Jump to content

Zgrzytanie po wrzuceniu wstecznego

Christopy

Recommended Posts

Czy miał ktoś problem ze zgrzytaniem skrzyni podczas wbijania wstecznego?
Pomimo że auto stoi w miejscu, hamulec i sprzęgło wciśnięte do końca, bardzo często słyszę taki trzask i zgrzyt skrzyni podczas wbijania wstecznego.
Niedługo zmieniam olej i przegląd bo koniec gwarancji, więc skoczę do aso spytać o co chodzi.

u mnie niemal za każdym razem zgrzyta - w amplitudzie od cichego zgrzytu do chrupnięcia,na które odwracają się przechodzący obok ludzie ? oczywiście auto w miejscu, sprzęgło wduszone w podłogę - głośność zgrzytu zależna od tego jak szybko wrzucam wsteczny. Ale nawet robiąc to w tempie przysypiającego leniwca nie idzie wbić wstecznego bez tego jakże wrukwiającego dźwięku.

u mnie tez się to zdarza, wcześniej miałem Rapida ze skrzynia 6 i tam tez zgrzytało nawet cześciej. Zauważyłem ze jak się odpali puści sprzęgło i wciśnie jeszcze raz to wsteczny wchodzi już dobrze, a jak po odpaleniu od razu chce wrzucić to wtedy najczęściej zdarza się lekko zgrzytnąc

• 3 years later...

U mnie po wymianie kompletnego sprzęgła na nowe co któryś raz jest duży zgrzyt przy włączaniu wstecznego.

Dodatkowo co któreś wciśnięcie sprzęgła podczas postoju na biegu jałowym skutkuje skokiem obrotów, tak jakby sprzęgło nie do końca wyprzęgało.

Znajomy serwis sugeruje odpowietrzenie układu hydraulicznego sprzęgła. Muszę spróbować.

• 2 months later...
Dnia 1.07.2021 at 14:19, zmichal napisał:

U mnie po wymianie kompletnego sprzęgła na nowe co któryś raz jest duży zgrzyt przy włączaniu wstecznego.

Dodatkowo co któreś wciśnięcie sprzęgła podczas postoju na biegu jałowym skutkuje skokiem obrotów, tak jakby sprzęgło nie do końca wyprzęgało.

Znajomy serwis sugeruje odpowietrzenie układu hydraulicznego sprzęgła. Muszę spróbować.

I co pomogło odpowietrzenie?

• 2 weeks later...