Jump to content

Przegląd w O3 RS 2.0 TDI

Raccoon

Recommended Posts

Weź olej SPECIFIC, bo jest to typowo olej do grupy VAG-a. Pan w sklepie pewnie zaproponuj Ci X-Clean, bo jest to bardziej uniwersalny olej (spełnia normy olejów zalecanych przez inne grupy producentów), natomiast Specific jest do grupy VAG-a. 

• Lubię to 2

@Raccoon olej wymieniaj co 15tys km tak jak Ci koledzy radzą. Też mam TDI i zmieniałem na Motula Specific 504.00-507.00. Do serwisu możesz jechać ze swoim olejem.

Edited by zyga_wr (see edit history)
  • Lubię to 1

Nie wiem skąd takie info o Motulu, ale na Motulu jeździ większość samochodów w RSMP , oczywiście nie na tym co do użytku drogowego ale jakby był podrabiany to by nikt na tych olejach nie jeździł bo by się zawodnicy bali po prostu , zarżnąć taki silnik do sportu to moment a koszty trochę wyższe także jak dla mnie to jakaś nieprawdopodobna historia

No być może, ale żeby się takie podróby trafiły w autoryzowanej sieci sprzedaży to nie wierzę, a że na Allegro to owszem, no ale jak coś normalnie jest po 100 a okazja za 70 to coś w tym być musi, zawsze, nie ma Mikołaja 

Edited by Rabiks
Powód edycji: Ortografia (see edit history)

• 4 weeks later...

Bo to nie jest kwestia narzekania, zapewne niejeden przejeździ 300 tys. km zmieniając olej na castrola z beczki co 30,5 tys. km i nie będzie miał problemów.

Ale zarówno w necie, jak i wśród tunerów, z którymi rozmawiałem (dwóch ;)), po prostu nie jest polecany.

Sam mam pakiet przeglądów i co drugą wymianę ląduje u mnie castrol edge long life 5w30 - na całe 8-9 tys. km :)

• 3 months later...

Witam czy miał ktoś do czynienia z Holenderskim olejem o nazwie KROON OIL 

Podobno jest to mała rafineria produkująca olej do F1 mało znane w Polsce ale w Holandii wszyscy to leją 

Olej nie jest zbyt drogi i popularny  więc nie ma problemu z podrabianiem 

olej do TDI 

https://www.kroon-oil.com/en/catalogue/product/367/helar-sp-5w-30-ll-03/648/