich navi 6,5" (oraz 8" Seata)

Witam,
mam do was pytanie, chciałem zaktualizować navi w amundsenie (2013r) ze strony skody-nowa karta, format wszystko nagrane wydaje mi sie  tak jak ma być, ale system nie widzi mapy na karcie. Oryginalną kartę czyta ale nie mogę z niej nic zgrać ani wrzucić nowych mapek. Dzwoniąc do serwisu uzyskałem odpowiedź że potrzebuje nową specjalną karte sd do map skody za 3 stówki. Teraz nie wiem czy faktycznie potrzebuję taką karte, czy może coś źle robię, bo z tego co widzę to wam mapę widzi na zwykłej sd.

11 minut temu, Taipan napisał:

Przesowalem, ale i tak wychodzi ze nosnik zabezpieczony. Na 2 kompach to samo wychodzi.. Moze w oIII z poczatku produkcji cos blokowali źebx za free nie aktualizowac?.

To by było dziwne, bo żeby przeprowadzić aktualizację zgodnie z instrukcja, musisz najpierw skasować całą zawartość z oryginalnej karty pamięci, a dopiero później nagrać na nią ściągniętą aktualizację.

A jakie komunikaty pojawiają się gdy próbujesz coś skopiować z oryginalnej karty na kompa?

Ja miałem problem gdy próbowałem dla bhp przed wyczyszczeniem oryginalnej kary zapisać dane z niej na kompa. Kopiowanie startowało ale w pewnym momencie stawało "zawieszało się" pomogła zmiana kompa. Na laptopie mojego syna wszystko odbyło się bez problemu nie wiem czy to wina systemu (7 i 10) czy problem z adapterem do kart. Pewne jest to że karta musi być oryginalna i wyczyszczona.  

Odblokować zapis na oryginalnej karcie. Sformatować ją. Wgrać nowe mapy. Zablokować zapis. Wyjąć z kompa o włożyć do Amundsena. Jeśli tylko oryginalna karta nie jest uszkodzona nie ma prawa nie działać. Z nieoryginalną też się da ale dużo zachodu bo CID trzeba zmienić.

W razie gdyby oryginalna rzeczywiście była uszkodzona to na Allegro za 179 zł są nowe.

7 minut temu, Taipan napisał:

możliwe że rzeczywiście moja karta jest uszkodzona

Moja 32 GB Samsung chyba też się wysrała, mam ją od 2 lat. Udało mi się w tym tygodniu wgrać aktualizację bluetooth ale map ECE 2017 już na niej nie widzi. Teraz nie wiem, czy już karta siadła czy już mam ECE 2017 i nie widzi danych do aktualizacji bo może je mam.

12 minut temu, Taipan napisał:

wezme czystą z allegro

To przypilnuj żeby była Class 10.

61QUihx7wiL._SL1200_.jpg

1 godzinę temu, Namo napisał:

Moja 32 GB Samsung chyba też się wysrała, mam ją od 2 lat. Udało mi się w tym tygodniu wgrać aktualizację bluetooth ale map ECE 2017 już na niej nie widzi. Teraz nie wiem, czy już karta siadła czy już mam ECE 2017 i nie widzi danych do aktualizacji bo może je mam.

Sprawdź sobie jaką masz wersję w ustawieniach nawigacji :)

Czyli OK, najnowsza wersja, chociaż dla mojego VIN pojawiła się już wersja ECE 2 2017 (ja mam amudsena).

W związki z tym, też mam pytanie, ponieważ jakoś to dziwnie się wyświetla, bo widzę do ściągnięcia wersję ECE 1 2017 (12 GB) i ECE 2 2017 (tylko 4 GB). W aucie mam ECE 1 2017 12 gb (wcześniej pojawiała się tylko ta jedna wersja). Teraz mam ją skasować i wgrać tylko ECE 2 4gb? Czy może tylko dograć nową aktualizację? Ktoś miał podobnie?