Skocz do zawartości

Recommended Posts

26 minut temu, JanZ napisał:

Panowie a jak jest Wasza opinia o wpływie egr na odpalanie. Kolega mi ostatnio opowiadał, że miał problem podobny w Vectrze i winny był właśnie egr, który się zawieszał i dławił silnik spalinami

Wlasnie zapomnialem dodać do mojej listy napraw/wymian ze przepustnica egr tez nowa u mnie i nie pomogło 

dpf jak cos tez po regeneracji 

Edytowano przez Rychu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Reklamy dla niezalogowanych

To u mnie jeszcze wymieniony akumulator, sterownik pompy w baku, baterie w kluczykach, włącznik zapłonu w stacyjce, rozrząd, sprawdzona cała instalacja elektryczna, przewody przelewowe od wtrysków. Nic nie pomogło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
35 minut temu, magi2 napisał:

A wymieniał ktoś zwór na pompie? Widać do z góry mocowany na 2 srubki?

Ja wymieniałem, nie pomogło 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Być może ze ten typ tak ma.

Zastanawia mnie jeszcze ten element , tłumnie reducji drgań paliwa jest tak niby poduszka powietrzna , może to powoduje zapowietrzanue sie ukladu 

20201015_164917.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Po tym jak któryś z kolegów napisał, że ma tak od nowości, to jestem faktycznie w stanie uwierzyć, że ten typ tak ma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie to jest  pewien mankament chyba silnikow z rodziny e288 i tyle wyminia nic nie da jak cos jest zle zaprojektowane.

Możliwe ze ten akmulator paliwa moze powodować te problem z odpaleniem 

Dzial jak kondenstaor w elektronice wygładza pulsacjie. 

Tylko pytanie wyminiac na nowy jak bedzie to samo bo zostal źle zprojektowane.

Wiec wymian czego kolwiek jest bezsensu 

Jeśli cos ma mankament produkcyjny.

Edytowano przez Kpocta3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł zeby przekaźnik 645 zastąpić przekaźnikiem ale jakims zamiennikiem np firmy bosch

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Trudny temat.... Chyba musi tak zostać i tyle. Bo skoro były osoby które już dużo rzeczy zrobiły i nic nie pomaga to chyba szkoda kasy inwestować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem cały temat i ostudzone zostały moje zapędy. Fakt, że nie w Skodzie, ale również mam 184KM CUPA i identyczny problem. Z rozpędu już i tak wymieniłem czujnik ciśnienia na szynie CR, pomogło na kilka dni... Ciekawi mnie kwestia tych przekaźników 645 oraz czujnik temperatury paliwa, koszt znikomy i z ciekawości może go jeszcze podmienię. Najciekawszy jest fakt, że 2.0TDI które mają zmienne fazy są możliwe do naprawienia tego problemu, tylko pytanie, co z użytkownikami którzy tych zmiennych faz nie mają? Ale lipa, niby nic ale na dłuższą metę irytuje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam Panowie.

Jestem tutaj nowy i co prawda nie octavia ale leon i tez CUPA 184km mam go u siebie 2 lata przywiozlem z Niemiec i tez ten problem wystepuje. Nie wymienialem nic na siłę bo widzę ze nie pomaga ale równiez chcialbym to usunąć.. zimą pali od strzała niczym silnik PD ale latem jest problem gdy na dworze ok 15 stopni kreci dlugo. Raz zapala szybko raz kreci ok 5 sekund a ostatnio i kiedys tez tak bylo że kręcił chyba z 7 sekund. Czasami zdarzy sie że zakreci i od razu złapie i jakby zgaśnie i zas kreci z 3 obroty i odpala. Wiec dziwne to jest a zarazem identyczny problem jak u was. Moim zdaniem największy wplyw ma na to temperatura otoczenia gdyz dzieje sie to latem (lub zimą w ciepłym garazu) dlatego chce sie spotkac z tunerem i zapytac czy daloby radę zapisac w sterowniku dawke startową dla temperatury wystepującej latem żeby była taka sama albo podobna jak jest zimą. Wedlug moich spostrzeżeń powinno to pomóc. Jeśli bym cos wiedzial dam oczywiscie znać a jesli ktoś wpadnie na jakiś trop to piszcie. 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Pablo9407

