Jump to content

Soczewki biLED zamiast halogenów

daniel_gw

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, nosiło mnie aby wrzucić ksenony do O3 z 2016, wersja ambition.

Ale poszedłem w osprzęt z Ali i powiem Wam że działa to super.

Początkowo testowałem żarówki led w reflektorze halogenowym, ale aby prawidłowo ustawić reflektor trzeba było b.nisko ustawić reflektor, tak nisko że auto nie miało długich świateł.

Stąd mod z soczewkami BiLED. Jako że przepisy nie wymagają spryskiwaczy przy ledach można się pokusić o taki wynalazek. Minus że reflektory halogenowe nie mają nabitej homologacji pod LED.

Ale to tyle wad.

Koszt niski bo para soczewek z przysłona to chyba 80zl,

A żarówki bardzo dobrej jakości coś 160zl. Do tego klej butylowy dla uszczelnienia reflektorów.

Koszt chyba 300zl i swoją robocizna.

Super sprawa że reflektory Octavii mają dużo miejsca na soczewkę i na żarówki LED z wentylatorem lub z paskami - jakieś 5cm od mocowania zarowki do dekielka.

Do soczewek wchodzi palnik ksenon lub LED h1 mini o średnicy maks 9-10mm.

Kolejna zaleta takiego rozwiązania to super oświetlenie w nocy - bo z 4 zarowek jednoczesnie- 2 soczewki i 2 długie z żarówek h15

Czasochłonność zamontowania pewnie koło 9 godzin

1. Demontujemy przedni zderzak

2. Wyjmujemy reflektory

3. Ściągamy spinki wokół reflektora

4. Grzejemy jakieś 10 min suszarką i rozklejamy.

5. Montujemy soczewki, lutujemy przysłonę do h15 (długich)

6. Ja dałem dodatkowo drugi pasek butylowy, grzałek 15min suszarką, wkleiłem, scisnalem spinkami.

Montaż na aucie.

7. Montaż zderzaka.

Otwory w soczewkach warto lekko powiększyć bo moje miały wady produkcyjne - zadziory.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

I fotki7b26a6810f1bbcaebd9b2045d3d97856.jpg7e8635fa0937eafd20835926b954769d.jpg38d2106c51022512d9f8dcd29d10076b.jpg

Jak miałem R to tez się zastanawiałem na BiLed tak czy inaczej fajnie ze udało się Tobie to zrobić ale i tak potrzeba poziomowanie i spryskiwacze chyba ze to sa naprawdę jakies ledy o mniej mocy żeby mieściły się w normie + brak homologacji reflektora. Ale gratulacje za prace a i efekt ciekawy. Wrzuć fotki jak to świeci w nocy.

Edited by wojtek2626 (see edit history)

Dodam że bez problemu auto przeszło przegląd techniczny, diagnosta prawy reflektor lekko obniżył aby były w jednym poziomie

diagnosta albo bardzo liberalny albo niedouczony

Panowie światła po zamontowaniu były ustawione na stacji diagnostycznej w pionie i poziomie więc nie zagrażają innym uczestnikom ruchu, a auto zyskalo na wyglądzie oraz na bezpieczeństwie jazdy, zwłaszcza kiedy trzeba użyć świateł drogowych.
Kolejna zaleta jeśli żarówka ulegnie uszkodzeniu z łatwością można ją wymienić.
W razie dużych problemów mozna założyć żarówkę h1 halogenową, po lekkim zmniejszeniu jej obudowy.

Mając ledy nie są wymagane spryskiwacze oraz samopoziomowanie. Wiele aut z niższej półki nie ma tych funkcji mając ledy.

Dodatkowo lampa w O3 wygląda niemal identycznie jak z ksenonem bez paska LED - Bo i takie występowały w skodzie.

Wg mnie policjant/diagnosta jeśli będą chcieli się przyczepić to muszą być naprawdę znawcami octavii aby zobaczyć różnicę, do którejś z seryjnych wersji oświetlenia Octavii.

Przyznam że te soczewki założyłem jeszcze na wiosnę i bez zarzuty przejechały pół roku.

Dodatkowo przykład: obecnie chyba wszystkie Hondy CR-V mają w soczewkach założone ledy. Tam seryjnie były soczewki z halogenem i łatwym mocowaniem żarówki. Efekt jest taki że większość użytkowników tych aut jeździ z ledami i nikt nie robi rabanu że źle świeca.

