Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tym szumieniem  w środku to i u mnie słychać, teraz jak chłodniej się zrobiło to jakby nawet głośniej. Z odpalaniem przy 10-15 st C też dłużej kręci jak zimny. Z zewnątrz nie słychać. Nie ukrywam że zaczyna mnie ten szum niepokoić. Jak w Passacie 1.8t  pompa paliwa tak szumiała to po kilku tygodniach dokonała żywota i już nie odpaliłem pastuszka. Jutro zadzwonię do serwisu jak znajdę chwilę i dopytam czy coś z tym da się zrobić. Może coś podpowiedzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To u mnie nie słychać takiego szumienia w środku tylko syczenie na zewnątrz.. w środku słychać że normalnie startuje i żeby ją usłyszeć musze mieć wyłączone radio zamknięte okna i słychać że startuje i że pracuje ale normalnie.. Ale na zewnątrz jak stoję koło auta to czasem syczy czasem nie.. a jak syczy to dość głośno..

 Cos podobnego jak na tym filmiku.. macie tak??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Taki przebieg to pompa raczej odpada. Może jakaś aktualizacja oprogramowania coś pomoze.

Przepustnica na wydech przymyka się tylko wtedy gdy się wypala dpf by zwiększyć temperaturę 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ten szum to słychać nawet w czasie jazdy. Na początku myślałem że tak ma być, ale z czasem to coraz głośniej zaczęło się robić. Chyba że bardziej zacząłem zwracać uwagę i mam tylko takie odczucie. Przy uruchamianiu silnika też trochę wcześniej zaczyna szumieć zanim rozrusznik zakręci. Jak wyłączę auto to jeszcze chwilę szumi tak z dwie sekundy i cichnie. Także wydaje mi się że to może pompa paliwa tak szumi bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam podejrzenie że w moim przypadku po wymianie EGR problem się nasilił tzn. problem z odpalaniem występuje częściej i dłużej kręci. Wczoraj 5*C i silnik odpalał chyba z 10 s. po czym poszła wielka biała chmura. Mechanik coś wspominał że jest za duży przepływa jak patrzył w parametry na komputerze i że chyba była akcja gdzie skoda montowała jakieś zwężki. Ktoś coś słyszał może o tym. Może to jakiś trop ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Egr-y są dwa wysokiego i niskiego ciśnienia. Który wymieniałeś i dla czego, teoretycznie one się nie psują. Akcja serwisowa była podobno jakąś na chłodniczki egr-u a nie sam egr. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To że są dwa to pierwszy raz słyszę. Został wymieniony ponieważ pojawiał się coraz częściej błąd EGR NIEPRAWIDŁOWY PRZEPŁYW. Również ta wadliwa chłodniczka egr została wymieniona. I teraz kolejna rzecz która mnie zastanawia. Po wymianie błąd nadal się pojawiał ale powoli przestał i nie wiem czy z upływem kilometrów czy z racji spadku temperatury otoczenia ? A zwężka była podobno zakładana na jakiś przewód od ciśnienia czy coś w tym stylu ale mechanik nie potrafił sobie przypomnieć o co chodziło. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Piłowanie go rozrusznikiem przez 10s mija się z celem. Sproboj na start go tylko lusnac rozrusznikiem, przerwać i zakręcić drugi raz, daj znać czy jest lepiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To dziwne bo przy tych temp problem u większości tu piszących nie występuje. Chyba że macie auta w ciepłym garażu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moja Skoda stoi na zewnątrz i przy 3*C potrafi być problem z odpalaniem. Średnio na 10 odpaleń 5 kończy się niepowodzeniem. Tak jak już wspominałem nasiliło się to po wymianie EGR i czujnika DPF, no chyba że to zbieg okoliczności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 30.09.2021 at 11:46, Mariusz20w napisał:

Taki przebieg to pompa raczej odpada. Może jakaś aktualizacja oprogramowania coś pomoze.

Przepustnica na wydech przymyka się tylko wtedy gdy się wypala dpf by zwiększyć temperaturę 

Nie dokonca ta przepustnica ma za zadanie tak samo wyrownac cisnieni zeby do doltu wepchać więcej spalin.wiec moze powodowac taki dźwięk.

Ewidentnie problem lezy po stronie sterowania.

Bo nie róbmy dziwnej teori, na logike silnik w temp rzędu 20°C powinien zapalać lepiej  niz w temp ponizej 5°C z mechanicznego i fizycznego punktu widzenia.A jest zupełnie na odwrót.Prawdopodbnie tego sie nie da naprawić jedynie poprawa oprogramowania , algorytm pracy silnika jest tak skonstruowany że by  pewnie spełnić pewne normy ekologiczne .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzałem w etce to pompa w baku  5q0919050p została zastąpiona pompą 5q0919050an w 2017 roku. Czy wszyscy tutaj zebrani mają samochód z rokiem produkcji wcześniejszym? Może to by była wskazówka. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak wiem, że pomp, ja mam końcówkę 'p' a chodzi mi o to czy wina na pewno leży po stronie pompy a nie przypadkiem po stronie sterownika pompy. A wymiana tego i tego w ciemno... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z etką sterownik który u mne zastosowano został zamieniony w 2014 na inny. Więc obstawiałbym ze to raczej chodzi o pompę 

Edytowano przez galko.tomek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Spostrzeżenia z ostatnich dni: auto faktycznie po przerwaniu odpalania za drugim razem odpala od razu. Za drugim razem słychać pompę w baku. - to by mi sugerowało że do wymiany może być pompa - za drugim razem może dobija większe ciśnienie i ją słychać. 

Jeszcze zauważyłem, że jeśli za pierwszym razem nie wcisnę hamulca przy odpalaniu samochodu, a za drugim razem wcisnę to odpala od razu.. I tego to już nie potrafię wytłumaczyć. Bo uważam, że pompa w baku  w pierwszym przypadku nie powinna się uruchomić nawet. 

Chciałem już wymieniać pompę w baku ale zwątpiłem.  W planach na najbliższy czas to chce wpiąć w kable z pompy paliwa kontrolkę by wiedzieć kiedy ona powinna pompować. 

Może ktoś wie które to piny/kolory we wtyczce pompy? 

Edytowano przez galko.tomek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A sproboj jeszcze poczekać aż zgasną wszystkie kontrolki i wtedy odpalać. Ja teraz właśnie tak odpalam i pali na strzał za każdym razem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 17.11.2021 at 19:31, Mariusz20w napisał:

A sproboj jeszcze poczekać aż zgasną wszystkie kontrolki i wtedy odpalać. Ja teraz właśnie tak odpalam i pali na strzał za każdym razem. 

Próbowałem. Zdarza się, że długo odpala. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   0 użytkowników, 0 anonimowych, 30 gości (Zobacz pełną listę)

    Brak zalogowanych użytkowników


Reklamy dla niezalogowanych


×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team