Jump to content

Olej do RS 245

Bulbiszon

Recommended Posts

• 5 months later...

Panowie potrzebuje pomocy!

Pierwsza wymiana przy 15 tyś km w Octavii RS245. Oczywiście decyduje się na Millersa. Tylko wg normy VW 504/507 są tylko dwa rodzaje i tylko 5w30:
Millers Oils EE Longlife 5W30
Millers Oils XF Longlife 5W30
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi olejami? Czytałem, że najlepiej zalać 0w40 albo 5w40 ale nie mogę znaleźć żadnego Millersa spełniającego normę 504/507.

1 minutę temu, starski555 napisał:

Panowie potrzebuje pomocy!

Pierwsza wymiana przy 15 tyś km w Octavii RS245. Oczywiście decyduje się na Millersa. Tylko wg normy VW 504/507 są tylko dwa rodzaje i tylko 5w30:
Millers Oils EE Longlife 5W30
Millers Oils XF Longlife 5W30
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi olejami? Czytałem, że najlepiej zalać 0w40 albo 5w40 ale nie mogę znaleźć żadnego Millersa spełniającego normę 504/507.

Mam zalane 5w30. Jakby co służę skanem strony z serwisu, w zktórego czarno na białym jest, że do tego silnika jak najbardziej pasuje.

Edited by Bulbiszon (see edit history)

• 4 weeks later...
1 godzinę temu, marcelinho93 napisał:

Nie chce zakładać nowego tematu więc tu się podpinam z pytaniem jak olej polecacie do 2.0tdi CR 150km? Skoda O3

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

1. Penrite Enviro + 5w30

2. Millers EE LL 5w30

3. Neste City Pro 5w30

• 3 months later...

Cześć wszystkim. W sobotę odbieram RS245 z salonu. Chcę zmienić olej po wyjeździe. Pytanie czy skorzystać z płukanki? Jeżeli tak to jakiej? LM? A jeżeli chodzi o olej to widzę, że wszyscy polecają Millersa 0/5w40 lub 5w30. Ja w poprzednim samochodzie miałem dobre doświadczenie z motulem. Co sądzicie o motulu do tego silnika?

plukanka LM, Millers, Amsoil.

Olej 0w20, 0w30, 0w40.

• 2 months later...

Witam,

jestem tu świeży więc cześć wszystkim Klubowiczom !

Jestem przed wymianą oleju w Octavi 245. Przeczytałem cały wątek, instrukcję i inne źródła i mam lekki mętlik w głowie.

Byłem przekonany, aby zalać olejem Millesra XF czy EE 5W30 zgodnie z normą 504.00 dla silników benzynowych.

W instrukcji jednak do silnika 2.0/ 180 kW jest przypisana wyłącznie specyfikacja 508.00 (olej 0W20)- brak opcji stosowania zamiennie z normą 504.00.

Millres również ma taki olej XF LL VW 0W20 - http://sklep.millersoils.pl/100-syntetyczne-oleje-longlife/586-millers-oils-xf-longlife-vw-0w20-5l.html

Skoro w instrukcji jest przypisana do tego silnika tylko norma 508.00 to po pierwsze serwis może się wypiąć i nie zalać oleju zgodnego z normą 504.00, a po drugie może coś w tym jest, że przy tym konkretnym silniku olej powinien być 0w20 choć to ciężko argumentować.

Dodatkowo nie ułatwia sprawy fakt, że nie wiem jaki olej jest zalany fabrycznie, ponieważ 0w20 fabryczny jest niebieski, a na bagnecie mam olej koloru olejowego... 

Ktoś, coś na to powie?

• 3 weeks later...