Dodatkowo no w kia Rio 2016 z soczewka bez problemu znajomemu założyłem ledy i też super się sprawują.
W fabia 2, 2013 również z seryjną soczewka bez modyfikując blaszkę trzymającą żarówkę również bez zarzuty założyłem LED H7.
Od tych wymian minęło kilka miesięcy i nikt nie narzeka na jakikolwiek problem.

Krótko mówiąc, jeśli ktoś ma trochę wiedzy i smykałkę do mechaniki bez problemu może poprawić swoje źródło oświetlenia w Octavii na bardziej wydajne a do tego kupując auto z halogenami można zaoszczędzić przy zakupie.

Jest też druciarstwo jak zmiana żarówek na jakiekolwiek bez sprawdzenia poziomu święcenia i oślepianie innych użytkowników drogi.

A co do geometrii soczewki z Ali to naprawdę wygląda to dobrze.

Tym postem nie Chcę przekonywać tych co kupili o3 z ksenonem czy ledem że to był błąd. Sam za miesiąc stanę się użytkownikiem kodiaqa z ledami, ale sedno sprawy to, że jeśli ktoś ma taki plan/ problem z halogenami jak ja, to w O3 da się to przyjemnie poprawić, a co najlepsze te światła działają super i za niewielkie pieniądze.
Niestety z braku czasu przy 2 dzieci nie udało mi się zrobić dobrych zdjęć porównujących jakość święcenia LED vs halogen. Musicie uwierzyć na słowo: mijania świeca trochę lepiej a drogowe świeca znacznie lepiej.

Przyznam też że dzięki temu forum w mojej O3 udało się zacząć poprawiać fabrykę i modzic z różnymi rzeczami. Zanim kupiłem O3 i nie przysiadłem do forum nie miałem w planie dotykać niczego co zrobiła fabryka. Koledzy z forum zmotywowało mnie do poprawek w Octavii za co dziękuję. Dodam że mechanikowanie nie jest takie straszne więc na forum również dodaje coś swojego co działa z powodzeniem.

Nie chcę hejtować pracy autora wątku, ale trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy.

Oznaczenie homologacji reflektora w tym aucie to zapewne "HCL", co oznacza, że legalnie może w nim być zamontowana jedynie żarówka halogenowa (żarnikowa), zarówno do świateł mijania jak i drogowych.

W tej chwili normy europejskie po prostu nie przewidują zastępowania żarówek innymi źródłami światła: lampy halogenowe są homologowane według normy ECE R37, ksenony według regulaminu ECE R99 i ECE R128 w przypadku lamp diodowych. Dopóki nie zmieni się prawo EU, poruszanie się po drogach publicznych nie jest legalne. I niestety jest to przeoczenie diagnosty, które zarówno dla niego jak i kierowcy takiego pojazdu może mieć przykre konsekwencje.

Dzięki za wyjaśnienie prawne, które jest przecież oklepane i wszystkim znane. A Rzeczywistość, rzeczywistością...
Retrofity LED są legalne w Stanach i Japonii. Prawo europejskie nie nadąża za zmianami, albo raczej producenci żarnikow lobbują aby prawa nie zmieniać. Pocztaj proszę prasę motoryzacyjną że są ledy które w lampie halogenowej mają prawidłową geometrię a lepszy od halogenu obszar oświetlania drogi. Co daje większe bezpieczeństwo. I nie są to odosobnione przypadki.
Ale faktycznie póki co, patrząc na prawo nie jest to legalne w Europie. Co nie zmienia faktu że z dnia na dzień przybywa ludzi chcących jeździć bezpieczniej, wcześniej dostrzegających pieszego, itd.

• 2 years later...
  • 1 year later...
W dniu 26.11.2019 o 22:38, daniel_gw napisał(a):

Dzięki za wyjaśnienie prawne, które jest przecież oklepane i wszystkim znane. A Rzeczywistość, rzeczywistością...
Retrofity LED są legalne w Stanach i Japonii. Prawo europejskie nie nadąża za zmianami, albo raczej producenci żarnikow lobbują aby prawa nie zmieniać. Pocztaj proszę prasę motoryzacyjną że są ledy które w lampie halogenowej mają prawidłową geometrię a lepszy od halogenu obszar oświetlania drogi. Co daje większe bezpieczeństwo. I nie są to odosobnione przypadki.
Ale faktycznie póki co, patrząc na prawo nie jest to legalne w Europie. Co nie zmienia faktu że z dnia na dzień przybywa ludzi chcących jeździć bezpieczniej, wcześniej dostrzegających pieszego, itd.

Jak długo jeździłeś na tych soczewkach z ali ?