Przykład z dnia dzisiejszego, a poniekąd wczorajszego też. Wróciłem do domu wczoraj około 22.40, temp. powietrza około 10 stopni. Pod firmą odpalił od strzała, ale tylko dlatego że zapłon przekręciłem na dwa razy (poprzednie dni przy zapłonie na raz i kręcił około 4-5 sekund). Dziś wyjazd rano z garażu około 5.20, temp. podobna też około 10 stopni, zapłon na raz, odpalił od strzała. Pod firmą auto stało dziś około 6h, odpalił również od strzała z zapłonem tylko na raz. Wszystko to, co ma postój +8h jest problem z odpaleniem. Prędzej odpali od strzała po 3 dniach postoju, niż po 8h i więcej. No i jakiś dziwny przedział temperatur objawia tę usterkę, czyli 5-15 stopni. Mróz jest ok, lato w upał czy po prostu wszystko co jest od tych 15 czy 20 stopni wzwyż również ok. Nie jestem w stanie zrozumieć, że mając zmienne fazy można wyeliminować usterkę wymieniając zawór regulacyjny nastawnika i jest gitara. Co z silnikami bez zmiennych faz jak CUPA? Inne ustrojstwo powoduje problem niż w silnikach ze zmiennymi fazami? Toż to jakiś niewytłumaczalny dla mnie przypadek jest.

Stronę wcześniej pisał ktoś że ma auto po programie na 225KM, ale nic się nie zmieniło, obawiam się że Twój trop żeby pojechać do tunera wiele nie zmieni, no chyba że jednak jakimś cudem Ci się uda, to pisz, bo sam jestem bardzo zdeterminowany na ustalenie przyczyn i wyeliminowanie usterki 🙂

Edytowano przez dominicus

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Doskonale cie rozumiem.. wyglada na to że są w tych silnikach nie tylko problemy z nastawnikiem ale również co innego.. to cos innego to jest u nas bo nie mamy zmiennych faz.. rowniez tak mam ze jak stoi niezapalany np 3 dni albo 5 potrafi odpalic od strzala.. rano również a po pracy w dzien po 8 godzinach kręcil chyba z 7 sekund.. tuner moim zdaniem powinien ogarnąć dlatego ze jak robi program na 220 km to nie zmienia ci tej dawki startowej.. ona zostaje taka co w seryjnej nocy.. dlatego w samochodach po programie ten objaw tez jest..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie jak wpływ ma na to czas idealnie 8h.Takoe coś wyjaśnić może jedynie;

ze to winna z ukladem sterowania silnikiem. 

Ja by sie zainteresowal tym kondensatorem na przewodach paliwowych to kest sensowyny trop.

Edytowano przez Kpocta3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja zobaczę co tuner powie.. bo ma patrzyć na parametry sterownika.. Jeśli się okaże że cos z mapą jest nie tak to być moze producent coś nie dopracował..

Kondensator na przewodach moze miałby sens ale dlaczego jak jest zimniej pali od strzała? 😶🙄😏 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Myć może dlatego ze wtedy ropa jest gęściejsza?

W wolnej chwili zrobię trójnik i zobaczę jak będzie bez tego tłumnika

Ciekaw jestem to ci tuner powie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Umnie przestał 13h z odpietym akumulatorem 12°C w garażu po podpieciu aku myślałem ze nie odpali z 5s kręcił odpalałem bez dwuktotnego grzania świec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiający jest jeszcze fakt, że w 90% przepadków zapłon na dwa razy także eliminuje problem długiego kręcenia. Mnie korci jeszcze podmienić czujnik temp. paliwa, bo o nim prawie nikt nie pisze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   6 użytkowników, 0 anonimowych, 53 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team