Skocz do zawartości

Nagar na zaworach Tsi Tfsi

Zgredos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przedstawię temat nagaru na zaworach w silnikach tsi tfsi. Znajomy miał wypadanie zapłonów wymionione cewki świece nadal występuje problem zdemontowany kolektor i zawory zaklejone strasznie zdjęcie nie oddaje tego i wykonałem czyszczenie tych zaworów wygląda to tak jak na zdjęciach po czyszczeniu auto odpalone chodzi na wolnych obrotach płynie nie szarpie dziś jazdy testowe i podzielę się opinią. Jak ktoś jest zainteresowany czyszczeniem zapraszam na priv. Pozdrawiam 

IMG_20230811_060647.jpg

IMG_20230810_210618.jpg

IMG_20230810_195753.jpg

• Lubię to 2

Wykonane ok 30km auto śmiga jak nowe. Została sprawdzona kompresja wirnik po 1i 4 cyl po 13 bar A 2 i 3 po 12.5. Nowy silnik powinien mieć ok 15 bar więc na przebieg 210tys wynik uważaj na bardzo dobry. Pozdrawiam 

• Lubię to 1

• 4 miesiące temu...

temat trochę umarł a jest bardzo ważny. Wypadanie zapłonów to nie jedyny minus tego nagaru. Poza nim, płacimy jeszcze więcej pod dystrybutorem bo spalanie wzrasta i to dość znacznie. Jeśli ktoś jeździ do kościoła to tego nie odczuje ale przy większych przebiegach, różnice będą znaczne. poza tym, taki zbierajacy się syfek, z czasem coraz prędzej a co za tym idzie coraz mocniej wpływa na pracę silnika. 

Widziałem już kilka filmów na youtube o tym, o czyszczeniu np. granulatem łupin orzecha włoskiego -ciśnieniowo. Efekt bardzo dobry, tylko problem z dostępnością. 

Ja jestem z okolic 3miasta, zna ktoś może pewną i odpowiedzialną firmę, która wykonuje taką usługę? 

• 5 miesięcy temu...

Witam. VW Jetta 1.2 TSI 2015r. Ja mam to samo u mnie pierwsze objawy były po 90 tys syf niesamowity, po czyszczeniu jak ręką odjął. Następnie nawrót objawów przy przebiegu 144 tys km. Wszystko zostało wyczyszczone objawy ustały ale stało się coś bardzo dziwnego bo syf wrócił po 12 tys km wypadanie zapłonów błąd sporadycznie pojawia.sie np na 2 cylindrze  po odpaleniu samochodu kilka sekund i znika, świece nowe cewka zapasowa podmieniona na każdym cylindrze. Nie wiem co mogło spowodować tak szybkie osadzenie się nagaru przynajmniej 5x szybciej niż normalnie. Dodam że nie jeżdżę jak dziadek tylko staram się trzymać auto na wyższych obrotach 4 bieg wrzucam najwcześniej przy 70km/h. Jedyne co mi przychodzi na myśl to wymienić wszystkie cewki, wtryski i separator oleju zanim ponownie wyczyszcze ten nagar. Najlepsze jest to że oleju wcale nie ubywa (jakieś 0,3l na 10 tys) olej Castrol 5w30 LL wymieniany co 10 do 12 tys km. Paliwo tylko Shell v power racing ewentualnie 98 z orlenu lub bp, wydech czysty jak nowy. Obecny przebieg 158 tys km. Najgorsze jest to że usługa czyszczenia jest bardzo droga ( najtaniej 1000zl) i nie uśmiecha mi się tego robić dwa razy w roku. Załączam zdjęcie zawory na 4 cylindrze gdzie udało.mi się dojść kamerka z allegro przez kolektor. 

Screenshot_20240611_114440~2.jpg

Edytowane przez luk33 (wyświetl historię edycji)